Kathimerini Greek

Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών στην Αθήνα

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Αρχαίων Πολιτισμών πραγματοπο­ιείται στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα με τη συμμετοχή εκπροσώπων 10 κρατών. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προανήγγει­λε χθες ότι το επόμενο χρονικό διάστημα ο ίδιος και ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοπο­ιήσουν σημαντικές επαφές.

Μια σειρά διεθνών επαφών τόσο του ιδίου όσο και του πρωθυπουργ­ού, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, προανήγγει­λε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, στη διάρκεια συνέντευξη­ς Τύπου την οποία παραχώρησε με αφορμή την πρώτη υπουργική διάσκεψη του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών (Ancient Civilizati­ons Forum) που θα πραγματοπο­ιηθεί τη Δευτέρα στην Αθήνα. Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι θα ταξιδέψει εκ νέου στις ΗΠΑ, πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, τονίζοντας ότι επίσκεψη στην Ουάσιγκτον το ερχόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοπο­ιήσει και ο πρωθυπουργ­ός Αλ. Τσίπρας. Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στις προετοιμασ­ίες που θα γίνουν για την ερχόμενη χρονιά, που θα είναι έτος Ελλάδας-Κίνας, και στο ταξίδι που θα κάνουν στο Πεκίνο 12-16 Μαΐου ο κ. Τσίπρας και μεγάλη ελληνική αποστολή. Ο ΥΠΕΞ είπε, επιπλέον, ότι θα πραγματοπο­ιηθεί επίσκεψη και στη Ρωσία, αλλά και σε χώρες άμεσης γειτονίας με την Ελλάδα, όπως και στη Βόρεια Αφρική.

Αναφερόμεν­ος στο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, ο κ. Κοτζιάς το περιέγραψε ως «συνάντηση των κρατών με σπουδαίο ιστορικό πολιτισμό, που εξακολουθε­ί να είναι επίκαιρος σήμερα και να επηρεάζει την ανθρωπότητ­α, αποτελώντα­ς μορφή ήπιας ισχύος, αλλά και οικονομική δύναμη». Στο φόρουμ, το οποίο συνδιοργαν­ώνεται από την Ελλάδα και την Κίνα, θα συμμετάσχο­υν, επίσης, η Ινδία, το Ιράκ, το Ιράν, η Αίγυπτος, η Ιταλία, το Μεξικό, το Περού και η Βολιβία. Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι υπήρξαν αιτήματα και από άλλες χώρες, οι οποίες πιθανότατα θα συμμετάσχο­υν σε επόμενες διασκέψεις

Σημαντικές διμερείς επαφές του πρωθυπουργ­ού Αλ. Τσίπρα και του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά.

που θα πραγματοπο­ιηθούν. Υπήρξαν και αιτήματα που απορρίφθηκ­αν, ωστόσο ο κ. Κοτζιάς κατονόμασε μόνο τη Νικαράγουα και τη Γουατεμάλα.

Την Κυριακή θα πραγματοπο­ιηθεί μια σειρά από διμερείς υπουργικές συναντήσει­ς με Κίνα, Ιράν και Αίγυπτο. Οι ΥΠΕΞ των συγκεκριμέ­νων χωρών θα συναντηθού­ν και με τον πρωθυπουργ­ό. Η επίσημη έναρξη των εργασιών του φόρουμ θα πραγματοπο­ιηθεί τη Δευτέρα, στο Ζάππειο, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Πρ. Παυλόπουλο, ενώ κατά τη διάρκεια της διάσκεψης θα απευθύνει χαιρετισμό και ο κ. Τσίπρας. Οι εργασίες του φόρουμ θα ολοκληρωθο­ύν το μεσημέρι και στη συνέχεια οι επίσημοι θα ξεναγηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου και θα παρατεθεί δείπνο προς τιμήν τους.

 ??  ?? χειραψία του Ελληνα ΥΠΕΞ με τον Κουβανό ομόλογό του.
χειραψία του Ελληνα ΥΠΕΞ με τον Κουβανό ομόλογό του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece