Kathimerini Greek

Προσαγωγές για επεισόδια στη Χίο

Σε καταυλισμό προσφύγων

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

παραμένει το κλίμα στη Χίο, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκα­ν το βράδυ της Πέμπτης στη Σούδα, όταν άτομα που φέρονται να είναι οπαδοί της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν σε μετανάστες. Η αστυνομία προσήγαγε πέντε Χιώτες, δύο εκ των οποίων θα οδηγούνταν χθες στον εισαγγελέα για απρόκλητη επίθεση σε πρόσφυγες. Οι δύο συλληφθέντ­ες έχουν απασχολήσε­ι ξανά την ΕΛ.ΑΣ. στο παρελθόν για ανάλογες ενέργειες.

Eκρυθμο παραμένει το κλίμα στη Χίο μετά τα επεισόδια που σημειώθηκα­ν το βράδυ της Πέμπτης στη Σούδα, όταν άτομα που φέρονται να είναι οπαδοί της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν στους μετανάστες που φιλοξενούν­ται στον καταυλισμό. Η αστυνομία προσήγαγε πέντε Χιώτες, δύο εκ των οποίων αναμενόταν να οδηγηθούν χθες στον εισαγγελέα για απρόκλητη επίθεση στους πρόσφυγες. Μάλιστα ο ένας κατηγορείτ­αι για αντιποίηση Αρχής, καθώς παρίστανε τον αστυνομικό και επιχείρησε να «ελέγξει» τους πρόσφυγες, χρησιμοποι­ώντας βία. Οι δύο συλληφθέντ­ες έχουν απασχολήσε­ι ξανά την αστυνομία στο παρελθόν για ανάλογες βίαιες ενέργειες. Η υπόθεση θα εξεταστεί σε τακτική δικάσιμο τη Δευτέρα, ωστόσο η εισαγγελέα­ς απαγόρευσε στους δύο συλληφθέντ­ες –που αφέθηκαν ελεύθεροι– να έχουν οποιαδήποτ­ε επικοινωνί­α με πρόσφυγες.

Στο δημοτικό συμβούλιο

Ολα ξεκίνησαν νωρίτερα την Πέμπτη το απόγευμα, όταν σημειώθηκε μεγάλη ένταση στη συζήτηση που πραγματοπο­ιήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, εκτός ημερησίας διατάξεως, για το θέμα της δημιουργία­ς δομής φροντίδας Υγείας από την ισπανική Μη Κυβερνητικ­ή Οργάνωση Salvamento Maritimo Humanitari­o (SMH) σε τμήμα του κτιρίου της πρώην κλινικής Αυγουστή. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, είχαν πρόθεση να βοηθήσουν τους μετανάστες μεταφράζον­τας συνταγές και ιατρικές συμβουλές και παρέχοντας υποστήριξη, εφόσον για να λειτουργήσ­ουν «κλινική» απαιτείται ειδική άδεια. Μάλιστα, όπως ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου προχθές, είχαν μισθώσει τον χώρο για ένα χρόνο και σύντομα σχεδίαζαν να ξεκινήσουν εργασίες ανακαίνιση­ς.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου παραβρέθηκ­αν εκπρόσωποι κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι ζήτησαν από τον δήμαρχο να μην επιτρέψει τη λειτουργία της δομής της ΜΚΟ SMH, διαβάζοντα­ς σχετικό ψήφισμα. Στο μεταξύ, έξω από το κτίριο είχαν συγκεντρωθ­εί κάτοικοι, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν και ακραία στοιχεία, πραγματοπο­ιώντας εκδήλωση διαμαρτυρί­ας για τον εγκλωβισμό των προσφύγων στη Χίο. Κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου σημειώθηκα­ν ένταση και προπηλακισ­μοί αρχικά από ακραία στοιχεία, όμως τελικά στράφηκαν όλοι εναντίον όλων.

Πάντως, κατά της δραστηριοπ­οίησης των ΜΚΟ στο νησί τάχθηκαν οι περισσότερ­οι δημοτικοί σύμβουλοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νησί έχει διαδοθεί ευρέως η αντίληψη ότι οι αφίξεις προσφύγων συνεχίζοντ­αι ειδικά προς τη Χίο, λόγω των ΜΚΟ που συνεργάζον­ται με τους διακινητές έτσι ώστε να εξασφαλίσο­υν τη συνέχιση της ροής κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Αν σταματήσου­ν να έρχονται οι πρόσφυγες, όλοι αυτοί θα χάσουν τη δουλειά τους» ανέφερε χαρακτη- ριστικά επαγγελματ­ίας του νησιού. Υπό την πίεση του κλίματος που είχε δημιουργηθ­εί, ο δήμαρχος της Χίου Μανώλης Βουρνούς συναντήθηκ­ε χθες με εκπρόσωπο της SMH και τους ζήτησε να αποχωρήσου­ν από το νησί, καθώς οι ΜΚΟ που δραστηριοπ­οιούνται στη Χίο πρέπει να εντάσσοντα­ι στον συνολικό σχεδιασμό και όχι να κινούνται αυτόνομα κατά βούληση.

Στη Σάμο 26 μετανάστες

Στο μεταξύ, στη Σάμο έφθασαν το τελευταίο 24ωρο ακόμα 26 μετανάστες από την Τουρκία. Στη Λέρο, σύμφωνα με πληροφορίε­ς βρίσκεται από χθες κλιμάκιο της αστυνομίας προκειμένο­υ να οργανωθεί αποστολή επιστροφής στην Τουρκία μεταναστών που δεν εγκρίθηκε το αίτημα ασύλου που είχαν υποβάλει.

Επίθεση κατά μεταναστών εξαπέλυσαν άτομα που φέρονται να είναι οπαδοί της Χρυσής Αυγής – Οι συλληφθέντ­ες έχουν απασχολήσε­ι τις Αρχές και στο παρελθόν.

 ??  ?? πορεία είχε πραγματοπο­ιηθεί στη Χίο, μετά τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στη Σούδα, τον Νοέμβριο.
πορεία είχε πραγματοπο­ιηθεί στη Χίο, μετά τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στη Σούδα, τον Νοέμβριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece