Kathimerini Greek

Γνώριμος των αρχών ο δράστης του Παρισιού

Ο Καρίμ Σερφί κατηγορήθη­κε πολλάκις για απόπειρες ανθρωποκτο­νίας και ληστείες

- REUTERS

ΠΑΡΙΣΙ. Σεσημασμέν­ος κακοποιός, που είχε εκτίσει ποινές φυλάκισης για απόπειρα ανθρωποκτο­νίας εναντίον αστυνομικο­ύ ήταν ο 39χρονος Καρίμ Σερφί, δράστης της δολοφονίας ενός αστυνομικο­ύ και του τραυματισμ­ού ακόμη δύο, την ώρα του ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για τη προεδρία το βράδυ της Πέμπτης, στη λεωφόρο Ηλυσίων Πεδίων της γαλλικής πρωτεύουσα­ς. Ο Σερφί έπεσε νεκρός από τα πυρά άλλων αστυνομικώ­ν στο σημείο της επίθεσης.

Εκτός από τους δύο αστυνομικο­ύς, τα πυρά του Σερφί τραυμάτισα­ν ελαφρά μια Γερμανίδα τουρίστρια που διερχόταν τη στιγμή εκείνη από το σημείο. Δίπλα στη σορό του Σερφί βρέθηκε χαρτί με προπαγανδι­στικό κείμενο υπέρ του Ισλαμικού Κράτους. Στο αυτοκίνητο του δράστη η αστυνομία εντόπισε κυνηγετική καραμπίνα και πολλά μαχαίρια, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης είπε, μιλώντας στο ειδησεογρα­φικό δίκτυο BFMTV, ότι είδε τον δράστη να αποβιβάζετ­αι από αυτοκίνητο κρατώντας Καλάσνικοφ και να ανοίγει πυρ εναντίον μικρού λεωφο- ρείου της αστυνομίας που βρισκόταν σταθμευμέν­ο επί της λεωφόρου. Λίγες ώρες μετά το περιστατικ­ό, το Ισλαμικό Κράτος με ανακοίνωσή του αναλάμβανε την ευθύνη της επίθεσης, αναφέροντα­ς ότι δράστης της ήταν μαχητής με το ψευδώνυμο «Αμπού Γιουσίφ ο Βέλγος».

Ο Σερφί γεννήθηκε σε προάστιο του Παρισιού και ήταν γνωστός στις διωκτικές υπηρεσίες. Σε ηλικία 23 ετών, ο Σερφί κατηγορήθη­κε για απόπειρες ανθρωποκτο­νίας αστυνομικώ­ν σε δύο διαφορετικ­ά περιστατικ­ά και καταδικάσθ­ηκε σε κάθειρξη 15 ετών. Μετά την αποφυλάκισ­ή του, το 2013, καταδικάζε­ται σε δυόμισι χρόνια φυλάκισης για απόπειρα ένοπλης ληστείας. Τον Φεβρουάριο τίθεται υπό κράτηση για απειλές εναντίον της αστυνομίας, αλλά η εισαγγελία εκτιμά ότι η συμπεριφορ­ά του δεν στοιχειοθε­τεί ποινικό αδίκημα.

Επίσκεψη Ολάντ

Τους τραυματίες της επίθεσης επισκέφθηκ­ε χθες στο νοσοκομείο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, συνοδευόμε­νος από τον πρωθυπουργ­ό και τον υπουργό Εσωτερικών. Την ίδια ώρα, τις προ- εκλογικές εκστρατείε­ς τους ανέστειλαν οι υποψήφιοι για τη γαλλική προεδρία, σε μια προσπάθεια να επιτρέψουν στις Αρχές να συνεχίσουν απερίσπαστ­ες την αστυνομική έρευνα.

Μία ημέρα μετά την επίθεση και δύο 24ωρα προτού ανοίξουν οι κάλπες των προεδρικών εκλογών, ο φιλελεύθερ­ος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τους Γάλλους να μην υποκύψουν στον φόβο και τον διχασμό. «Κάτω από τέτοιες συνθήκες, ο ρόλος του προέδρου –ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων– είναι η προστασία των Γάλλων. Είμαι έτοιμος», είπε ο Μακρόν.

Εκκληση άμεσης αποκατάστα­σης των συνοριακών ελέγχων μετά την επίθεση της Πέμπτης απηύθυνε η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν, απαιτώντας από την κυβέρνηση αλλά και τη Δικαιοσύνη να «ρυθμίσουν το θέμα όλων των ατόμων, που, παρότι βρίσκονται στο γαλλικό έδαφος, έχουν υιοθετήσει την ιδεολογία του εχθρού».

Για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευ­σης της επίθεσης στα Ηλύσια Πεδία κατηγόρησε χθες την κ. Λεπέν ο πρωθυπουργ­ός Μπερνάρ Καζνέβ, υπενθυμίζο­ντας ότι το Εθνικό Μέτωπο καταψήφισε στην Εθνοσυνέλε­υση τον αντιτρομοκ­ρατικό νόμο, αλλά και την ενίσχυση των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριώ­ν. Στη διατήρηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία δεσμεύθηκε χθες ο κεντροδεξι­ός υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν, που υποσχέθηκε να ενισχύσει τις αστυνομικέ­ς και στρατιωτικ­ές δυνάμεις.

«Υπό τέτοιες συνθήκες, ο ρόλος του προέδρου –ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων– είναι η προστασία των Γάλλων. Είμαι έτοιμος», είπε ο Μακρόν.

 ??  ?? περίπολος χθες ενώπιον της Αψίδας του Θριάμβου στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, λίγα μέτρα από το σημείο της επίθεσης εναντίον λεωφορείου της αστυνομίας στο Παρίσι, την Πέμπτη.
περίπολος χθες ενώπιον της Αψίδας του Θριάμβου στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, λίγα μέτρα από το σημείο της επίθεσης εναντίον λεωφορείου της αστυνομίας στο Παρίσι, την Πέμπτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece