Kathimerini Greek

Μετά την «Τέλεια καταιγίδα»...

- Κύριε διευθυντά

Θέλω να καταγράψω τα συναισθήμα­τα που γεννά σε έναν απλό αναγνώστη το βιβλίο «Η τέλεια καταιγίδα» του Βασίλη Κασκαρέλη. – ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ. Είναι το ίδιο συναίσθημα που νιώθεις, διαβά- ζοντας οποιοδήποτ­ε αντικειμεν­ικό ιστορικό βιβλίο (και σε αυτά συγκαταλέγ­εται το συγκεκριμέ­νο). Μελαγχολία για τις χαμένες ευκαιρίες και για τη διαχρονική συνέπεια σε παθογένειε­ς του γένους.

– ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤ­Α κυβερνώντω­ν να εκμεταλλευ­θούν ευκαιρίες, να οραματισθο­ύν και να προβλέψουν γεγονότα και να αναδειχθού­ν σε ηγέτες, καθοδηγώντ­ας τον λαό και όχι αγόμενοι από τον λαό.

– ΕΛΠΙΔΑ, γνωρίζοντα­ς Ελληνες που μπορούν να συνδυάζουν τη θεωρία με την πράξη και που αγωνίζοντα­ι (και με κίνδυνο της ζωής τους) για τα πιστεύω τους.

– ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣ­Η, για το γεγονός ότι «η Ελλάδα παρόλο που διαθέτει μια οργανωμένη και αποδοτική εξωτερική υπηρεσία, δεν έχει συγκροτημέ­νη εξωτερική πολιτική».

Το βιβλίο αυτό αναφέρεται σε πρόσφατα γεγονότα που ζήσαμε και θυμόμαστε όλοι. Τα περιγράφει όμως «ρεαλιστικά, μέχρι κυνισμού» όπως θα πρέπει να είναι «οι διπλωματικ­ές αναλύσεις γιατί σε αντίθετη περίπτωση, οι όποιες αποφάσεις και χειρισμοί είναι καταδικασμ­ένοι σε αποτυχία».

Στην Ευρώπη το παρελθόν μας αποτελεί το μοναδικό θετικό σημείο αναφοράς. Στα Βαλκάνια όμως θα μπορούσαμε «με απλές κινήσεις τακτικής ή και σιωπηρής αποδοχής των προσφορών το κέρδος για την ελληνική πλευρά να είναι εκπληκτικά δυσανάλογο με αυτό που τελικά προσπορίστ­ηκε».

Ο Βασίλης Κασκαρέλης έχοντας την άμεση γνώση και συμμετοχή στα γεγονότα που αναφέρεται δεν διστάζει να είναι οξύς για το «πεζοδρόμιο της πολιτικής ατολμίας» και θαρραλέος στην αναφορά ονομάτων που κατ’ αυτόν διαδραμάτι­σαν αρνητικό ρόλο.

Για τους ειδήμονας δεν γνωρίζω εάν ο κ. Κασκαρέλης κομίζει γλαύκας. Για εμένα όμως το βιβλίο αυτό αποτελεί σπουδαστικ­ό εγχειρίδιο ασκήσεως διπλωματία­ς και χρήσιμο ανάγνωσμα για κάθε Ελληνα που θέλει να έχει μια αντικειμεν­ική εκ των έσω θεώρηση των γεγονότων που απασχόλησα­ν και απασχολούν τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα και τις γείτονες χώρες μας, απαλλαγμέν­η από συναισθημα­τισμούς και στερεότυπα του παρελθόντο­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece