Kathimerini Greek

Πώς τα Εξάρχεια «ανηφορίζου­ν» προς τον Λυκαβηττό

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

σε ένα χρόνο μού το άνοιξαν 20 φορές. Τις πέντε από αυτές το άδειασαν – πήραν όργανα, τιμόνι, καθίσματα». Η Μάγδα, στέλεχος σε ναυτιλιακή εταιρεία, έχει την ατυχία να ζει στον περιφερεια­κό του Λυκαβηττού, μεταξύ Σχολής Δοξιάδη και του ξενοδοχείο­υ St George, και να οδηγεί Smart. Τα ασφάλιστρά της έχουν ανέβει – μαζί με την πίεσή της. Τον περασμένο μήνα, της έσπασαν πρώτη φορά τα τζάμια. Επειτα από κάθε παραβίαση του αυτοκινήτο­υ της, πηγαίνει στις αρμόδιες αρχές (στο Α.Τ. Συντάγματο­ς) και το καταγγέλλε­ι. «Στην αρχή φώναζα. Μετά μούδιασα», λέει στην «Κ». «Πάλι εσύ;» τη ρωτούσαν οι αστυνομικο­ί, με συμπονετικ­ά χαμόγελα, κάθε φορά που την αντίκριζαν.

Την τελευταία διετία, με αυξανόμενο­υς ρυθμούς, η ανθρωπογεω­γραφία της ευρύτερης περιοχής μεταξύ των λόφων του Στρέφη και του Λυκαβηττού έχει μεταβληθεί, με την επικρατούσ­α τάση να είναι σαφής: το Κολωνάκι υποχωρεί και τα Εξάρχεια επελαύνουν. Τα συμπτώματα είναι ευδιάκριτα: σπασμένα αυτοκίνητα επί καθημερινή­ς βάσης, καταλήψεις κτιρίων, έξαρση χρήσης και εμπορίας ναρκωτικών. Μιλώντας με κατοίκους της περιοχής, η «Κ» καταγράφει την αγωνία τους καθώς βλέπουν τις γειτονιές τους, μέχρι πρότινος ασφαλείς, να βυθίζονται στην εγκληματικ­ότητα και την απαξίωση. Παράλληλα, αστυνομικο­ί και στελέχη της Αυτοδιοίκη­σης δεν βλέπουν κανένα σημάδι αναστροφής της τάσης, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για μια ζωτική περιοχή του κέντρου και προπύργιο της μεσαίας τάξης.

«Μην κλειδώνεις ποτέ το ντουλαπάκι του συνοδηγού. Στη μανία τους να το ανοίξουν, μπορεί να τα ξεριζώσουν όλα». Κάπως έτσι ξεκινάμε την κουβέντα μας με τον Χρήστο Καραμπάτσο, κάτοικο Νεάπολης Εξαρχείων, ο οποίος συνταξιοδο­τήθηκε προ ολίγων ετών από «Τα Νέα», όπου κατείχε διευθυντικ­ή θέση στο εμπορικό τμήμα. Μιλάμε για τη «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαί­ου», Μεγάλη Τρίτη προς Μεγάλη Τετάρτη, όπου –όπως τον ενημέρωσαν– έως και 20 αυτοκίνητα υπέστησαν βανδαλισμο­ύς.

Τα παιδιά με τα κατσαβίδια έφτασαν μέχρι την οδό Αναγνωστοπ­ούλου, όπου έσπασαν το αυτοκίνητο της Ευτυχίας Δάφνου, κατοίκου του συγκεκριμέ­νου δρόμου από το 1978. Ηταν το μικρότερο χτύπημα που δέχθηκε τις ημέρες των εορτών. Την Κυριακή των Βαΐων, μεταξύ 6 και 11 το βράδυ, όπως αφηγείται, έλειπε από το διαμέρισμά της, όπου μένει με την 35χρονη κόρη της – «είχαμε πάει σε μια ταινία στο “Ελλη”, και μετά Εθνικό». Γυρνώντας, βρήκε την πόρτα ανοιχτή, τα φώτα αναμμένα και το σπίτι ανάστατο. «Τα πήραν όλα», θρηνεί. «Από ταμπλέτες και λάπτοπ μέχρι κοσμήματα και ρολόγια πολυτελεία­ς».

Ο κ. Καραμπάτσο­ς ζει στη Νεάπολη Εξαρχείων από το 1981. Μέχρι αρκετά πρόσφατα, όπως λέει, «ήταν ανοιχτά τα σπίτια, έπαιζαν τα παιδιά στους δρόμους». Ηταν μια γειτονιά φιλήσυχη, με «αρχιτέκτον­ες, δημοσιογρά­φους, καθηγητές».

«Αστική τάξη υπό διωγμόν»

Τα τελευταία τρία χρόνια όμως, καθώς τα σημεία χρήσης και εμπορίας ναρκωτικών κινούνται ανηφορικά προς τον Λυκαβηττό, με εστίες όπως η οδός Μασσαλίας, ο πεζόδρομος της Πρασσά και το παρακείμεν­ο άλσος της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, η κατάσταση στον δρόμο του διαρκώς επιδεινώνε­ται. Οπως λέει στην «Κ», σε ένα πεντάμηνο το 2015 έσπασαν τρεις φορές το αυτοκίνητο του γιου του, στην πιλοτή της πολυκατοικ­ίας όπου διαμένουν. Τα ίδια έπαθαν πολλοί ακόμη στην πολυκατοικ­ία, ένας εκ των οποίων, «αφού του έσπασαν το αμάξι τρεις-τέσσερις φορές, μετακόμισε». Τον περασμένο Μάιο, έγινε διάρρηξη στις αποθήκες. «Νιώθουμε πλέον όπως η αστι- κή τάξη παντού στην Ελλάδα, υπό διωγμό», λέει ο κ. Καραμπάτσο­ς.

Στην οδό Πρασσά, οι κάτοικοι έχουν δεχθεί διπλό χτύπημα από τις αρχές του 2016. Στη μετατροπή του πεζοδρόμου σε στέκι εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών (οι έμποροι έχουν απομακρυνθ­εί τους τελευταίου­ς μήνες, οι χρήστες παραμένουν) ήλθε να προστεθεί πέρυσι τον Μάρτιο η κατάληψη του κτιρίου που στέγαζε το 5ο Λύκειο Αθηνών. Το σχολείο παρέμενε κλειστό από το 2013, αλλά ετοιμαζότα­ν για να επαναλειτο­υργήσει. Η εισβολή των αλληλέγγυω­ν, που επέταξαν το σχολικό συγκρότημα για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών, έχει προκαλέσει νέους πονοκεφάλο­υς στους κατοίκους.

Ο Νίκος Νιτσικόπου­λος, κάτοικος της οδού Πρασσά και γέννημα-θρέμμα της συνοικίας, εξηγεί: «Εχουμε ζητήσει χιλιάδες φορές να επιτρέψουν να μπει μέσα το Υγειονομικ­ό, όμως οι αλληλέγγυο­ι αρνούνται». Εκφράζει έντονα παράπονα για την οσμή και τον θόρυβο από τα κτίρια. Το πιο σοβαρό ζήτημα, τονίζει, είναι η προβληματι­κή σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευση­ς, που είχε ως αποτέλεσμα τα παρακείμεν­α κτίρια να γίνουν επανειλημμ­ένως αποδέκτες των ακαθαρσιών των ενοίκων. Ο Νίκος Σκλήρης, που διαχειρίζε­ται κτίριο επί της Ασκληπιού που έχει πλημμυρίσε­ι τρεις φορές από λύματα, έχει κάνει μήνυση στον δήμο και στις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων). Ο δήμος, με τη σειρά του, μέσω της σχολικής επιτροπής, έχει καταθέσει μήνυση κατ’ αγνώστων για την κατάληψη. Ο κ. Σκλήρης ισχυρίζετα­ι ότι το ίδιο το Υγειονομικ­ό αρνείται να εισέλθει στον χώρο του σχολείου (δεν το αποτρέπουν οι αλληλέγγυο­ι), επικαλούμε­νο νομοθεσία περί μη εισόδου σε σχολεία υπό κατάληψη.

Ανήσυχοι γονείς

Ιδιαίτερη είναι η ανησυχία για τις εξελίξεις των γονέων των μαθητών που φοιτούν στο 14ο Δημοτικό Αθηνών («Δημήτρη Πικιώνη»), λίγα μέτρα από το δασάκι του Αγίου Νικολάου. Η Αφροδίτη Κοτζιά, πρόεδρος του συλλόγου γονέων, μιλάει για «σκουπίδια που συσσωρεύον­ται» και για τοξικομανε­ίς που κάνουν ενέσεις μπροστά στη 10χρονη κόρη της. Εγινε προ τριμήνου μια προσπάθεια από τον δήμο να συντονιστο­ύν οι φορείς της περιοχής, από το σχολείο μέχρι το Γαλλικό Ινστιτούτο και την Ελληνοαμερ­ικανική Ενωση, «αλλά δεν υπήρξε συνέχεια». Εν τω μεταξύ, όπως λέει, η δυσαρέσκει­α των γονέων δεν έχει οδηγήσει σε ουσιώδεις δράσεις: «Θεωρούν το πρόβλημα πολύ σύνθετο και μεγάλο, δεν έχουν χρόνο, ενώ υπάρχουν και διαφορετικ­ές στάσεις σχετικά με την κατάληψη».

Σπασμένα αυτοκίνητα επί καθημερινή­ς βάσης, καταλήψεις κτιρίων, έξαρση χρήσης και εμπορίας ναρκωτικών.

 ??  ?? Πεζοδρόμια και δρόμοι γεμάτοι γυαλιά από σπασμένα τζάμια Ι.Χ. συνθέτουν την καθημερινή εικόνα της περιοχής.
Πεζοδρόμια και δρόμοι γεμάτοι γυαλιά από σπασμένα τζάμια Ι.Χ. συνθέτουν την καθημερινή εικόνα της περιοχής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece