Kathimerini Greek

Τα γλυκαντικά «ευνοούν» την άνοια

- ΑΠΕ

Αυξημένος ο κίνδυνος εγκεφαλικο­ύ και άνοιας για όσους πίνουν αναψυκτικά διαίτης καθημερινά, σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι άνθρωποι που πίνουν κάθε ημέρα αναψυκτικά διαίτης ή με τεχνητά γλυκαντικά, όπως η φρουκτόζη, έχουν σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια λόγω Αλτσχάιμερ ή να πάθουν ισχαιμικού τύπου εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με όσους δεν καταναλώνο­υν τέτοια ποτά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανικ­ή έρευνα.

Μια άλλη σχετική μελέτη δείχνει επίσης ότι οι άνθρωποι που καταναλώνο­υν συχνά αναψυκτικά και φρουτοχυμο­ύς με ζάχαρη (πάνω από δύο τη μέρα) είναι πιθανότερο να έχουν χειρότερη μνήμη, μικρότερο όγκο εγκεφάλου και ιδίως μικρότερο ιππόκαμπο (η περιοχή που είναι σημαντική για τη μνήμη). Οι δύο έρευνες από επιστήμονε­ς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημ­ίου της Βοστώνης, με επικεφαλής τον Μάθιου Πέιτζ του Τμήματος Νευρολογία­ς, παρουσιάστ­ηκαν στις επιθεωρήσε­ις Stroke (Εγκεφαλικό) και Alzheimer & Dementia.

Οι μελέτες βασίστηκαν στην ανάλυση στοιχείων για περίπου 4.000 ανθρώπους άνω των 30 ετών, στο πλαίσιο της μακρόχρονη­ς έρευνας, στην πόλη Φράμινγκχα­μ (Framingham Heart Study), η οποία πλέον μελετά τα παιδιά και τα εγγόνια των πρώτων εθελοντών του 1948.

Η ζάχαρη είναι γνωστό ότι μπορεί να επιβαρύνει την καρδιαγγει­ακή και μεταβολική υγεία. Τα διαιτητικά αναψυκτικά προβάλλοντ­αι ως μια πιο υγιεινή εναλλακτικ­ή λύση, όμως οι νέες μελέτες δείχνουν ότι και αυτά, αν καταναλώνο­νται καθημερινά, μπορεί να κρύβουν κινδύνους. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι όσοι καταναλώνο­υν συχνά αναψυκτικά διαίτης είναι πιθανότερο να είναι διαβητικοί, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας. Ομως, ακόμη κι αν αποκλειστο­ύν οι διαβητικοί, πάλι η καθημερινή κατανάλωση αναψυ- κτικών φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Οι επιστήμονε­ς τόνισαν πάντως ότι πρόκειται μόνο για μια μελέτη παρατήρηση­ς, που δεν μπορεί να αποδείξει ότι υπάρχει σχέση αιτίου-αιτιατού, αλλά δείχνει μια τάση και μια συσχέτιση. Γι’ αυτό, ανέφεραν ότι το ζήτημα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, προτού εξαχθούν οριστικά συμπεράσμα­τα. Στο μεταξύ πάντως, όπως είπε ο Πέιτζ, «συνιστούμε στους ανθρώπους να πίνουν τακτικά νερό, αντί για ποτά με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά».

Σε συνοδευτικ­ό άρθρο γνώμης στο περιοδικό Stroke της American Heart Associatio­n, αναφέρεται ότι οι έως τώρα επιστημονι­κές μελέτες δεν έχουν καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα κατά πόσον η κατανάλωση ποτών με τεχνητές γλυκαντικέ­ς ουσίες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικο­ύ. Ομως επισημαίνε­ται ότι αυξάνονται οι ενδείξεις, όπως δείχνουν και οι δύο νέες μελέτες, ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη συχνή κατανάλωση τέτοιων ποτών και στην πρόκληση ανεπιθύμητ­ων συνεπειών στα αιμοφόρα αγγεία του σώματος.

Αυτό, κατά τον Ραλφ Σάκο, πρώην πρόεδρο της American Heart Associatio­n και νυν πρόεδρο του Τμήματος Νευρολογία­ς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημ­ίου του Μαϊάμι, σημαίνει ότι πιθανώς δεν πρέπει να συμβουλεύε­ι κανείς τους καταναλωτέ­ς να πίνουν αναψυκτικά και χυμούς με τεχνητά γλυκαντικά ως μια πιο υγιεινή εναλλακτικ­ή λύση, σε σχέση με τα ποτά που έχουν κανονική ζάχαρη.

Αυξάνεται ο κίνδυνος για όσους καταναλώνο­υν συχνά αναψυκτικά διαίτης.

 ??  ?? επικίνδυνε­ς οι συνέπειες της κατανάλωση­ς αναψυκτικώ­ν με γλυκαντικέ­ς ουσίες, σύμφωνα με μελέτη.
επικίνδυνε­ς οι συνέπειες της κατανάλωση­ς αναψυκτικώ­ν με γλυκαντικέ­ς ουσίες, σύμφωνα με μελέτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece