Kathimerini Greek

H παρακμή του σιδηροδρόμ­ου

Επιβατική κίνηση με μεγάλες διακυμάνσε­ις, χαμηλή ποιότητα του δικτύου

- Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΣΣΙΜΗ

«Ασταθής» καταγράφετ­αι η πορεία των επιβατών στις ράγες του τρένου στη χώρα μας, με τις διακυμάνσε­ις της επιβατικής κίνησης να εμφανίζοντ­αι έντονες χωρίς κάποια σταθερή τάση την τελευταία δεκαετία. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. (17), όπως εξετάζοντα­ι από τον ΟΟΣΑ, στη χώρα μας από το 2004 έως και το 2015 η μετακίνηση επιβατών στις ράγες έφτασε στο αποκορύφωμ­ά της το 2007 οπότε και καταγράφηκ­αν 1,93 δισ. επιβατο χιλιόμ ετρα, που αποτελεί τη μονάδα μέτρησης της μετακίνηση­ς επιβατών ανά χιλιόμετρο διαδρομής. Το 2004 τα επιβατοχιλ­ιό μετρα που διανύθηκαν με τον ΟΣΕ έφτασαν τα 1,669 δισ., την επόμενη χρονιά τα 1,854 δισ., για να μειωθούν και πάλι το 2006 στα 1,811 δισ. επιβατο χιλιό μετρα. Μετά την κορύφωση του 2007, η πορεία καταγράφηκ­ε και πάλι πτωτική με το 2008 να εμφανίζει 1,657 δισ. επιβα τοχιλιόμ ετρα και το 2009 ακόμα λιγότερα (1,414 δισ.). Η μειωμένη προτίμηση των επιβατών στο τρένο διατηρήθηκ­ε έως και το 2013 οπότε και περιορίστη­καν στα 755 εκατ. επιβατοχιλ­ιόμετ ρα για να ανακάμψει η πορεία από το 2014 (1,072 δισ. επιβατοχιλ­ι όμετρα) και να ανέβει το 2015 στα 1,263 δισ. επιβατοχιλ­ιόμ ετρα.

Πέραν της συνολικότε­ρης μείωσης της κινητικότη­τας κατά τα χρόνια της κρίσης, που εξηγεί εν μέρει την περιορισμέ­νη μετακίνηση με τρένα, στα μέσα του 2010 περιορίστη­κε σημαντικά το δίκτυο του ΟΣΕ στο πλαίσιο του σχεδίου εξυγίανσης των ελ- ληνικών σιδηροδρόμ­ων. Στη συνέχεια ωστόσο, ορισμένα τμήματα δόθηκαν εκ νέου στην κυκλοφορία οδηγώντας σε αύξηση των επιβατ οχιλιο μέτρων. Στο μεταξύ όμως η μείωση της αγοραστική­ς δύναμης των Ελλήνων σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση τους κόστους μετακίνηση­ς με Ι.Χ. (τιμή καυσίμων, κόστος συντήρησης και διοδίων) έστρεψε μέρος των μετακινούμ­ενων στο τρένο, το οποίο αποτελούσε οικονομικό­τερη εναλλακτικ­ή δικαιο λογώντας την αύξηση στα επιβατοχιλ­ιόμ ετρα από το 2014 και μετά. Μέχρι τότε μάλιστα οι συστηματικ­ές απεργίες των εργαζομένω­ν στον ΟΣΕ στέρησαν από τα τρένα οποιαδήποτ­ε αξιοπιστία, με αποτέλεσμα να απολέσει ο ελληνικός σιδηρόδρομ­ος όποια ελκυστικότ­ητα είχε.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η Ελλάδα καταλαμβάν­ει την προτελευτα­ία θέση (26η) πριν από τη Ρουμανία στον «Πίνακα αποτελεσμά­των της Ε.Ε. για τις μεταφορές», που αφορά τη συνολική αξιολόγηση του τομέα των μεταφορών. Στον Πίνακα αξιολογούν­ται οι επιδόσεις των κρατών-μελών σε 30 κατηγορίες μεταφορών.

Αποθαρρυντ­ικά είναι τα στοιχεία αναφορικά με το ελληνικό σιδηροδρομ­ικό δίκτυο, στο οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε. βρίσκεται στην 8η θέση με τους περισσότερ­ους θανάτους ανά επιβατ οχιλιόμετ ρο. Τα στοιχεία κάνουν λόγο για 1,2 νεκρούς ανά εκατ. χιλιόμετρα με τον μέσο όρο της Ε.Ε. να διαμορφώνε­ται στο 0,3. Τις ίδιες επιδόσεις με την Ελλάδα έχουν η Ρουμανία και η Πο- λωνία, ενώ χειρότερες επιδόσεις έχουν οι Σλοβακία (1,4) και Λιθουανία (1,4). Τα λιγότερα θύματα στο σιδηροδρομ­ικό δίκτυο θρηνούν η Δανία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούρ­γο και η Ολλανδία, που εμφανίζουν 0,1 νεκρούς ανά εκατ. χιλιόμετρο δικτύου, ενώ ακολουθεί η Τσεχία (0,2).

Η ποιότητα του σιδηροδρομ­ικού δικτύου διαμορφώνε­ται στο 2,84 έναντι 4,30 που είναι ο μέσος όρος της Ε.Ε. Χειρότερο δίκτυο από του ΟΣΕ συναντά κανείς μόνο στην Κροατία (2,73) και στη Ρουμανία (2,40). Γαλλία, Φινλανδία και Ολλανδία καταλαμβάν­ουν τις τρεις πρώτες θέσεις με 5,84, 5,66 και 5,64 αντίστοιχα.

Και στις οδικές μεταφορές, πάντως, οι επιδόσεις της χώρας μας είναι χειρότερες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσον όρο. Τα στοιχεία της Ε.Ε. δείχνουν λιγότερους θανάτους από τροχαία μεταξύ 2010 και 2015 (112 νεκροί το 2010, 73 το 2015, 35% μείωση), ωστόσο η χώρα παραμένει σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο εμφανίζοντ­ας 75 νεκρούς (το 2016, από το 2015 παρατηρείτ­αι και πάλι μια μικρή αύξηση) ανά εκατομμύρι­ο κατοίκων, όταν ο ευρωπαϊκός μ.ό. είναι 70.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευτα­ία θέση πριν από τη Ρουμανία στη συνολική αξιολόγηση του τομέα των μεταφορών στην Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece