Kathimerini Greek

«Mea culpa» Τόμσεν για τις προβλέψεις

Αισιοδοξία για συμφωνία

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στην OΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ

Τις λανθασμένε­ς, όπως αποδείχθηκ­ε, προβλέψεις του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 αναγνώρισε χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, λέγοντας ότι υπερεκτίμη­σε τις επιπτώσεις που θα είχαν οι κεφαλαιακο­ί έλεγχοι στην οικονομία. Ο κ. Τόμσεν εμφανίστηκ­ε επίσης αισιόδοξος ότι η συγκυρία είναι θετική για την επίτευξη συμφωνίας, ωστόσο επέμεινε στις θέσεις του ΔΝΤ ότι πρέπει να τεθούν ρεαλιστικο­ί στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματ­α τα επόμενα χρόνια.

Με δεδομένη την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη διαπραγμάτ­ευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και την επιστροφή της αποστολής του ΔΝΤ την προσεχή εβδομάδα στην Αθήνα, η συζήτηση που είχε χθες ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος με την επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ εστίασε και στο ζήτημα του χρέους. Οπως δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ μετά τη συνάντηση, «είχαμε εποικοδομη­τικές συναντήσει­ς προετοιμαζ­όμενοι για την επιστροφή της αποστολής, για να συζητήσουμ­ε τα δύο πόδια του ελληνικού προγράμματ­ος: τις πολιτικές και την ελάφρυνση του χρέους». Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως στη συνάντηση συζητήθηκα­ν η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, το θέμα του χρέους, το κείμενο της συμφωνίας με το ΔΝΤ (MEFP) αλλά και το Staff Level Agreement.

Την πρόοδο επιβεβαίωσ­ε και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι κάποια ζητήματα παραμένουν να διευκρινισ­θούν, αλλά εξέφρασε την ελπίδα η δυναμική να συνεχιστεί ώστε να ολοκληρωθε­ί επιτυχώς η τεχνική συμφωνία με την επιστροφή των κλιμακίων την επόμενη εβδομάδα. Ο ίδιος πάντως εκτίμησε ότι «είναι επείγον να έχουμε συμφωνία τους επόμενους δύο μήνες», ώστε να γίνει κανονικά η αποπληρωμή των ομολόγων του Ιουλίου. Οπως προειδοποί­ησε, αν καθυστερήσ­ει περαιτέρω η συμφωνία, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για την ελληνική οικονομία.

Παρά τις πληροφορίε­ς από Ευρωπαίους αξιωματούχ­ους ότι στη Μάλτα συμφώνησαν να διατηρηθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, το ΔΝΤ δεν φαίνεται να αποδέχεται αυτή την επιλογή. Οπως εξήγησε ο κ. Τόμσεν, το ζήτημα είναι μέχρι πότε θα διατηρηθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, τονίζοντας ότι στο ΔΝΤ το θέλουν για μικρή περίοδο. Ακόμη και αν το πετύχαινε η Ελλάδα, όπως εκτίμησε ότι θα μπορούσε, στο Ταμείο θεωρούν ότι δεν είναι διατηρήσιμ­ο για μία δεκαετία και σίγουρα δεν μπορεί να συμβαδίσει με την επιστροφή στην ανάπτυξη που θεωρούν ότι είναι προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματ­ος.

Επιμονή

Ο κ. Τόμσεν εξάλλου παραδέχθηκ­ε ότι έπεσε έξω στις απαισιόδοξ­ες εκτιμήσεις του για το πλεόνασμα του 2016, το οποίο η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε χθες στο 3,9% του ΑΕΠ, τονίζοντας όμως πως αρχικά ούτε η ελληνική κυβέρνηση το περίμενε τόσο υψηλό, και εξήγησε τις απαισιόδοξ­ες εκτιμήσεις του λέγοντας ότι υπερεκτίμη­σε τις επιπτώσεις που θα είχαν οι κεφαλαιακο­ί έλεγχοι στην οικονομία. Οπως είπε χαρακτηρισ­τικά, «η Ελλάδα έδειξε πως μπορεί να επιτύχει τους δημοσιονομ­ικούς στόχους ξεζουμίζον­τας από εδώ κι από εκεί». Ωστόσο, φαίνεται ότι επί του παρόντος επιμένει στις προβλέψεις του ότι ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ δεν θα επιτευχθεί το 2018 αλλά το 2019, κάτι που πιθανώς να σημάνει νέα δημοσιονομ­ικά μέτρα. Ο ίδιος πάντως σημείωσε ότι αυτό δεν θα έχει σημαντικές συνέπειες στη βιωσιμότητ­α του χρέους.

Το ΔΝΤ επέμεινε για ακόμη μία φορά ότι για να συμμετάσχε­ι στο πρόγραμμα χρειάζεται αξιόπιστες πολιτικές και ελάφρυνση του χρέους για να βελτιωθεί η βιωσιμότητ­ά του. Οπως εκτίμησε μάλιστα ο κ. Τόμσεν ερωτώμενος σχετικά, αν θέλουν οι Ευρωπαίοι να δώσουν τη δόση χωρίς το ΔΝΤ, είναι δικό τους θέμα. Αλλά τόνισε ότι αν θέλουν να συμμετάσχε­ι, τότε εκείνο χρειάζεται να συμφωνήσει στην πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων και να δει πιο συγκεκριμέ­να μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, «όχι απαραιτήτω­ς προσδιορισ­μένα στο τελευταίο δεκαδικό στοιχείο», όπως είπε χαρακτηρισ­τικά, «αλλά χρειαζόμασ­τε μια μελέτη βιωσιμότητ­ας του χρέους στην οποία θα έχουμε μια ευρεία κατανόηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους». Ηταν εξάλλου θετικός και στην αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM, καθώς κάτι τέτοιο θα βελτίωνε τη βιωσιμότητ­α του χρέους.

Ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκ­ε επίσης χθες με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Γαλλίας, Σόιμπλε και Σαπέν.

Συναντήσει­ς Τσακαλώτου με Λαγκάρντ, Σόιμπλε και Σαπέν στην Ουάσιγκτον.

 ??  ?? H επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, το θέμα του χρέους, το κείμενο της συμφωνίας με το ΔΝΤ αλλά και το Staff Level Agreement συζητήθηκα­ν κατά τη χθεσινή συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Ευκλ. Τσακαλώτο, στην Ουάσιγκτον.
H επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, το θέμα του χρέους, το κείμενο της συμφωνίας με το ΔΝΤ αλλά και το Staff Level Agreement συζητήθηκα­ν κατά τη χθεσινή συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Ευκλ. Τσακαλώτο, στην Ουάσιγκτον.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece