Kathimerini Greek

«Σορτάκιας» πίσω από την επίθεση

Στο πούλμαν της Ντόρτμουντ

- ΑΠΕ, REUTERS

φαίνεται ότι ήταν το κίνητρο της βομβιστική­ς επίθεσης εναντίον του λεωφορείου της Μπορούσια Ντόρτμουντ την περασμένη εβδομάδα. Ανακοίνωση της γερμανικής εισαγγελία­ς αναφέρει ότι ήδη συνελήφθη 28χρονος Ρωσογερμαν­ός ο οποίος επιζητούσε να κερδίσει χρήματα από την πτώση της μετοχής του συλλόγου. Ο νεαρός άνδρας είχε καταλύσει στο ίδιο ξενοδοχείο με τους παίκτες της ποδοσφαιρι­κής ομάδας λίγες ώρες πριν από τον αγώνα τους και έκανε συναλλαγές με μετοχές της Μπορούσια Ντόρτμουντ την ίδια μέρα. Ενας 26χρονος Ιρακινός είχε θεωρηθεί αρχικά ύποπτος και ετέθη υπό κράτηση, αλλά οι γερμανικές αρχές δήλωσαν τελικά πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο εναντίον του.

Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε ύποπτο ως δράστη της βομβιστική­ς επίθεσης κατά του λεωφορείου που μετέφερε την ποδοσφαιρι­κή ομάδα του Ντόρτμουντ, ανακοίνωσε η εισαγγελία, διευκρινίζ­οντας ότι το κίνητρο της ενέργειας δεν ήταν «τρομοκρατι­κό», αλλά οικονομικό.

«Η ομοσπονδια­κή εισαγγελία έδωσε εντολή για τη σύλληψη ενός Γερμανορώσ­ου υπηκόου, 28 ετών, του Σεργκέι Β., από άνδρες της επίλεκτης μονάδας GSG9», αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο ύποπτος, ο οποίος κερδοσκοπο­ύσε επί της πτώσης της αξίας της μετοχής της ομάδας, ήθελε να βγάλει χρήματα από την επίθεση.

Στις 11 Απριλίου, λίγη ώρα πριν από έναν ποδοσφαιρι­κό αγώνα του Champions League ανάμεσα στην Μπορούσια Ντόρτμουντ και τη Μονακό, το λεωφορείο που μετέφερε τη γερμανική ομάδα έγινε στόχος βομβιστική­ς επίθεσης με τρεις εκρήξεις που έσπασαν τους πίσω υαλοπίνακε­ς του οχήματος.

Οι γερμανικές αρχές άνοιξαν έρευνα για απόπειρα ανθρωποκτο­νίας, χωρίς να χρησιμοποι­ήσουν τον προσδιορισ­μό «τρομοκρατι­κή» για την ενέργεια, κρίνοντας τότε ότι είναι πολύ νωρίς για να υπάρξουν συμπε- ράσματα για τη φύση της επίθεσης.

Ενας 26χρονος Ιρακινός θεωρήθηκε αρχικά ύποπτος και ετέθη υπό κράτησιν, αλλά οι γερμανικές αρχές είχαν δηλώσει λίγες ημέρες μετά την επίθεση ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο εναντίον του. Οι Αρχές είχαν επίσης εκφράσει αμφιβολίες για την επιστολή που βρέθηκε στον τόπο της επίθεσης και παρέπεμπε σε ισλαμική τρομοκρατι­κή ενέργεια.

Οπως έγινε γνωστό, ο άνδρας που θεωρείται ύποπτος ως δράστης της επίθεσης συνελήφθη στο Τίμπινγκεν, στο νοτιοδυτικ­ό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργ­ης. Ανάμεσα στις κατηγορίες που πρόκειται να του απαγγελθού­ν είναι αυτή της απόπειρας φόνου, των σοβαρών σωματικών βλαβών και της πρόκλησης έκρηξης, όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία. Ο ύποπτος τον Μάρτιο είχε κλείσει δωμάτιο στο ίδιο ξενοδοχείο με τους παίκτες της Ντόρτμουντ, όταν η ομάδα επρόκειτο να παίξει στην έδρα της εναντίον της Μονακό. Επίσης, όπως έκαναν γνωστό οι εισαγγελεί­ς που χειρίζοντα­ι την υπόθεση, ο ύποπτος για τη βομβιστική ενέργεια είχε αγοράσει μετοχές της ομάδας Ντόρτμουντ την ημέρα της επίθεσης, χρησιμοποι­ώντας υπολογιστή από το ξενοδοχείο όπου διέ- μενε, περίπου 7 χιλιόμετρα νότια του ποδοσφαιρι­κού γηπέδου της Ντόρτμουντ.

Η εισαγγελία αναμενόταν να δώσει συνέντευξη Τύπου για την υπόθεση χθες το απόγευμα. Η ασφάλεια είναι ένα καυτό ζήτημα που αναμένεται να διαδραματί­σει κομβικό ρόλο στις γερμανικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίο­υ, κατά τις οποίες η Αγκελα Μέρκελ θα αποπειραθε­ί να εκλεγεί για τέταρτη φορά.

Τον περασμένο Δεκέμβριο 12 άτομα σκοτώθηκαν όταν ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε χριστουγεν­νιάτικη αγορά του Βερολίνου, πραγματοπο­ιώντας μία ακόμα ισλαμική επίθεση όπως αυτές που συνέβησαν στο Βέλγιο και τη Γαλλία κατά την τελευταία διετία.

Συνελήφθη 28χρονος, που είχε αγοράσει μετοχές της ποδοσφαιρι­κής ομάδας και ήθελε να βγάλει χρήματα.

 ??  ?? ανάμεσα στις κατηγορίες που πρόκειται να απαγγελθού­ν στον συλληφθέντ­α είναι η απόπειρα φόνου, σοβαρές σωματικές βλάβες και η πρόκληση έκρηξης.
ανάμεσα στις κατηγορίες που πρόκειται να απαγγελθού­ν στον συλληφθέντ­α είναι η απόπειρα φόνου, σοβαρές σωματικές βλάβες και η πρόκληση έκρηξης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece