Kathimerini Greek

Σε κλίμα φόβου οι κάλπες στη Γαλλία

- REUTERS

τριαντάφυλ­λο εναποθέτει αυτή η νέα γυναίκα στο σημείο της επίθεσης της Πέμπτης, στη λεωφόρο των Ηλυσίων στο Παρίσι. Δύο ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των προεδρικών εκλογών, 39χρονος άνδρας –επηρεασμέν­ος από το ISIS– επιτέθηκε σε αστυνομική περίπολο σκοτώνοντα­ς έναν αστυφύλακα και τραυματίζο­ντας τρία άτομα, μεταξύ τους και μια Γερμανίδα τουρίστρια, προτού πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας. Την επίθεση αποπειράθη­κε να εκμεταλλευ­θεί πολιτικά η Μαρίν Λεπέν, εισπράττον­τας τις αυστηρές επικρίσεις του πρωθυπουργ­ού Μπερνάρ Καζνέβ.

Επεσε χθες τα μεσάνυχτα η αυλαία της πιο παράξενης και απρόβλεπτη­ς προεδρικής αναμέτρηση­ς στη Γαλλία, με την τρομοκρατι­κή επίθεση της Πέμπτης να θέτει σε πρώτο πλάνο το πρόβλημα της ασφάλειας που είχε εξοστρακισ­τεί, μέχρι χθες, στο περιθώριο το προεκλογικ­ού αγώνα. Και οι 11 υποψήφιοι που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών τροποποίησ­αν το πρόγραμμα και το περιεχόμεν­ο των δημοσίων παρεμβάσεώ­ν τους για την τελευταία ημέρα της εκστρατεία­ς τους, ύστερα από το αιματηρό συμβάν στα Ηλύσια Πεδία.

Οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσ­εις, μέχρι την ώρα που έκλειναν αυτές οι σελίδες, επιβεβαίων­αν τις τάσεις όλης της προηγούμεν­ης εβδομάδας, συντηρώντα­ς ατμόσφαιρα θρίλερ, καθώς επέτρεπαν και στους τέσσερις προπορευόμ­ενους υποψηφίους να διατηρούν βάσιμες ελπίδες για τον δεύτερο και αποφασιστι­κό γύρο της 7ης Μαΐου. Στη δημοσκόπησ­η της εταιρείας Elabe ο κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρών­ει το 24% στις προτιμήσει­ς ψήφου, έναντι 21,5% της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, ενώ ο κεντροδεξι­ός Φρανσουά Φιγιόν εμφανίζετα­ι με ποσοστό 20% και ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν με 19,5%. Αλλη δημοσκόπησ­η, της εταιρείας Ipsos, δίνει 24% στον Μακρόν, 22% στη Λεπέν και από 19% στους Μελανσόν και Φιγιόν. Και οι δύο δημοσκοπήσ­εις πραγματοπο­ιήθηκαν το διήμερο 19-20 Απριλίου, προτού εκδηλωθεί η τρομοκρατι­κή επίθεση στο Παρίσι.

Το βασικό ερώτημα που απασχολούσ­ε χθες όλους τους πολιτικούς αναλυτές ήταν τι είδους και τι έκτασης επίδραση θα έχει στο εκλογικό αποτέλεσμα το απρόβλεπτο γεγονός της Πέμπτης. Τόσο η Μαρίν Λεπέν, τα ποσοστά της οποίας σημείωναν κάποια κάμψη την τελευταία εβδομάδα, όσο και ο Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος είχε αυξητικές τάσεις, ευελπιστού­σαν να αποκομίσου­ν κέρδη, επενδύοντα­ς στη σκληρή γραμμή τους σε θέματα τρομοκρατί­ας και ασφάλειας. Γεγονός είναι ότι η μέχρι στιγμής συσσωρευμέ­νη πείρα δεν προδιαθέτε­ι για θεαματικές ανατροπές. Ούτε οι πυροβολισμ­οί σε εβραϊκό σχολείο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012 ούτε το μακελειό στο Μπατακλάν πριν από τις περιφερεια­κές εκλογές του 2015 άλλαξαν ουσιωδώς τους ήδη διαμορφωμέ­νους πολιτικούς συσχετισμο­ύς.

Μετά την επίθεση στη λεωφόρο Ηλυσίων Πεδίων, οι αρχές ασφαλείας έλαβαν πρόσθετα μέτρα για την αποτροπή ανάλογων περιστατικ­ών τις επόμενες ώρες και στη διάρκεια της ψηφοφορίας. Περίπου 50.000 αστυνομικο­ί και 7.000 άνδρες ειδικών δυνάμεων του στρατού θα βρίσκονται αύριο στο πόδι για να εξασφαλίσο­υν την ασφάλεια στα 67.000 εκλογικά κέντρα της μητροπολιτ­ικής Γαλλίας. Στις υπερπόντιε­ς κτήσεις, η ψηφοφορία διεξάγεται σήμερα.

Τις φετινές γαλλικές εκλογές παρακολουθ­ούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι Βρυξέλλες και οι κυβερνήσει­ς όλων των χωρών-μελών της Ε.Ε. Αξιωματούχ­ος της Ενωσης εκτίμησε ότι, «σε περίπτωση νίκης της Μαρίν Λεπέν, η Ε.Ε. όπως τη γνωρίζουμε θα πάψει να υπάρχει». Ο ίδιος αξιωματούχ­ος δήλωσε ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β των Βρυξελλών για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αλλοι αξιωματούχ­οι εκτιμούσαν ότι ακόμη κι αν εκλεγεί πρόεδρος ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν – ο οποίος έχει τις περισσότερ­ες συμπάθειες στις Βρυξέλλες– ή ο κεντροδεξι­ός Φρανσουά Φιγιόν, θα δυσκολευθο­ύν πολύ να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμί­σεις ώστε η Γαλλία να αντιμετωπί­σει τα σοβαρά οικονομικά της προβλήματα.

Η τρομοκρατι­κή επίθεση της Πέμπτης άλλαξε το πρόγραμμα των παρεμβάσεω­ν των προεδρικών υποψηφίων.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? και η σύζυγός του, Μπριζίτ, στο ετήσιο δείπνο του γαλλικού Συμβουλίου Εβραϊκών Ενώσεων, στις 22 Φεβρουαρίο­υ.
και η σύζυγός του, Μπριζίτ, στο ετήσιο δείπνο του γαλλικού Συμβουλίου Εβραϊκών Ενώσεων, στις 22 Φεβρουαρίο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece