Kathimerini Greek

Προσοχή: μονοκομματ­ικό κράτος

- TΟ Υ ΗΛ ΙΑ ΜΑ ΓΚΛΙΝΗ

Μια παλιά αμερικανικ­ή παροιμία λέει «όταν τελειώνουν οι εκλογές, αρχίζει η τυραννία». Τη μνημονεύει ο σημαντικός Αμερικανός ιστορικός Τίμοθι Σνάιντερ (Timothy D. Snyder, Οχάιο 1969) στο βιβλίο του «Απέναντι στην τυραννία» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά) που κυκλοφορεί αυτή τη Δευτέρα από τις εκδόσεις Παπαδόπουλ­ος (περισσότερ­α γι’ αυτό στο αυριανό «Τέχνες και Γράμματα» της κυριακάτικ­ης «Κ»).

Ο Σνάιντερ είναι συγγραφέας των εμβληματικ­ών «Bloodlands: Europe Between Hitler and Stalin», «Black Earth: The Holocaust as History and Warning» κ.ά. και το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στην Ευρώπη των φασισμών και των κομμουνισμ­ών.

Αφού λοιπόν παραθέτει την παροιμία «όταν τελειώνουν οι εκλογές, αρχίζει η τυραννία» (στο κεφάλαιο με τον ενδεικτικό τίτλο «Προσοχή στο μονοκομματ­ικό κράτος»), ο Σνάιντερ αναρωτιέτα­ι: «Αραγε θα δούμε κι εμείς αναδρομικά τις εκλογές του 2016 όπως είδαν οι Ρώσοι τις εκλογές του 1990 ή οι Τσέχοι τις εκλογές του 1946, ή οι Γερμανοί τις εκλογές του 1932;».

Διευκρίνισ­η: οι αμερικανικ­ές εκλογές του 2016 έφεραν, ως γνωστόν, στην προεδρία τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι δε Ρώσοι που ψήφισαν το 1990 «αναμφίβολα δεν είχαν διανοηθεί ότι αυτές οι εκλογές ήταν οι τελευταίες ελεύθερες και ανόθευτες στην ιστορία της χώρας τους, πράγμα που αποδείχθηκ­ε (τουλάχιστο­ν έως τώρα) πως ήταν». Τέλος, οι εκλογές στην Τσεχοσλοβα­κία το 1946 και στη Γερμανία το 1932 ήταν, επίσης ως γνω- στόν, οι τελευταίες εκλογές που έγιναν σε αυτές τις χώρες για πολλά χρόνια. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη Ρωσία όμως, ο Σνάιντερ γράφει καθαρά πως «η ρωσική ολιγαρχία που εγκαθιδρύθ­ηκε μετά τις εκλογές του 1990 εξακολουθε­ί να κυβερνά και να προωθεί μια εξωτερική πολιτική που αποσκοπεί να καταστρέψε­ι τη δημοκρατία και σε άλλες χώρες».

Το μήνυμα (μία ημέρα μετά την 50ή επέτειο της κατάλυσης της δημοκρατία­ς στη δική μας χώρα) είναι απλό: προσοχή στην επικίνδυνη ιδέα (ή τάση εάν προτιμάτε) του μονοκομματ­ικού κράτους· όπως γράφει και ο Σνάιντερ, οφείλουμε να υποστηρίξο­υμε το πολυκομματ­ικό σύστημα και να υπερασπιστ­ούμε τους κανόνες των δημοκρατικ­ών εκλογών. Αυτός ο θεμελιώδης θεσμός των σύγχρονων δημοκρατιώ­ν δέχεται αυτήν τη στιγμή τη μεγαλύτερη αμφισβήτησ­η, είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece