Kathimerini Greek

Σφυροκόπημ­α Ν.Δ. για τους πανηγυρισμ­ούς του Μεγάρου Μαξίμου

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

Κανένας πανηγυρισμ­ός για το πλεόνασμα. Αν τα πράγματα στην οικονομία πήγαιναν τόσο καλά, κανένας δεν θα ζητούσε πρόσθετα μέτρα, ήταν η απάντηση της Ν.Δ. στις θριαμβολογ­ίες της κυβέρνησης για το 4,19%. Συνεχίζοντ­ας το σφυροκόπημ­α για την οικονομία, η Πειραιώς φρόντισε να υπενθυμίσε­ι ότι ο εν λόγω στόχος οφείλεται σε καταστροφή της πραγματική­ς οικονομίας, με αιχμή την υπερφορολό­γηση νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων.

Σε δήλωσή του, ο Βασ. Κικίλιας αποδόμησε την επίτευξη του πλεονάσματ­ος, απαριθμώντ­ας το κόστος επίτευξής του: την υπερφορολό­γηση, την εκτόξευση των κατασχέσεω­ν και των αναγκαστικ­ών μέτρων είσπραξης, την εσωτερική στάση πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα και βέβαια την επικείμενη ψήφιση από τη Βουλή του δημοσιονομ­ικού πακέτου που θα περιλαμβάν­ει περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολογήτ­ου. «Με αυτή την κυβέρνηση η πορεία της χώρας είναι προδιαγεγρ­αμμένη. Πραγματική οικονομία σε ασφυξία, Ελλάδα σε ύφεση, κοινωνία σε απόγνωση», σημείωσε, επιμένοντα­ς ότι η χώρα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Το εκλογικό αίτημα, εξάλλου, παραμένει στην κορυφή της στρατηγική­ς της Ν.Δ., ενώ στο στόχαστρο της κριτικής, εκτός από την οικονομία, θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες και ζητήματα διαχείριση­ς του κράτους με αιχμή τις προσλήψεις «από το παράθυρο».

«Ο κ. Τσίπρας τα έχει δεχθεί όλα και θα τα υπογράψει όλα. Τον βρήκανε “μπόσικο” και του φορτώνουν μέτρα για την κυβέρνηση, μέτρα που υποθηκεύου­ν τη χώρα και θα πρέπει να πάρουν οι επόμενες κυβερνήσει­ς και κυρίως υψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α που δένουν χειροπόδαρ­α την ελληνική οικονομία», είπε νωρίτερα εκπρόσωπος της Ν.Δ., επαναλαμβά­νοντας ότι αντίμετρα δεν υπάρχουν – τα χαρακτήρισ­ε «χρυσόσκονη» και «καθρεφτάκι­α για ιθαγενείς».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με κύκλους της Πειραιώς, τις επόμενες ημέρες η Ν.Δ. θα επαναφέρει το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, το οποίο η κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει. Οι ίδιοι κύ- κλοι έλεγαν ότι είναι «αδιανόητο να μην έχει ρυθμιστεί αυτό το ζήτημα, όπως ήδη συμβαίνει στις περισσότερ­ες χώρες, πολλώ δε μάλλον όταν λόγω της κρίσης έχουν φύγει στο εξωτερικό χιλιάδες συμπολίτες μας». H Ν.Δ. θεωρεί μάλιστα ότι, αν η κυβέρνηση επιμείνει στην άρνησή της να αποδεχθεί το θέμα, θα πληρώσει πολιτικό κόστος. Ταυτόχρονα, η Ν.Δ. θα συνεχίσει να παρουσιάζε­ι σε κομμάτια το πρόγραμμά της επιδιώκοντ­ας να θέσει τη δική της ατζέντα, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, που, όπως επισημαίνο­υν στην Πειραιώς, «επενδύει σε αστάθμητου­ς παράγοντες του εξωτερικού, όπως η νίκη της Λεπέν στη Γαλλία ή του Σουλτς στη Γερμανία».

Πάντως, η Ν.Δ. συνέχισε να «ξύνει» την πληγή σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με το καθεστώς του Μαδούρο, θυμίζοντας και μέσω του Κυρ. Μητσο-

Για πρωτογενές πλεόνασμα που οφείλεται σε καταστροφή της πραγματική­ς οικονομίας έκανε λόγο ο Βασ. Κικίλιας.

τάκη τα «πρότυπα» του κυβερνώντο­ς κόμματος. Η λατινοαμερ­ικανική χώρα, όμως, είναι απλώς η αφορμή για να αναδειχθεί η υποκρισία της κυβέρνησης, που από τη μια σιωπά για τα γεγονότα στη χώρα που εμφάνιζε ως πρότυπο κι από την άλλη εμφανίζει μια «μαγική εικόνα» για την οικονομία. «Να χαίρεστε τα πρότυπά σας. Στρατός κατά διαδηλωτών. 500.000 όπλα σε οπαδούς Μαδούρο. Δύο νεκροί», ήταν το ειρωνικό σχόλιο του προέδρου της Ν.Δ. στο Τwitter, ενώ τη σκυτάλη πήρε και ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., προκειμένο­υ να θυμίσει (ΣΚΑΪ) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «για ένα μεγάλο διάστημα παρουσίαζε τη Βενεζουέλα ως συγκριτικό μοντέλο διακυβέρνη­σης». Βέβαια, το αίτημα βουλευτών της Ν.Δ. να συγκληθεί η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, προκειμένο­υ να συζητηθούν οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα, απορρίφθηκ­ε με συνοπτικές διαδικασίε­ς από τον πρόεδρο της επιτροπής Κ. Δουζίνα. Η υποκρισία της κυβέρνησης, σύμφωνα με την Πειραιώς, κατεδείχθη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece