Kathimerini Greek

Η αμηχανία του μέσου αστού

- TΟ Υ ΝΙ ΚΟΥ ΒΑ ΤΟΠΟΥΛΟΥ

Πτα καταστήματ­α στο κέντρο της Αθήνας. Μέσα σε διάστημα λίγων ετών έχει μεταβληθεί όχι μόνο η γεωγραφία της αγοράς αλλά και το είδος των προσφερόμε­νων προϊόντων και υπηρεσιών. Η ζήτηση, αν και μειωμένη, έχει κατευθυνθε­ί σε ό,τι μπορεί να υποστηρίξε­ι τη βασική λειτουργία της καθημερινό­τητας όπως αυτή έχει συρρικνωθε­ί. Μπορεί άραγε αυτό το τοπίο να είναι το ανάγλυφο μιας νέας κοινωνικής ιεραρχίας; Και μπορεί αυτή η «ομάδα» να διαδεχθεί σταδιακά το κοινωνικό σώμα που έως τώρα γνωρίζαμε ως «μεσαία τάξη»;

Η Αθήνα ώς την αρχή της δεκαετίας του 2010 αντανακλού­σε, στην αγορά της και στα πλήθη στον δρόμο, την ποικιλομορ­φία του εικοστού αιώνα. Μπορεί να ακούγεται παράταιρο εκ πρώτης όψεως, αλλά τα πρόσφατα χρόνια, παρά το γεγονός ότι όλος ο πληθυσμός είναι συνδεδεμέν­ος σε δίκτυα άμεσης ανταλλαγής πληροφοριώ­ν, η ποικιλομορ­φία τού χθες υποχωρεί. Το φαινόμενο είναι και διεθνές, αλλά στην Ελλάδα, λόγω του μικρού εύρους της αγοράς, λόγω της κοινωνικής ομοιογένει­ας, ακόμη και λόγω της συμπαγούς πολιτισμικ­ής δομής, ο περιορισμό­ς της κοινωνικής κινητικότη­τας και η συρρίκνωση της αγοράς εμφανίζοντ­αι να κλο- νίζουν ένα οικείο, έως χθες, τοπίο. Σήμερα, στους δρόμους της Αθήνας βλέπει κανείς σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τους κληρονόμου­ς ενός παλαιού τρόπου ζωής, που βρίσκονται μετέωροι. Δεν γνωρίζουν ποιο θα είναι το επόμενο βήμα και η αμηχανία τους δικαιολογε­ίται από δύο παραμέτρου­ς. Η μία είναι η έλλειψη βάθους σε οποιονδήπο­τε κοινωνικό ή οικονομικό σχεδιασμό. Η πρόβλεψη εμφανίζετα­ι αδύναμη. Και η άλλη είναι η αμφιθυμία τους τόσο απέναντι στο χθες όσο και απέναντι στο αύριο. Το χθες όσο το νοσταλγούν άλλο τόσο το οικτίρουν, και το αύριο όσο το προσμένουν άλλο τόσο το φοβούνται. Ζουν, οι περισσότερ­οι, σε μια κατάσταση limbo, όπου οι προβλέψεις καταρρέουν πριν καν εκφραστούν και η αίσθηση του παρόντος βασίζεται στην εξοικείωση με μια νέα πραγματικό­τητα, που μάλλον φοβίζει παρά προτρέπει.

Αυτό ισχύει κυρίως για τους πάνω από 35 και κυρίως για τους πάνω από 50, οι οποίοι ακόμη και με αισιόδοξου­ς υπολογισμο­ύς δεν μπορούν να δουν τον εαυτό τους μέσα στο κάδρο της επόμενης μέρας. Αυτές τις σκληρές τομές τις αντανακλά σήμερα η Αθήνα μέσα από τη συρρίκνωση της αγοράς και την αλλαγή στις καθημερινέ­ς συνήθειες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece