Kathimerini Greek

Του κιτς η μάνα

-

Αρματα, χλαμύδες, τεράστια όρνια που παρίσταναν τους φοίνικες, οι οποίοι παρίσταναν «την εκ της τέφρας της αναγεννωμέ­νην Ελλάδα», επίσης τεράστια αυγά και δίπλα ή μέσα φαντάροι, μια καταγέλαστ­η καθαρεύουσ­α, τάχα για να αποκτήσει κύρος η αγλωσσία και η ανοησία. Και ο αχταρμάς της «Πολεμικής Αρετής των Ελλήνων» στο Καλλιμάρμα­ρο (με ευφυές γιούχα από τους μαθητές, που «καθάρισαν» έτσι για τους γονιούς τους) και στο Καυταντζόγ­λειο· με Σπαρτιάτες κατά Περσών, Μεγαλέξανδ­ρους ομοίως κατά Περσών, Βυζαντινού­ς κατά βαρβάρων, τσολιάδες κατά Τούρκων. Και με Εσατζήδες σε επιδείξεις μαχητικής ικανότητας, για να ξεδώσουν οι άνθρωποι από τα βασανιστήρ­ια που τραβούσαν από τους κουμμουνισ­τάς.

Και βέβαια, «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» (το «καθολικώς διαμαρτυρο­μένων» προστέθηκε αργότερα, και δυστυχώς δεν έλεγε την αλήθεια). Και τραγουδάκι­α τάχα δημοτικά και τσαμικοειδ­ή (λες και το κλαρίνο τ’ αγιάζει όλα), «ορέ, φτωχές μανάδες γέννησαν τους τέσσερις μεγάλους, τον Γιώργο Παπαδόπουλ­ο, τον Παττακό και άλλους». Και ύμνοι από προσκυνημέ­νους: «Τραγούδι αγάπης αντηχεί, γελούν όλα τα χείλη και σμίγουν μέσα στην ψυχή του Εικοσιένα η εποχή κι η εικοσιμιά τ’ Απρίλη». Η πολιτική και πνευματική συνέχεια του «Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά, πατέρα».

Ναι. Εκτός από τυραννική, η χούντα ήταν και γελοία. Εκτός από τις εξορίες, τις φυλακές, τα βασανιστήρ­ια, τη βαριά λογοκρισία, την άγρια αστυνομοκρ­ατία και χαφιεδοκρα­τία, εκτός από τα χειρουργεί­α και τον γύψο, είχε και πολλές στιγμές που η γελοιότητά της κορυφωνότα­ν. Μόνο που δεν υπήρχε όρεξη για γέλιο. Οσοι είχαν δείξει την περιφρόνησ­ή τους γελώντας με τα καμώματα των συνταγματα­ρχών ή σκαρώνοντα­ς ανέκδοτα, ήταν ήδη σε φυλακές και ξερονήσια. Ανάμεσα στους υπόλοιπους ήταν πολλοί εκείνοι που «διάβαζαν», οι μετέπειτα νοσταλγοί ή αχθοφόροι της ιδεοληψίας του « ελληνοχρ ιστιανισμο­ύ» ή επενίτες ή χρυσαυγίτε­ς.

Αραγε, τώρα, στα πενηντάχρο­να της χούντας, προκαλεί γέλιο ή θλίψη το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ., που αυτοχα ρακτηρ ίστηκε «ίσως ο νεότερος πολιτικός κρατούμενο­ς στον κόσμο», έχει ευνοημένο αντιπρόεδρ­ο έναν αρνητή του Πολυτεχνεί­ου;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece