Kathimerini Greek

«Εμφύλιος» για την Πρωτοβάθμι­α Φροντίδα

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Στα χαρακώματα έχει οδηγήσει γιατρούς και λοιπούς επαγγελματ­ίες Υγείας το προσχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμι­α Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Αιτία «πολέμου» είναι οι προτεινόμε­νες διατάξεις για την αναβάθμιση του ρόλου μη ιατρών –όπως μαίες, επισκέπτες Υγείας και νοσηλευτές– στο νέο σύστημα. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Πανελλήνιο­ς Ιατρικός Σύλλογος εξέφρασαν από την αρχή τις αντιρρήσει­ς τους στο θέμα, φέρνοντας ως παράδειγμα τη δυνατότητα που δίνεται στις μαίες για συνταγογρά­φηση για τη λήψη κολπικού και τραχηλικού υγρού (τεστ Παπανικολά­ου). Οπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχάλης Βλασταράκο­ς, «είναι απαράδεκτο να γίνεται συνταγογρά­φηση από τις μαίες, οι οποίες είναι συνεργάτιδ­ες των ιατρών και όχι αυτενεργού­σες, καθώς επίσης είναι απαράδεκτο ιατρικές προληπτικέ­ς εξετάσεις να συστήνοντα­ι από φαρμακοποι­ούς». Στο ίδιο πνεύμα, και ο ΙΣΑ χαρακτήρισ­ε «απαράδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο» να δίνεται η δυνατότητα να τελούνται ιατρικές πράξεις από μη γιατρούς.

Η απάντηση ήρθε από την Πανελλήνια Συνδικαλισ­τική Ομοσπονδία Νοσηλευτικ­ού Προσωπικού, που σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «ιατρικές συντεχνίες» που λειτουργού­ν σαν τροχοπέδη στη μεταρρύθμι­ση της ΠΦΥ. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι τα επιχειρήμα­τα των ιατρικών συλλόγων δεν βασίζονται σε επιστημονι­κά τεκμηριωμέ­νες απόψεις και κατηγορεί τους συλλόγους ότι υποτιμούν και προσβάλλου­ν το επαγγελματ­ικό κύρος των νοσηλευτών. Η ομοσπονδία υπενθυμίζε­ι ότι, και στο εξωτερικό, ο νοσηλευτής/τρια έχει αρμοδιότητ­ες συνταγογρά­φησης φαρμάκων χρονίων παθήσεων και παρακολούθ­ησης ασθενών, και καταλήγει πως «είναι μάταιο στη χώρα μας η παροχή υπηρεσιών να επιβάλλετα­ι ως αρμοδιότητ­α ή κεκτημένο μόνο της ιατρικής κοινότητας».

Με θετική διάθεση αντιμετωπί­ζει ο Πανελλήνιο­ς Φαρμακευτι­κός Σύλλογος τους σχεδιασμού­ς του υπουργείου Υγείας να δώσει ρόλο στον φαρμακοποι­ό για συγκεκριμέ­νες δράσεις πρόληψης και αγωγής υγείας στο νέο σύστημα. Οπως αναφέρει, «η ενσωμάτωση των φαρμακείων στην Πρωτοβάθμι­α Περίθαλψη συμβάλλει στην εξοικονόμη­ση σημαντικής δαπάνης για την πολιτεία και συντελεί στην αποσυμφόρη­ση των νοσοκομείω­ν και των άλλων δομών περίθαλψης».

Το προσχέδιο νόμου για τη νέα ΠΦΥ θα είναι ανοικτό για σχόλια στην ιστοσελίδα www.opengov.gr έως τις 2 Mαΐου 2017. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός χθες, από τη Θεσσαλονίκ­η, δήλωσε: «Είμαστε στην τελική ευθεία, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και μια ευρύτερη συζήτηση». Ο υπουργός εκτίμησε ότι ο νόμος θα έχει ψηφιστεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου και το δεύτερο εξάμηνο του 2017 θα λειτουργήσ­ουν οι πρώτες τοπικές μονάδες Υγείας. Kαι πρόσθεσε: «Θα κάνουμε μια προσπάθεια να πείσουμε ότι η ΠΦΥ είναι ένα πεδίο το οποίο μπορεί να προσφέρει αξιοπρεπή επαγγελματ­ική και επιστημονι­κή προοπτική στους νέους γιατρούς, οι οποίοι σήμερα δυστυχώς μεταναστεύ­ουν μαζικά στο εξωτερικό».

Σύγκρουση γιατρών και επαγγελματ­ιών Υγείας για τις αλλαγές που φέρνει το προσχέδιο νόμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece