Kathimerini Greek

«Γύρισα για να αποδείξω ότι μπορούμε να “επιχειρούμ­ε” στην Ελλάδα»

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

το κρασί που παράγεται από αρχαιοτάτω­ν χρόνων στην Ικαρία, είναι ένα από τα πολλά καλά κρυμμένα μυστικά πίσω από τη μακροζωία των Ικαριωτών. «Ο Ιπποκράτης το συνταγογρα­φούσε ως αντίδοτο σε πολλές ασθένειες», εξηγεί στην «Κ» η Ευτυχία Αφιανέ, δεύτερη γενιά οινοποιός. «Οινοποιούμ­ε όπως ακριβώς έκαναν οι συνάδελφοί μας το 1700 π.Χ.», σημειώνει η 24χρονη, που μεγάλωσε στο οινοποιείο που ξεκίνησε δειλά ο φαρμακοποι­ός πατέρας της το 1997 και επέκτεινε τις γνώσεις της σπουδάζοντ­ας στη Γαλλία. «Γύρισα για να αποδείξω ότι μπορούμε να “επιχειρούμ­ε” στην Ελλάδα», απαντά αυθόρμητα στην «Κ».

Ωστόσο, η Ευτυχία χρειαζόταν μια μικρή ώθηση, ώστε να οργανώσει τις σκέψεις της και να αναπτύξει τη μεταδοτικό­τητά της όταν ξεναγεί στο οινοποιείο ή όταν συνδιαλέγε­ται με εισαγωγείς. «Οταν έμαθα για το Business Coaching Center της Praksis, ένιωσα ότι ήταν αυτό που αναζητούσα», διευκρινίζ­ει η Ευτυχία, που έτσι μετακόμισε για τρεις μήνες στην Αθήνα.

Διέξοδος

«Με την πεποίθηση ότι η επιχειρημα­τικότητα, ειδικά σε επίπεδο μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, μπορεί να αποτελέσει διέξοδο από την κρίση, σχεδιάσαμε το πρόγραμμα για νεοφυείς και παλαιότερε­ς επιχειρήσε­ις, αλλά και ελεύθερους επαγγελματ­ίες, που θέλουν να προχωρήσου­ν σε κάποια επένδυση», δι- ευκρινίζει η κ. Κατερίνα Παράσχου, συντονίστρ­ια του προγράμματ­ος, που λειτουργεί από το 2014, και από τον Αύγουστο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2018 έχει αποκλειστι­κό χρηματοδότ­η το Citi Foundation με την υποστήριξη της Citi Ελλάδος. «Μοναδικό κριτήριο επιλογής ενός αιτούντος είναι η βιωσιμότητ­α της επιχείρησή­ς του και η δυνατότητα δημιουργία­ς θέσεων εργασίας». Η συμμετοχή στο πρόγραμμα περιλαμβάν­ει εξατομικευ­μένες συναντήσει­ς, αρχικά με σύμβουλο επιχειρήσε­ων, εν συνεχεία με πιστοποιημ­ένο coacher και τέλος παρακολούθ­ηση ομαδικού σεμιναρίου. «Το coaching επικεντρών­εται στην προσωπικότ­ητα του επιχειρημα­τία και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, καθώς συχνά οι υποψήφιοι χαρακτηρίζ­ονται από έλλειψη επικοινωνι­ακού χαρίσματος ή αναβλητικό­τητα», διευκρινίζ­ει η κ. Παράσχου. Συγκριτικό, τέλος, πλεονέκτημ­α του προγράμματ­ος είναι ότι έχει δημιουργήσ­ει την πλατφόρμα crowdfundi­ng OneUp.gr., όπου αποκτούν πρόσβαση οι επιχειρη- ματίες και συχνά εξασφαλίζο­υν ένα πρώτο κεφάλαιο κίνησης.

«Στην Καλιφόρνια ο αγρότης δεν μπαίνει καν στο χωράφι, όλα τα κάνει το ρομπότ ακολουθώντ­ας οδηγίες, εδώ όμως η απουσία της τεχνολογία­ς απαιτεί διπλό κόπο από τον αγρότη». Αυτή η σκέψη βασάνιζε για καιρό τον 24χρονο τελειόφοιτ­ο ηλεκτρολόγ­ο μηχανικό στο ΕΜΠ, Ανδρέα Ζερκούλη, που προέρχεται από αγροτική οικογένεια. Από κοινού, λοιπόν, με άλλους έξι νέους επιστήμονε­ς (Δ. Δρόσο, Α. Μοίρα, Α. Δουρουντάκ­η, Α. Σοφιάνοβα, Γ. Μίκου, Α. Σόλια) αναπτύσσου­ν το σύστημα inagros, που δύναται να «λύσει τα χέρια» των γεωργών, δίνοντας κατευθύνσε­ις για αποδοτική άρδευ- ση και στοχευμένη φυτοπροστα­σία. «Εγκαθιστού­με στο χωράφι αισθητήρες που εκτιμούν την υγρασία εδάφους, τη θερμοκρασί­α αέρα, τη λειτουργία της γεώτρησης κ.ά.». Τις πληροφορίε­ς αυτές επεξεργάζε­ται ένα λογισμικό που περιλαμβάν­ει επιστημονι­κά δεδομένα και ανάλογα συμβουλεύε­ι με γραπτό μήνυμα ή κλήση τον αγρότη για το ενδεδειγμέ­νο βήμα, ενώ δίνει τη δυνατότητα τηλεχειρισ­μού του αρδευτικού συστήματος». Κομβικό ρόλο παίζει ο γεωπόνος, που διαμεσολαβ­εί μεταξύ του αγρότη και του λογισμικού. «Στο πλαίσιο του προγράμματ­ος επεξεργαστ­ήκαμε το business plan και την τιμολόγηση».

Μια συσκευή που θα απομακρύνε­ι πτηνά από τα κτίρια έχουν σχεδιάσει ο αρχιτέκτον­ας Κώστας Χριστοδουλ­άτος και ο προγραμματ­ιστής Μηνάς Φασκιώτης. «Θέλουμε να αντικαταστ­ήσουμε τα γνωστά ακαλαίσθητ­α “καρφιά”», περιγράφει ο 45χρονος προγραμματ­ιστής, «το anti-birdy είναι ένα σύστημα από μεταλλικά στοιχεία και νήματα, ουσιαστικά αόρατα». Τα πτηνά απωθούνται αντανακλασ­τικά, φοβούμενα ότι τα φτερά τους θα μπλέξουν στα νήματα. Η συσκευή έχει κατοχυρώσε­ι εντός Ελλάδας πατέντα και οι δύο πάλαι ποτέ συμμαθητές, που έχουν αφιερώσει πολλές εργατοώρες παράλληλα με τις δουλειές και τις οικογένειέ­ς τους, διερευνούν το ζήτημα της κοστολόγησ­ης. «Μαζί με τον coacher δουλεύουμε το θέμα της συνέπειας και της πειθαρχίας», καταλήγει χαριτολογώ­ντας ο κ. Φασκιώτης.

Ηλιος, θάλασσα, υγεία

Την Ελλάδα ως συνώνυμο του ήλιου, της θάλασσας και της υγείας προσδοκά να καταστήσει η δραστήρια ομάδα από τη Θεσσαλονίκ­η Medical Trip in Greece. «Υλοποιούμε μέσω Skype τις συνεδρίες», λέει στην «Κ» ο Βασίλης Διδάγγελος, εκπρόσωπος της ομάδας, που έχει λάβει σημαντική διάκριση σε διαγωνισμό των Βιομηχανικ­ών Επιμελητηρ­ίων Θεσσαλονίκ­ης και Δράμας. «Φιλοδοξούμ­ε να γίνουμε το booking του ιατρικού τουρισμού», αναφέρει ο νεαρός Θεσσαλονικ­ιός, «με τον προσωπικό μας σύμβουλο καταλήξαμε σε πρώτη φάση να λειτουργού­με ως διαμεσολαβ­ητές μεταξύ ταξιδιωτικ­ών πρακτόρων και Eλλήνων γιατρών».

Νέοι, καινοτόμοι επιχειρημα­τίες επιμένουν να αναζητούν ευκαιρίες για να πραγματοπο­ιήσουν τα όνειρά τους.

 ??  ?? inagros (αριστερά) δύναται να «λύσει τα χέρια» των γεωργών, δίνοντας κατευθύνσε­ις για αποδοτική άρδευση και στοχευμένη φυτοπροστα­σία. Τέτοιες νέες επιχειρήσε­ις στηρίζει το Business Coaching Center της Praksis (δεξιά).
inagros (αριστερά) δύναται να «λύσει τα χέρια» των γεωργών, δίνοντας κατευθύνσε­ις για αποδοτική άρδευση και στοχευμένη φυτοπροστα­σία. Τέτοιες νέες επιχειρήσε­ις στηρίζει το Business Coaching Center της Praksis (δεξιά).
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece