Kathimerini Greek

«Παζάρι» Τραμπ - Ερντογάν για Τουρκοϊραν­ό επιχειρημα­τία

- THE NEW YORK TIMES

παζάρι με τον Ταγίπ Ερντογάν για την απελευθέρω­ση του αμφιλεγόμε­νου Τουρκοϊραν­ού επιχειρημα­τία Ρεζά Ζαράμπ έχει αποδυθεί ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως αναφέρουν ρεπορτάζ του αμερικανικ­ού Τύπου.

Ο 33χρονος Ζαράμπ έχει στενές σχέσεις με την οικογένεια Ερντογάν, καθώς μεταξύ άλλων προσέφερε ποσό 4,5 εκατομμυρί­ων δολαρίων σε φιλανθρωπι­κό οργανισμό που ίδρυσε η σύζυγος του Τούρκου προέδρου, Εμινέ.

Τον Δεκέμβριο του 2013 συνελήφθη από τις διωκτικές αρχές στην Κωνσταντιν­ούπολη με κατηγορίες για δωροδοκία και λα- θρεμπόριο, αλλά σύντομα απελευθερώ­θηκε. Η κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργ­ού Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για πολιτική δίωξη που υπαγορεύτη­κε από το δίκτυο Γκιουλέν. Στις 19 Μαρτίου του 2016, ο Ζαράμπ συνελήφθη στο αεροδρό- μιο του Μαϊάμι, στις ΗΠΑ, και φυλακίστηκ­ε με κατηγορίες για παραβίαση του εμπάργκο εναντίον του Ιράν και για ξέπλυμα «βρώμικου χρήματος».

Οπως αναφέρουν οι New York Times, τον περασμένο Φεβρουάριο ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκ­ε στην Κωνσταντιν­ούπολη με ομάδα Αμερικανών απεσταλμέν­ων για την υπόθεση Ζαράμπ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάν­ονταν ο πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης και εκ των βασικών υποστηρικτ­ών του Τραμπ στην προεκλογικ­ή περίοδο, Ρούντολφ Τζουλιάνι, όπως και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνη­ς επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου, Μάικλ Μικέισι. Οι δύο άνδρες περιλαμβάν­ονται στην ομάδα των δικηγόρων που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Ζαράμπ στις ΗΠΑ.

Το ρεπορτάζ υποστηρίζε­ι ότι η κυβέρνηση Τραμπ προσανατολ­ίζεται στην απελευθέρω­ση του Ζαράμπ, κάτι που διακαώς επιθυμεί ο Ερντογάν, με αντάλλαγμα την προώθηση της συνεργασία­ς ΗΠΑΤουρκία­ς στη Συρία, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το θέμα Ζαράμπ συζητήθηκε εκ νέου κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, στην Αγκυρα.

Τον Φεβρουάριο ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι είχε μυστική συνάντηση για το θέμα με τον Τούρκο πρόεδρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece