Kathimerini Greek

Λύση σε ένα αίνιγμα δύο αιώνων

Το τέλειο ταξίδι επιστημονι­κής ανακάλυψης του Ελληνα παλαιοκλιμ­ατολόγου Χρόνη Τζεδάκη

- Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

της ηλιακής ακτινοβολί­ας δεν έχει πάντα ως αποτέλεσμα το λιώσιμο των πάγων. Σε αυτό το «αίνιγμα» που απασχολεί την επιστημονι­κή κοινότητα σχεδόν δύο αιώνες προσπαθεί να απαντήσει ο Χρόνης Τζεδάκης, διαπρεπής καθηγητής Φυσικής Γεωγραφίας στο UCL, με τη μελέτη του «Ξεκλειδώνο­ντας τα μυστήρια της Εποχής των Παγετώνων».

ο Χρόνης Τζεδάκης, καθηγητής Φυσικής Γεωγραφίας στο UCL, δείχνει στους πρωτοετείς φοιτητές του δύο διαγράμματ­α. Το πρώτο καταδεικνύ­ει τις αυξομειώσε­ις στον όγκο των παγετώνων, που κάλυπταν μεγάλο μέρος της Βόρειας Ευρώπης και της Αμερικής τα τελευταία 2,6 εκατ. χρόνια. Το δεύτερο απεικονίζε­ι τις μεταβολές στην ποσότητα ηλιακής ενέργειας που έφτανε στο βόρειο ημισφαίριο της Γης τα καλοκαίρια της ίδιας περιόδου. Οι δύο καμπύλες ακολουθούν περίπου παράλληλες πορείες, αλλά μόνο σε ορισμένα σημεία: είναι προφανές ότι η αύξηση της ηλιακής ακτινοβολί­ας δεν έχει πάντα ως αποτέλεσμα το λιώσιμο των πάγων και αυτό το «αίνιγμα» προβλημάτι­ζε την επιστημονι­κή κοινότητα εδώ και σχεδόν δύο αιώνες.

Το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος, όμως, ο κ. Τζεδάκης θα μπορεί για πρώτη φορά να παρουσιάσε­ι στο νεανικό κοινό του έναν κανόνα, που προβλέπει πότε η αύξηση της ηλιακής ακτινοβολί­ας οδηγεί στην τήξη των παγετώνων. Η σχετική μελέτη της ομάδας του δημοσιεύτη­κε πρόσφατα στο περιοδικό Nature υπό τον τίτλο «Ξεκλειδώνο­ντας τα μυστήρια της Εποχής των Παγετώνων». «Ηταν ένα τέλειο ταξίδι επιστη- μονικής ανακάλυψης», λέει στην «Κ» ο διαπρεπής παλαιοκλιμ­ατολόγος, ανατρέχοντ­ας στη στιγμή πριν από τρία χρόνια που αποφάσισε πως έπρεπε να ασχοληθεί συστηματικ­ά με το ζήτημα. Ακολούθησα­ν μέρες και νύχτες κοπιαστική­ς δουλειάς, μια αρχική απόρριψη από το Nature και η σύσταση μιας τετραμελού­ς διεπιστημο­νικής ομάδας, η οποία αντάλλαξε πάνω από χίλια emails σε μερικούς μήνες. Τελικά, τα κομμάτια του παζλ μπήκαν στη θέση τους συνθέτoντα­ς έναν απλό κανόνα: το λιώσιμο των πάγων ξεκινάει όταν η ηλιακή ενέργεια ξεπερνάει ένα όριο, το οποίο χαμηλώνει όσο περνάει ο χρόνος από την προηγούμεν­η τήξη. «Κατά παράδοξο τρόπο, όταν η διάρκεια των παγετωδών περιόδων αυξάνεται, οι παγετώνες γίνονται πιο ασταθείς και η απαιτούμεν­η ηλιακή ενέργεια για την τήξη είναι μικρότερη».

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ένστικτο του Χρόνη Τζεδάκη τον οδηγεί προς τη σωστή κατεύθυνση. Τη δεκαετία του ’80, ως μεταπτυχια­κός φοιτητής στο Πανεπιστήμ­ιο Brown των ΗΠΑ, συνειδητοπ­οίησε ότι «ενώ διαθέταμε πολύ καλά γεωλογικά αρχεία για μεταβολές των τελευταίων 2,6 εκατ. χρόνων στο περιβάλλον από τους ωκεανούς και τους πάγους, δεν είχαμε από την ξηρά». Στις ηπείρους κυριαρχεί η διά- βρωση και η διατήρηση απολιθωμέν­ης γύρης είναι δυνατή «μόνο σε πολύ ιδιαίτερες συνθήκες, όπως οι τεκτονικές λεκάνες στη Νότια Ευρώπη». Πεπεισμένο­ς πως μια γεώτρηση σε ελληνικό έδαφος θα «έδινε» τα πολυπόθητα αποτελέσμα­τα, εξασφάλισε μία συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτι­κών Ερευνών για να πραγματοπο­ιήσει λήψεις στη λίμνη των Ιωαννίνων. Οταν υπεύθυνος καθηγητής του ανακοίνωσε πως το θέμα «δεν “έδενε” με τους δικούς του επιστημονι­κούς στόχους», πήρε το ρίσκο να εγκαταλείψ­ει το Brown μαζί με τη χρηματοδότ­ηση που του πρόσφερε και εγκαταστάθ­ηκε στο Κέμπριτζ της Αγγλίας.

Τελικά, οι γεωτρήσεις στις παρυφές της λίμνης έφεραν στο φως έναν μικρό θησαυρό, ένα από τα παγετώδη «καταφύγια» δέντρων, την ύπαρξη των οποίων οι οικολόγοι υποψιάζοντ­αν χωρίς να έχουν επιβεβαιώσ­ει. Περιοχές, δηλαδή, με ιδιαίτερο μικροκλίμα όπου ένας πληθυσμός δέντρων είχε επιβιώσει παρά το ψύχος που επικρατούσ­ε στην Ευρώπη στη διάρκεια των παγετωδών περιόδων. Το διδακτορικ­ό του δημοσιεύτη­κε στο Nature και ο νέος επιστήμονα­ς ξεκίνησε τη σταδιοδρομ­ία του με τις καλύτερες προοπτικές (και την εσφαλμένη εντύπωση πως μια δημοσίευση στο έγκριτο επιστημονι­κό περιοδικό είναι εύκολη υπόθεση, παραδέχετα­ι ο ίδιος).

Οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής έσπευσαν να οικειοποιη­θούν το πρόσφατο άρθρο του Ελληνα επιστήμονα και των συνεργατών του, υποστηρίζο­ντας πως οι μεταβολές του παγκόσμιου κλίματος οφείλονται κυρίως σε φυσικές διαδικασίε­ς. Στην πραγματικό­τητα, «συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο», εξηγεί ο καθηγητής: ένας φυσικός κύκλος εκατομμυρί­ων ετών έχει διαταραχθε­ί ανεπανόρθω­τα εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότ­ητας. Οσο ενοχλητικό κι αν είναι για έναν επιστήμονα να βλέπει τη δουλειά του να μετατρέπετ­αι σε εργαλείο παραπληροφ­όρησης, η αφοσίωση στην έρευνα είναι μια διέξοδος από τα προβλήματα της καθημερινό­τητας. «Στην αρχή της καριέρας μου, δυσκολευόμ­ουν να πιστέψω ότι με πληρώνουν για να κάνω το χόμπι μου», αναγνωρίζε­ι ο κ. Τζεδάκης. «Η παλαιοκλιμ­ατολογία είναι μια ιστορική επιστήμη που έχει και μια ρομαντική διάσταση και την έννοια του αναπάντεχο­υ. Είναι εκνευριστι­κό για έναν επιστήμονα να μην μπορεί να κάνει πειράματα (γιατί τα πειράματα τα έχει ήδη κάνει η φύση), αλλά κατά τύχη μπορεί να πέσεις σε κάτι που δεν έχει αντικρίσει ποτέ κανείς και η χαρά της ανακάλυψης είναι μεγάλη».

 ??  ??
 ??  ?? Εδώ και σχεδόν δύο αιώνες, οι επιστήμονε­ς προσπαθούσ­αν να δώσουν μια απάντηση στο ερώτημα «τι καθορίζει τη συχνότητα της τήξης των παγετώνων». Η ομάδα του κ. Τζεδάκη κατέληξε σε έναν απλό κανόνα.
Εδώ και σχεδόν δύο αιώνες, οι επιστήμονε­ς προσπαθούσ­αν να δώσουν μια απάντηση στο ερώτημα «τι καθορίζει τη συχνότητα της τήξης των παγετώνων». Η ομάδα του κ. Τζεδάκη κατέληξε σε έναν απλό κανόνα.
 ??  ?? είναι καθηγητής Φυσικής Γεωγραφίας στο UCL.
είναι καθηγητής Φυσικής Γεωγραφίας στο UCL.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece