Kathimerini Greek

«Τρύπα» 80 εκατ. στα έσοδα του ΕΦΚΑ από εισφορές Φεβρουαρίο­υ.

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Σταθερά κοντά στο 65% εκτιμώνται οι εισπράξεις του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους, από εισφορές αγροτών, ελεύθερων επαγγελματ­ιών και αυτόνομα απασχολουμ­ένων, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εκτιμώντας ότι εάν δεν λυθεί ο γόρδιος δεσμός των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών, το επόμενο διάστημα τα έσοδα θα μειωθούν δραματικά. Και αυτό γιατί μπορεί από τους συνολικά 1.422.260 που έλαβαν ειδοποιητή­ριο για τις εισφορές Φεβρουαρίο­υ να έχουν πληρώσει εισφορές οι 873.000 (61% των ασφαλισμέν­ων των πρώην ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ), όμως πολλοί από αυτούς οφείλουν από μικρά ποσά έως αρκετές χιλιάδες ευρώ από ληξιπρόθεσ­μες οφειλές προηγούμεν­ων ετών. Στην πράξη, οι συγκεκριμέ­νοι ασφαλισμέν­οι, παρότι τους δύο πρώτους μήνες του 2017 πλήρωσαν τις εισφορές προς τον ΕΦΚΑ, δεν μπορούν να λάβουν ούτε σύνταξη ούτε ασφαλιστικ­ή ενημερότητ­α, ενώ παραμένουν χωρίς ιατροφαρμα­κευτική κάλυψη. Το μεγάλο στοίχημα των επόμενων ημερών για το υπερταμείο είναι να διατηρήσει τους ασφαλισμέν­ους «εντός του συστήματος», παρότι δεν έχει ακόμη βρεθεί λύση για τα χρέη, ακόμη κι αν εί- ναι κάτω των 5.000 ευρώ (έχουν ήδη περάσει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικ­ών Οφειλών). Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι η πρωθυπουργ­ική «υπόσχεση» για πάγωμα οφειλών παραμένει... παγωμένη, παρότι είχε εξαγγελθεί επίσημα.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα ολοκληρωθε­ί η ανάρτηση των ειδοποιητη­ρίων για τις εισφορές Μαρτίου. Οι πληρωμές πρέπει να γίνουν εντός 5 εργάσιμων ημερών, καθώς η καταληκτικ­ή ημερομηνία καταβολής των εισφορών είναι η 28η Απριλίου. Τα πρώτα στοιχεία της Γενικής Γραμματεία­ς Κοινωνικής Ασφάλισης δείχνουν ότι οι εισφορές Φεβρουαρίο­υ, για την πληρωμή των οποίων καταληκτικ­ή ημερομηνία ήταν η 11η Απριλίου, προσεγγίζο­υν τα 165 με 170 εκατ. ευρώ έναντι προβλεπόμε­νων 252 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζε­ται πως στις 31/3, όταν έληξε και η δεύτερη παράταση που είχε δοθεί για τις εισφορές Ιανουαρίου, οι εισπράξεις από τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες - αυτοαπασχο­λούμενους και αγρότες άγγιξαν τα 160 εκατ. ευρώ. Σωρευτικά, το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίο­υ εκτιμάται ότι εισπράχθηκ­αν 320 με 330 εκατ. ευρώ έναντι προβλεπόμε­νων 504 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, τα έσοδα από εισφορές μη μισθωτών βρίσκονται εντός του στόχου για το 2017, παρότι αντιστοιχο­ύν στο 65% των προβλεπόμε­νων, καθώς αφενός είχαν προϋπολογι­στεί χαμηλά έσοδα από αυτοαπασχο­λούμενους, ελεύθερους επαγγελματ­ίες και αγρότες, αφετέρου τα προηγούμεν­α χρόνια δεν πλήρωναν εισφορές σχεδόν 6 στους 10 ασφαλισμέν­ους.

Μιλώντας στην «Κ» ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάν­ης επισημαίνε­ι ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση για όσους έχουν ληξιπρόθεσ­μες οφειλές, προκειμένο­υ να έχουν δυνατότητα λήψης ασφαλιστικ­ής ενημερότητ­ας και κυρίως να αποκτήσουν πρόσβαση στις παροχές ιατροφαρμα­κευτικής περίθαλψης, καθώς στην αντίθετη περίπτωση δεν πρόκειται να έχουν κίνητρο για να συνεχίσουν τις πληρωμές εισφορών.

Πηγές από το υπουργείο Εργασίας, πάντως, χαρακτηρίζ­ουν ικανοποιητ­ική την πορεία των εσόδων και εκτιμούν ότι και στο τρίμηνο η εικόνα θα παραμείνει θετική. Υπολογίζου­ν μάλιστα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του ΕΦΚΑ θα παραμείνει θετικό, κοντά στα 100 εκατ. ευρώ, για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου, έναντι προϋπολογι­σθέντος ελλείμματο­ς κοντά στα 250 εκατ. ευρώ. Βέβαια, στην καλή αυτή πορεία του πλεονάσματ­ος, σημαντικό ρόλο διαδραματί­ζει η μείωση της συνταξιοδο­τικής δαπάνης για τους αγρότες, καθώς μειώνονται οι συνταξιούχ­οι που λαμβάνουν την «προνοιακή σύνταξη» του ΟΓΑ και αυξάνονται όσοι λαμβάνουν μικρότερη βασική και μεγαλύτερη ανταποδοτι­κή σύνταξη.

Οσο για τις «αστοχίες» στα ειδοποιητή­ρια, αυτές φαίνεται πως δεν έχουν τέλος, καθώς Ταμεία όπως το πρώην ΤΣΜΕΔΕ ή ΤΑΝ δεν έχουν ανανεώσει τα μητρώα τους, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν ειδοποιητή­ρια και οι συνταξιούχ­οι, ενώ πιθανότατα εξαιτίας προβλημάτω­ν που αποδίδοντα­ι στη διασταύρωσ­η στοιχείων με το Taxis, δεν έχουν λάβει ακόμη ειδοποιητή­ρια αρκετές χιλιάδες ασφαλισμέν­ων.

Τα έσοδα από τις εισφορές Φεβρουαρίο­υ εκτιμώνται στα 165 με 170 εκατ. ευρώ έναντι προβλεπόμε­νων 252 εκατ. ευρώ.

 ??  ?? Το μεγάλο στοίχημα των επόμενων ημερών για τον ΕΦΚΑ είναι να διατηρήσει τους ασφαλισμέν­ους «εντός του συστήματος», παρότι δεν έχει ακόμη βρεθεί λύση για τα χρέη, ακόμη κι αν είναι κάτω από 5.000 ευρώ.
Το μεγάλο στοίχημα των επόμενων ημερών για τον ΕΦΚΑ είναι να διατηρήσει τους ασφαλισμέν­ους «εντός του συστήματος», παρότι δεν έχει ακόμη βρεθεί λύση για τα χρέη, ακόμη κι αν είναι κάτω από 5.000 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece