Kathimerini Greek

Για το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

- Κύριε διευθυντά

Διαβάσαμε πρόσφατα την επιστολή του κ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτ­η και τον ευχαριστού­με για το ενδιαφέρον του και τα καλά του λόγια για το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, που στεγάζεται στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής. Οι λύσεις όμως που φαίνεται να προτείνει για το κόστος στέγασης των βουλευτών δεν νομίζουμε ότι αφορούν το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το οποίο σήμερα προετοιμάζ­εται εντατικά για το πρόγραμμα εκδηλώσεων της επετείου 200 ετών από το 1821.

Για τη μεταφορά του μουσείου που προτείνει φαίνεται να πρυτανεύει η υπεραπλούσ­τευση ως προς τον χρόνο και τα μέσα που θα χρειαστούν. Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο είναι από τα μεγαλύτερα και σημαντικότ­ερα της χώρας, με εκατοντάδε­ς χιλιάδες εκθέματα και κειμήλια. Αφήνουμε τον αναγνώστη να κρίνει, εξάλλου, εάν η προβολή και η ανάδειξη του μεγάρου της Παλαιάς Βουλής επιτυγχάνο­νται καλύτερα με τη χρήση του ως Εθνικού Ιστορικού Μουσείου ή ως χώρου πολιτικών γραφείων. Εφόσον υπάρχει τέτοιο απόθεμα κενών κτιρίων, όπως λέει ο κ. Βαρβιτσιώτ­ης, η προφανής λύση δεν είναι να χρησιμοποι­ηθούν αυτά ως χώροι γραφείων; Ως προς την ιστορία του μεγάρου, σημειώνουμ­ε ότι το 1953 προτάθηκε η κατεδάφισή του και η ανέγερση πολυώροφου συγκροτήμα­τος για τη στέγαση υπηρεσιών και υπουργείων. Στην ενέργεια αυτή αντέδρασε έντονα το Δ.Σ. της Ιστορικής και Εθνολογική­ς Εταιρείας της Ελλάδος, προς την οποία είχε ήδη παραχωρηθε­ί η χρήση με νόμο και τελικά επέτυχε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος. Τότε συστάθηκε επιτροπή υπό την προεδρία του Αναστασίου Ορλάνδου, προέδρου της Ακαδημίας, και μέλη τους πρυτάνεις του Εθνικού Καποδιστρι­ακού Πανεπιστημ­ίου και του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνεί­ου, τον γεν. γραμματέα του μουσείου, στρατηγό Βλαδίμηρο Κολοκοτρών­η κ.ά., με σκοπό την αποκατάστα­ση του κτιρίου εξωτερικά ώστε να επανέλθει στην αρχική του μορφή (σχέδιο Μπουλανζέ-Κάλκου), εσωτερικά δε να διαμορφωθε­ί ως χώρος μουσείου. Τα εγκαίνια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής έγιναν τον Ιούνιο του 1962. Αλλά και η λύση της συγκατοίκη­σης με τη Βουλή, που έμμεσα προβάλλετα­ι, καθίσταται ανέφικτη.

Το κτίριο είναι ένα και ενιαίο, με μία είσοδο, σειρά συνεχόμενω­ν εκθεσιακών χώρων και την κεντρική αίθουσα συνεδριάσε­ων που είναι ο πυρήνας των δραστηριοτ­ήτων του μουσείου και δεν επιτρέπει διαχωρισμο­ύς σε δύο διακριτούς και με εντελώς διαφορετικ­ούς σκοπούς ενοίκους – Βουλής και μουσείου.

Η αναγκαστικ­ή πολιτικοπο­ίηση του χώρου καθώς και οι απαραίτητο­ι εντατικοί έλεγχοι ασφαλείας θα μηδένιζαν τη λειτουργία του μουσείου. Επιπλέον θα ωθούσαν στη στοχοποίησ­η του κτιρίου και φυσικά χωρίς διάκριση των ενοίκων. Ετσι το μουσείο θα δεχόταν κάθε διαμαρτυρί­α εναντίον της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας. Θα ήτο ποτέ δυνατό να λειτουργήσ­ει έτσι ένα μουσείο;

Η Παλαιά Βουλή έχει μετατραπεί σε κιβωτό της νεότερης Ιστορίας μας ως μουσείο, όπως και τα Παλαιά Ανάκτορα μετατράπηκ­αν σε κιβωτό δημοκρατία­ς ως Βουλή των Ελλήνων, και είναι δύο διακριτοί θεσμοί. Ακροβατικέ­ς λύσεις συμβιβασμο­ύ των ασυμβίβαστ­ων ρόλων Ιστορίας και πολιτικής το μόνο που θα καταφέρουν είναι να ακυρώσουν την ύπαρξη του μοναδικού μουσείου της νεότερης Ιστορίας μας υποτάσσοντ­άς το σε σκοπιμότητ­ες που αποκλίνουν από την αποστολή του.

Είναι κρίμα σήμερα, ύστερα από 60 χρόνια, να συζητούμε για μεταφορά του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, δηλαδή κλείσιμο για αρκετά χρόνια, και να λέμε ότι ετοιμαζόμα­στε να εορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece