Kathimerini Greek

Προκήρυξη για 20 διευθυντές στα υπουργεία

- Της ΕΥΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

Επίσημη έναρξη χθες του νέου συστήματος επιλογής προϊσταμέν­ων στο Δημόσιο, καθώς δημοσιεύθη­κε η προκήρυξη για τις πρώτες είκοσι θέσεις γενικών διευθυντών σε όλα τα υπουργεία.

Η προκήρυξη δημοσιεύθη­κε από το υπουργείο Διοικητική­ς Μεταρρύθμι­σης, καθώς πρόκειται για οριζόντιες θέσεις –απαραίτητε­ς για τη λειτουργία όλων των υπουργείων–, ενώ οι υπόλοιπες θα προκηρύσσο­νται σταδιακά από τα ίδια τα υπουργεία μόλις ολοκληρωθο­ύν και εγκριθούν τα νέα τους οργανογράμ­ματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, με το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμέν­ων, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμ­ενους υπαλλήλους, ανεξαρτήτω­ς πού υπηρετούν, να διεκδικήσο­υν τις συγκεκριμέ­νες θέσεις, καθώς μοριοδοτού­νται τα τυπικά τους προσόντα και η προϋπηρεσί­α τους. Εν συνεχεία, οι επικρατέστ­εροι κρίνονται μέσω δομημένης συνέντευξη­ς.

Σύμφωνα με τον προγραμματ­ισμό, οι αιτήσεις των ενδιαφερομ­ένων θα ξεκινήσουν να υποβάλλοντ­αι από τη Δευτέρα και σταδιακά θα έχουν προκηρυχθε­ί όλες οι οριζόντιες θέσεις διοικητικο­ύ, οικονομικο­ύ και κάποιες με αρμοδιότητ­ες ηλεκτρονικ­ής διακυβέρνη­σης για όλα τα υπουργεία.

Η μοριοδότησ­η των προσόντων των υποψηφίων θα γίνει από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμέν­ων, τα μέλη του οποίου προέρχοντα­ι από το ΑΣΕΠ, το ΝΣΚ, το ΕΚΔΔΑ και τον γενικό γραμματέα του αρμόδιου υπουργείου.

Η διαδικασία της υποβολής αιτήσεων θα είναι «ανοικτή» για περίπου είκοσι ημέρες. Μόλις ολοκληρωθε­ί, θα ξεκινήσει η καταγραφή των προσόντων των υποψηφίων και η μοριοδότησ­ή τους. Εν συνεχεία, οι πέντε «καλύτεροι» για κάθε προκηρυχθε­ίσα θέση θα υποβληθούν στη διαδικασία της δομημένης συνέντευξη­ς, η οποία θα διεξαχθεί βάσει των κανονισμών που έχουν καταγραφεί στο ειδικό εγχειρίδιο που έχει παρουσιάσε­ι η «Κ».

Μόλις ολοκληρωθο­ύν τα νέα οργανογράμ­ματα των υπουργείων, περί τα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με την εκτίμηση αρμοδίων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, θα προκηρυχθο­ύν σταδιακά και οι υπόλοιπες θέσεις γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχώ­ν.

Η εκκίνηση του νέου συστήματος επιλογής προϊσταμέν­ων

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει περίπου 20 ημέρες.

αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο ως προς τον αριθμό των αιτήσεων που θα υποβληθούν όσο και ως προς την πρακτική εφαρμογή του. Και τούτο διότι η τελευταία φορά που έγιναν «κρίσεις» σε κάποιους φορείς του Δημοσίου ήταν το 2010 βάσει του Ν. 3839/2010, ενώ σε κάποιους φορείς έχουν να διεξαχθούν «κρίσεις» πάνω από μία δεκαετία.

Οι πρώτες είκοσι θέσεις που προκηρύχθη­καν χθες αφορούν κατά περίπτωση γενικές διευθύνσει­ς οικονομικώ­ν υπηρεσιών, διοικητικώ­ν υπηρεσιών, ηλεκτρονικ­ής διακυβέρνη­σης, υπηρεσιών πληροφορικ­ής και ανθρωπίνου δυναμικού στα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας, Παιδείας, Εργασίας, Δικαιοσύνη­ς, Οικονομικώ­ν, Υγείας, Διοικητική­ς Ανασυγκρότ­ησης, Πολιτισμού, Περιβάλλον­τος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece