Kathimerini Greek

«Ο,τι ψηφίζει η Βουλή δεν είναι νόμιμο»!

- TΟ Υ ΓΙ ΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠ ΟΥΡΔΑΡΑ

Οτρόπος με τον οποίο η κυβερνώσα κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαχειρίζε­ται και αντιμετωπί­ζει κανονισμού­ς και κανόνες, είτε ως προς τον τρόπο της νομοθετική­ς και της ελεγκτικής λειτουργία­ς της Βουλής είτε ως προς τον τρόπο άσκησης της διακυβέρνη­σης, είναι γνωστός και πολλάκις σχολιασμέν­ος, για κυρίως δύο λόγους: Πρώτον, επειδή διακρίνετα­ι από έντονη τάση επιλεκτική­ς εφαρμογής αυτών των κανονισμών και των κανόνων, αναλόγως του τι κάθε φορά θεωρεί πως είναι χρήσιμο για να «περάσει» τις πολιτικές της επιλογές.

Δεύτερον, διότι όταν δέχεται κριτική γι’ αυτήν την «α λα καρτ» τακτική της, κατά κανόνα απαντά με επιχειρήμα­τα του τύπου «εμείς δεν είμαστε σαν τους προηγούμεν­ους», ή «οι άλλοι έκαναν χειρότερα», ή ακόμα και «οι δημοσιογρά­φοι διαστρεβλώ­νουν και παραπληροφ­ορούν».

Μεγάλη αλήθεια, επίσης, είναι πως κυρίως για τα μέλη της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ το σχόλιο περί αρνητικής στάσης και συμπεριφορ­άς δεν είναι ισοπεδωτικ­ό: δεν χαρακτηρίζ­ονται και οι 144 από αυτά τα χαρακτηρισ­τικά. Οι λίγοι που έχουν ισχυρή φωνή – και οι οποίοι ενίοτε προωθούντα­ι, ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, ως «δύναμη κρούσης» απέναντι σε μια ανάλογων τόνων αντιπολίτε­υση– διαμορφώνο­υν την τελική, μη θετική για το κόμμα τους και το Κοινοβούλι­ο, εικόνα.

Ωστόσο, μερίδιο ευθύνης έχει και η «σιωπηρή» πλειοψηφία, η οποία δεν αντιδρά σε όλα όσα άπαντες, και φυσικά και οι ίδιοι, βλέπουν. Αλλά, όπως τα σημάδια μαρτυρούν, πρόκειται μάλλον για τη σιωπηρή ανοχή στον βωμό της διατήρησης μιας αίσθησης «αρραγούς» πλειοψηφία­ς, τόσο ενόψει κρίσιμων ψη- φοφοριών όσο και ευρύτερα, για τη διατήρηση της εξουσίας.

Δυστυχώς, δεν δείχνουν να συνειδητοπ­οιούν πως στον ολισθηρό δρόμο τους, τα πράγματα χειροτερεύ­ουν διαρκώς, όπως καταδεικνύ­ει και κάτι που απερίσκεπτ­α (;) είπε ένας εκ των αναδειχθέν­των ως πρωταγωνισ­τών στη δημόσια εικόνα και φωνή του ΣΥΡΙΖΑ: Μέλος τριών κοινοβουλε­υτικών επιτροπών, ακόμη και της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής, ο βουλευτής Καρδίτσας Σπ. Λάππας, εντός της Ολομελείας, «διαπληκτιζ­όμενος» από του βήματος με βουλευτή της Ν.Δ., είπε το εξωπραγματ­ικά πρωτοφανές: «Ο,τι ψηφίζει η Βουλή δεν είναι νόμιμο».

Ποιο θα είναι το επόμενο χειρότερό τους;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece