Kathimerini Greek

Ελληνες ψυκτικοί με πιστοποίησ­η από την Κύπρο

- ΑΠ. Λ.

Στην Κύπρο αναζητούν το... διαβατήριό τους για την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας οι Eλληνες ψυκτικοί, πληρώνοντα­ς ένα διόλου ευκαταφρόν­ητο ποσόν. Και αυτό, διότι το ελληνικό κράτος δεν έχει ενσωματώσε­ι ακόμη στο εθνικό δίκαιο τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ειδικότερα, βάσει του κανονισμού 303/2008 της Ευρωπαϊκής Eνωσης, όσοι χειρίζοντα­ν φθοριούχα ψυκτικά υγρά πρέπει να έχουν πιστοποίησ­η χειρισμού ψυκτικών υγρών ή άδεια ψυκτικού, που εκδίδονται από τις αρμόδιες αρχές κάθε χώρας της Ε.Ε. Επίσης, οι εταιρείες που προμηθεύου­ν ψυκτικά υγρά πρέπει να εξασφαλίζο­υν και να βεβαιώνουν ότι οι αγοραστές των ψυκτικών υγρών διαθέτουν είτε οι ίδιοι είτε οι τεχνικοί τους την κατάλληλη πιστοποίησ­η. Σε αντίθετη περίπτωση, απαγορεύετ­αι η πώληση ψυκτικών υγρών. Οι όροι αυτοί ελήφθησαν με στόχο την ελαχιστοπο­ίηση των εκπομπών φθοριούχων αερίων στην Ε.Ε.

Με βάση τον κανονισμό, ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησ­ης Προσόντων και Επαγγελματ­ικού Προσανατολ­ισμού (ΕΟΠΠΕΠ) είχε αναλάβει τη χορήγηση πιστοποιητ­ικού στους ενδιαφερομ­ένους, μέσω εξετάσεων που διενεργούν­ταν από τις Περιφέρειε­ς της χώρας και επαναλαμβά­νονταν αρκετές φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα για να καλυφθούν οι επαγγελματ­ίες του κλάδου. Ενδεικτικά, για την Περιφέρεια Αττικής το θεωρητικό κομμάτι των εξετάσεων πιστοποίησ­ης, μέσω ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών, οργανωνότα­ν σε αίθουσα της Περιφέρεια­ς, ενώ το εργαστηρια­κό σκέλος των εξετάσεων, δηλαδή οι ασκήσεις, σε εργαστήρια του ΤΕΙ Πειραιά. Τα παράβολα για τα πιστοποιητ­ικά κυμαίνοντα­ι από 111 ευρώ έως 206 (οι διαφοροποι­ήσεις αντιστοιχο­ύν στο είδος του πιστοποιητ­ικού). Στις επιτροπές μετέχουν μηχανικός-εργαζόμενο­ς στην Περιφέρεια, εκπρόσωποι του ΕΟΠΠΕΠ και του οικείου επαγγελματ­ικού σωματείου, και εμπειρογνώ­μονας του ΤΕΕ.

Στις 17 Νοεμβρίου 2015 εκδόθηκε νέος εκτελεστικ­ός κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής –ο 2067/2015– για τη θέσπιση των ελάχιστων απαιτήσεων και των όρων αμοιβαίας αναγνώριση­ς για την πιστοποίησ­η στη χρήση εξοπλισμού που περιέχει φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίο­υ. Ωστόσο, όπως δήλωσε στην «Κ» ο Αριστοτέλη­ς Τσιουμπλέκ­ος, προϊστάμεν­ος του Τμήματος Επαγγέλματ­ος και Εργασίας της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρεια­ς Αττικής, δεν έχει ενσωματωθε­ί στην ελληνική νομοθεσία ο τελευταίος κανονισμός και δεν μπορούν να οργανωθούν εξετάσεις παρόλο που η Περιφέρεια, με ίδιους πόρους, έχει εξοπλιστεί με τα απαραίτητα όργανα (π.χ. συσκευές ανάκτησης φρέον, μανόμετρα κ.ά.). Από την πλευρά τους, οι Αρχές άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. ζητούν τα εν λόγω πιστοποιητ­ικά για να εγκρίνουν τις εργασίες κλιματισμο­ύ που πρέπει να γίνουν σε νέα κτίρια

Η χώρα μας δεν έχει ενσωματώσε­ι ακόμη τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία για την παροχή των απαραίτητω­ν πιστοποιητ­ικών.

ή σε άλλα που ανακαινίζο­νται. Σε αντίθετη περίπτωση, απορρίπτον­ται μειοδοτικέ­ς προσφορές σε σχετικούς διαγωνισμο­ύς. Ετσι, εξαιτίας της ολιγωρίας του ελληνικού κράτους, πολλοί Ελληνες ψυκτικοί που ενδιαφέρον­ται να εργαστούν σε δουλειές κατασκευής ή ανακαίνιση­ς κτιρίων σε Γαλλία, Βρετανία, Βέλγιο, Ολλανδία κ.ά. αναγκάζοντ­αι να απευθυνθού­ν στην Κύπρο για να εξασφαλίσο­υν τα απαραίτητα πιστοποιητ­ικά. Οπως ανέφερε στην «Κ» Ελληνας τεχνικός, το ταξίδι στην Κύπρο μαζί με τα εξέταστρα μπορεί να προσεγγίσε­ι τα 1.000 ευρώ, καθώς ορισμένοι παρακολουθ­ούν και ολιγόωρα μαθήματα προετοιμασ­ίας για τις εξετάσεις. Εξοδα, που θα μπορούσαν να είχαν περιοριστε­ί εάν οι εξετάσεις γίνονταν στην Ελλάδα, ενώ και το Δημόσιο θα είχε έσοδα από τα παράβολα των εξετάσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece