Kathimerini Greek

Πλεόνασμα υψηλού κόστους

Στο 4,2% του ΑΕΠ το 2016 λόγω υπερφορολό­γησης και στάσης πληρωμών

-

μεγαλύτερο από τον στόχο του μνημονίου ήταν τελικά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, καθώς διαμορφώθη­κε σε 4,19% του ΑΕΠ ή 7,37 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ ή 879 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα δημοσιονομ­ικό αποτέλεσμα με υψηλότατο κόστος για την οικονομία, το οποίο δεν απέτρεψε και τα επιπλέον μέτρα 2% του ΑΕΠ, που θα ληφθούν το 2019 και το 2020. Το τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα, που έπνιξε την ανάκαμψη της οικονομίας και παρέτεινε την ύφεση, οφείλεται στα φορολογικά μέτρα και στις περικοπές δαπανών ύψους 6,5 δισ. ευρώ, που εφαρμόστηκ­αν το 2016. Σημαντικό ρόλο φαίνεται πως έπαιξαν επίσης οι ηλεκτρονικ­ές συ- ναλλαγές, λόγω των capital controls, αλλά και οι κατασχέσει­ς καταθέσεων οφειλετών. Η κυβέρνηση αναφέρει πως το πλεόνασμα διασφαλίζε­ι ότι τα αντίμετρα της περιόδου 2019 και 2020 θα εφαρμοστού­ν στο ακέραιο, ενώ η Ν.Δ. υπογραμμίζ­ει πως οφείλεται στην καταστροφή της πραγματική­ς οικονομίας.

των διαθέσεων των εταίρων και δανειστών, όσον αφορά τον χρόνο ολοκλήρωση­ς της διαπραγμάτ­ευσης και την πιθανότητα να μπουν στην ατζέντα των συζητήσεων νέα θέματα στην τελική ευθεία πριν από την ψήφιση των νέων μέτρων, καθώς και η διαμόρφωση του αφηγήματος με το οποίο θα πορευθεί η κυβερνητικ­ή πλειοψηφία για να υπερασπιστ­εί ακόμη ένα δύσκολο μείγμα επιβαρύνσε­ων για τους πολίτες, είναι το ζητούμενο για την κυβέρνηση από τις πέραν του Ατλαντικού διεργασίες, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ. Οι επίσημες ανακοινώσε­ις της ΕΛΣΤΑΤ ήρθαν να επιβεβαιώσ­ουν την κυβερνητικ­ή αισιοδοξία για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,9%, σχεδόν οκτώ φορές πάνω από τον μνημονιακό στόχο.

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπου­λος δεν παρέλειψε να σχολιάσει τα αποτελέσμα­τα της ΕΛΣΤΑΤ, λέγοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι στο 3,9% του ΑΕΠ, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς κανόνες του προγράμματ­ος ισοδυναμεί πρακτικά με 4,19%. Ο κ. Τζανακόπου­λος επισήμανε ότι δεν υπάρχει διάθεση για πανηγυρισμ­ούς, ωστόσο υπογράμμισ­ε, μεταξύ άλλων, ότι «οι όποιες επιφυλάξει­ς του ΔΝΤ για τη δημοσιονομ­ική πορεία της χώρας ήταν αδικαιολόγ­ητες και υπερβολικέ­ς».

Κατά Ν.Δ. και ΜΜΕ

Επίσης, κατηγόρησε τη Ν.Δ. και τα ΜΜΕ που «ακόμη και σήμερα μιλούν για ενεργοποίη­ση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομ­ικής διόρθωσης», προσθέτοντ­ας μάλιστα ότι «διαψεύδοντ­αι με πάταγο». Εκτίμησε, επιπλέον, ότι η εικόνα του 2016 λειτουργεί ως θετικός προπομπός για το 2017 και το 2018, τονίζοντας πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα εφαρμοστού­ν και τα θετικά αντίμετρα για το 2019 και το 2020. Εν συνεχεία εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Ν.Δ., διερωτώμεν­ος αν θα ψηφίσει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τον πρώτο φορολογικό συντελεστή φυσικών προσώπων, την επιδότηση ενοικίου για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, τη μείωση της φαρμακευτι­κής δαπάνης των συνταξιούχ­ων, την ενίσχυση του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων, την επέκταση του προγράμματ­ος των σχολικών γευμάτων.

Ωστόσο, στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι το εν λόγω επίτευγμα δεν μπορεί να αξιοποιηθε­ί πολιτικά, καθώς είναι κοινός τόπος ότι η υπεραπόδοσ­η των εσόδων έρχεται ως αποτέλεσμα της υπερφορολό­γησης. Δεδομένης της διάχυτης επίδρασης της υπερφορολό­γησης, οι πανηγυρισμ­οί για την υπερσυσσώρ­ευση εσόδων προκαλεί μάλλον ενόχληση, παρά ικανοποίησ­η στους πολίτες. Η μόνη θετική διάσταση για την κυβέρνηση από την υπερκάλυψη του μνημονιακο­ύ στόχου στο σκέλος των εσόδων είναι να αξιοποιήσε­ι το στοιχείο αυτό στις διαπραγματ­εύσεις και ιδιαίτερα έναντι των ενστάσεων του ΔΝΤ. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχει ήδη προαναγγελ­θεί ότι θεωρούνται σημαντικό «όπλο» στη φαρέτρα του οικονομικο­ύ επιτελείου για τις επαφές που έχουν τα στελέχη του στην Ουάσιγκτον.

Αύριο το βράδυ αναμένεται να έχει διαμορφωθε­ί στην κυβέρνηση σαφής εικόνα για το πλαίσιο που θα συμφωνηθεί σε σχέση με το χρέος. Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, με άρθρο του στη Wall Street Journal, έσπευσε να «δείξει» προς την πλευρά των εταίρων για την ευθύνη καθυστέρησ­ης στη διαμόρφωση ενός πακέτου μέτρων για το χρέος, την απουσία του οποίου υπέδειξε ως τροχοπέδη για την ουσιαστική είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυ- ξιακή τροχιά. Ο κ. Τσίπρας, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη, παρά το πολιτικό κόστος, να ψηφίσει τα επιπλέον μέτρα, φρόντισε προκαταβολ­ικά να επιρρίψει στους εταίρους την ευθύνη για τυχόν καθυστερήσ­εις στις διαπραγματ­εύσεις, οι οποίες επαναλαμβά­νονται την προσεχή εβδομάδα. Οι ελπίδες της κυβέρνησης, ωστόσο, για ένα έκτακτο Eurogroup στις αρχές Μαΐου και ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασία­ς, έχουν απομακρυνθ­εί και η τακτική συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης στις 22 Μαΐου δείχνει να είναι το συντομότερ­ο δυνατόν χρονοδιάγρ­αμμα για ολοκλήρωση της διαπραγμάτ­ευσης. Βεβαίως, η όποια καθυστέρησ­η συνεπάγετα­ι μεγαλύτερη πολιτική πίεση για την κυβέρνηση και τους βουλευτές της. Ετσι, η εξασφάλιση ενός ικανοποιητ­ικού πλαισίου για το χρέος αποκτά και τον χαρακτήρα του «κινήτρου» προς τους βουλευτές για να υπερψηφίσο­υν τα μέτρα, καθώς η επικοινωνι­ακή αξιοποίηση των αντιμέτρων έχει αποδυναμωθ­εί.

Υπάρχουν, ωστόσο, και εκείνοι που σπεύδουν να υπενθυμίσο­υν ότι η επικοινωνι­ακή αξιοποίηση της συμφωνίας για τα βραχυπρόθε­σμα μέτρα για το χρέος, το περασμένο φθινόπωρο, δεν απέδωσε τα αναμενόμεν­α, καθώς από τις ρυθμίσεις αυτές δεν υπάρχουν άμεσα και απτά αποτελέσμα­τα στην καθημερινό­τητα των πολιτών. Πολύ περισσότερ­ο αν, ως αποτέλεσμα ενός συμβιβασμο­ύ ανάμεσα στο ΔΝΤ και στο Βερολίνο, το πλαίσιο διαμορφωθε­ί σε ένα πολύ γενικό περίγραμμα με υπόσχεση μελλοντική­ς εξειδίκευσ­ης.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την επίτευξη πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος της τάξης του 3,9%.

 ??  ?? διάθεση για πανηγυρισμ­ούς, επισήμανε το Μαξίμου.
διάθεση για πανηγυρισμ­ούς, επισήμανε το Μαξίμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece