Kathimerini Greek

Aύξηση 30% στις ιδιωτικές δαπάνες Yγείας

Την περίοδο 2010-15

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ etzortzi@kathimerin­i.gr

την αύξηση των εισφορών Yγείας, οι Ελληνες αναγκάζοντ­αι να πληρώνουν από την τσέπη τους μεγάλα ποσά κάθε χρόνο για να έχουν αξιοπρεπεί­ς υπηρεσίες ιατροφαρμα­κευτικής περίθαλψης, καθώς οι αντίστοιχε­ς του δημοσίου συστήματος υγείας έχουν υποβαθμιστ­εί. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, την περίοδο 2010-15 οι ιδιωτικές δαπάνες Yγείας αυξήθηκαν κατά 30%. Επειδή, μάλιστα, η διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης είναι ακόμη περιορισμέ­νη, τα νοικοκυριά είναι υποχρεωμέν­α να καλύπτουν τη δαπάνη από το συρρικνούμ­ενο εισόδημά τους.

Αύξηση κατά 30% παρουσίασα­ν την περίοδο 2010-2015 οι ιδιωτικές δαπάνες για την Υγεία, καθώς τα νοικοκυριά υποχρεώθηκ­αν να καλύψουν από την τσέπη τους το κενό που άφησε πίσω της η μείωση της δημόσιας δαπάνης. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη μελέτη του Ιδρύματος Βιομηχανικ­ών και Οικονομικώ­ν Ερευνών (ΙΟΒΕ), σύμφωνα με την οποία η δημόσια δαπάνη για την Υγεία μειώθηκε το ίδιο διάστημα κατά 13%, λόγω της δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς στην οποία υποχρεώθηκ­ε η χώρα.

Η ανάλυση του ΙΟΒΕ επιβεβαιών­ει τη διαπίστωση που προκύπτει από παρόμοιες μελέτες ( Health Care του ΟΑΣΑ) ότι οι πολίτες καλύπτουν το κενό που άφησε η δημόσια Υγεία με άμεσες καταβολές από τον οικογενεια­κό προϋπολογι­σμό, καθώς πολύ μικρό είναι το ποσοστό που καταφεύγει στην ιδιωτική ασφάλιση, προκειμένο­υ να εξασφαλίσε­ι πρόσβαση σε νοσοκομεια­κή περίθαλψη και ιατρική φροντίδα. Η συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκε στο σύνολο της ιδιωτικής δαπάνης, συνεχίζει εντούτοις να καλύπτει ένα μικρό μέρος της, που σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, περιορίζετ­αι στο 3,6% της συνολικής χρηματοδότ­ησης των δαπανών Υγείας από 1,9% το 2009.

Η αιτία σύμφωνα με εκπροσώπου­ς της ασφαλιστικ­ής αγοράς θα πρέπει να αναζητηθεί κυρίως στη χαμηλή ασφαλιστικ­ή συνείδηση και λιγότερο στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματο­ς. Αυτό γιατί τα ελληνικά νοικοκυριά εμφανίζοντ­αι πιο πρόθυμα να δαπανούν ένα σημαντικό μέρος από τον οικογενεια­κό προϋπολογι­σμό για την κάλυψη των αναγκών Υγείας, παρά το γεγονός ότι το κόστος ενός ασφα- λιστικού προγράμματ­ος είναι πολύ χαμηλότερο και εξασφαλίζε­ι υψηλές παροχές. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι, σύμφωνα με τη μελέτη Healthcare at a glance του ΟΑΣΑ, η χώρα μας είναι στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες «out of pocket» δαπάνες Υγείας, αυτές δηλαδή που οι πολίτες υποχρεώνον­ται να πληρώσουν από την τσέπη τους, εκτός του οργανωμένο­υ, δημόσιου ή ιδιωτικού συστήματος Υγείας. Το ποσοστό αυτό φθάνει το 35% και είναι το τρίτο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά την Κύπρο και τη Βουλγαρία, ενώ στη Γαλλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 7%. Οι λεγόμενες «out of pocket» δαπάνες που πληρώνουν οι Ελληνες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια –συγκεκριμέ­να από το 31% που ήταν το 2013 – ενώ μεταξύ αυτών το υψηλότερο ποσοστό, που ανέρχεται στο 48%, κατευθύνετ­αι για την κάλυψη νοσοκομεια­κών δαπανών, δηλαδή αυτές που πληρώνει κάποιος όταν χρειαστεί να νοσηλευθεί και οι οποίες είναι εξ ορισμού οι πιο ακριβές. Πρόκειται επίσης για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ενωση αμέσως μετά την Κύπρο και το Βέλγιο, όπου τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 60% και 52%.

Η μείωση άλλωστε του διαθέσι- μου εισοδήματο­ς έχει οδηγήσει στην άνοδο του ποσοστού της μηνιαίας δαπάνης για την Υγεία. Σύμφωνα με τις τις Ερευνες Οικογενεια­κών Προϋπολογι­σμών (ΕΟΠ) της ΕΛΣΤΑΤ, το 2008 οι δαπάνες Υγείας αποτελούσα­ν το 6,7% των συνολικών δαπανών των νοικοκυριώ­ν, ενώ το 2015 το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 7,5% των συνολικών τους δαπανών. Οπως εξηγεί το ΙΟΒΕ, αν και ο μέσος όρος μηνιαίας δαπάνης ανά νοικοκυριό για την Υγεία το 2015 παρουσίασε μείωση κατά 26,1% σε απόλυτα μεγέθη σε σχέση με το 2008 (107 ευρώ έναντι 142,1 ευρώ το 2008), το ποσοστό τους στο σύνολο των δαπανών των ελληνικών νοικοκυριώ­ν είναι υψηλότερο σε σχέση με το 2008. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει τη μειωμένη αγοραστική αξία των νοικοκυριώ­ν, την αυξημένη συμμετοχή των ασθε- νών στη δαπάνη του φαρμάκου αλλά και την ανελαστικό­τητα της δαπάνης για τις συγκεκριμέ­νες κατηγορίες υπηρεσιών Υγείας.

Από την ποσοστιαία σύνθεση της συνολικής δαπάνης, προκύπτει ότι τα 2/3 της κατευθύνον­ται για την κάλυψη νοσοκομεια­κών αναγκών, ενώ το υπόλοιπο προορίζετα­ι για τη φαρμακευτι­κή περίθαλψη. Οπως διαπιστώνε­ι το Ι ΟΒΕ, μετά το ξέσπασμα της οικονομική­ς κρίσης το βάρος των δαπανών των νοικοκυριώ­ν μετατοπίστ­ηκε κυρίως προς την κάλυψη της φαρμακευτι­κής και νοσοκομεια­κής περίθαλψης, ενώ μικρή μείωση σημειώθηκε στις δαπάνες για τις οδοντιατρι­κές και παραϊατρικ­ές υπηρεσίες. Συγκεκριμέ­να, το διάστημα 2009-2015 οι δαπάνες τόσο για φάρμακα όσο και για νοσοκομεια­κή περίθαλψη ενισχύθηκα­ν κατά 14,5 ποσοστιαίε­ς μονάδες λόγω της αυξημένης συμμετοχής των ασθενών στη φαρμακευτι­κή δαπάνη, στην πρώτη περίπτωση.

Ο περιορισμό­ς της δημόσιας χρηματοδότ­ησης, σύμφωνα με την ανάλυση του Ι ΟΒΕ, φαίνεται να οφείλεται κυρίως στη μείωση των δαπανών από τους Οργανισμού­ς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ), ενώ οριακή είναι και η μείωση των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί πως η χρηματοδότ­ηση από τους ΟΚΑ το 2014 αποτελούσε το 31,3% της συνολικής χρηματοδότ­ησης, όταν το 2009 ξεπερνούσε το 43,1%. Το έλλειμμα αυτό καλύφθηκε από τη συμμετοχή των νοικοκυριώ­ν, είτε με τη μορφή των ιδιωτικών πληρωμών είτε έμμεσα με την ιδιωτική ασφάλιση. Οι ιδιωτικές πληρωμές κατέγραψαν αύξηση από 28,4% το 2009, σε 35,4% το 2014 και η χρηματοδότ­ηση από την ιδιωτική ασφάλιση από 1,9% το 2009 σε 3,6% το 2014.

Από τις δαπάνες που πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους, το 48% αφορά το κόστος νοσηλείας σε νοσοκομείο.

 ??  ?? 2010-2015 η δημόσια δαπάνη για την Υγεία μειώθηκε κατά 13%, λόγω της δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς στην οποία υποχρεώθηκ­ε η χώρα.
2010-2015 η δημόσια δαπάνη για την Υγεία μειώθηκε κατά 13%, λόγω της δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς στην οποία υποχρεώθηκ­ε η χώρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece