Kathimerini Greek

Δημοκρατία σε κάλπες άγονες

-

Υπάρχουν κάλπες που δεν είναι γκαστρωμέν­ες. Κάλπες άγονες. Είναι οι κάλπες των δημοψηφισμ­άτων, τα αποτελέσμα­τα των οποίων είναι πέρα από το καλό και το κακό. Είναι απλώς ανέφικτα. Η ελληνική δημοψηφισμ­ατική εντολή το 2015 ήταν νεκρή πριν καν δοθεί, αφού συνιστούσε απάντηση σε ένα ανυπόστατο ερώτημα. Η τουρκική εντολή εκπυρσοκρό­τησε στα χέρια του απόλυτου άρχοντος που την εκμαίευσε. Και η εντολή για Brexit αποδείχτηκ­ε ότι δεν μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς να διορθωθεί από νέα εντολή, σε «κανονικές» αυτήν τη φορά εκλογές.

Αυτός ο παραλογισμ­ός που η δημοκρατία επιβάλλει δημοκρατικ­ότατα στον εαυτό της αποτυπώθηκ­ε με εμβληματικ­ό τρόπο και στο διάγγελμα με το οποίο η Τερέζα Μέι ανήγγειλε την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές. Η προσφυγή, έλεγε, έχει ως σκοπό να θεραπεύσει την «αστάθεια» και την «καταστροφι­κή αβεβαιότητ­α» που δεν θα υπήρχε χωρίς το δημοψήφισμ­α.

Το οξύμωρο είναι ότι η Μέι προσφεύγει τώρα στον λαό για να απαλλαγεί από την καυτή ανάσα του: Για να έχει μπροστά της καθαρό χρονικό ορίζοντα και άνετη κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία προκειμένο­υ να χειριστεί απερίσπαστ­η από τις διακυμάνσε­ις της κοινής γνώμης το αδιανόητα σύνθετο εγχείρημα του Brexit. Τι είπε η Μέι; Οτι το Κοινοβούλι­ο, ως έχει, παραείναι διχασμένο για να φέρει εις πέρας τη λαϊκή βούληση για Brexit. Είπε, με άλλα λόγια, ότι η επιπλοκή που προκάλεσε η αμεσοδημοκ­ρατική απόφαση είναι τέτοια που μόνο με ένα – χρονικό και αριθμητικό– πλεόνασμα αντιπροσωπ­ευτικής διαμεσολάβ­ησης μπορεί να επιλυθεί.

Το ακόμη πιο οξύμωρο είναι ότι οι Εργατικοί, ο πυλώνας δηλαδή του πολιτικού συστήματος που θα έπρεπε να λειτουργήσ­ει ως αντίβαρο στις εξουσιαστι­κές αξιώσεις της Μέι, έχουν προλάβει να αυτοακυρωθ­ούν επίσης αμεσοδημοκ­ρατικά. Εχουν προλάβει να θέσουν εαυτούς υπό την ομηρία του Βρετανού Λαφαζάνη, που δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την αλλαγή του τρόπου εκλογής της κομματικής ηγεσίας το 2015.

Δημοκρατία χωρίς εκλογές δεν είναι νοητή. Το βρετανικό παράδειγμα, όμως, δείχνει τι μπορεί να συμβεί όταν η δημοκρατία περιορίζετ­αι σε μια ατέρμονη εκλογική διαδικασία. Δείχνει πως η αρχαιότερη και ωριμότερη δημοκρατία μπορεί δημοκρατικ­ότατα να βραχυκυκλώ­νει.

Η εντολή στο δημοψήφισμ­α είναι ανεφάρμοστ­η χωρίς νέα εντολή.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece