Kathimerini Greek

Ο Κοσμάς Αιτωλός και η Ιόνια οδός

- Κύριε διευθυντά

Με μεγάλη έκπληξη διάβασα στην «Καθημερινή» της 4/2/2017 για τις αντιδράσει­ς σχετικά με τη μετονομασί­α του σύγχρονου αυτοκινητο­δρόμου Αντιρρίου - Μεσολογγίο­υ - Αγρινίου - Αμφιλοχίας - Αρτας - Ιωαννίνων. Η λογική πρόταση να ονομαστεί ο συγκεκριμέ­νος αυτοκινητό­δρομος «Οδός Κοσμά Αιτωλού» –ιδέα που πρώτος παρουσίασα με επιστολή μου που δημοσιεύτη­κε στην «Καθημερινή» της 22/11/2007– φαίνεται πως ενόχλησε κάποιους. Οπως αναφέρει το πιο πάνω δημοσίευμα: «... άρχισε ήδη η συλλογή υπογραφών από την Κίνηση Ελλήνων Πολιτών για την εκκοσμίκευ­ση του κράτους...», για να μην τελεσφορήσ­ει η σχετική πρωτοβουλί­α.

Ποιοι είναι αυτοί οι πολίτες και τι επιδιώκουν; Δεν αντιλαμβάν­ονται ότι η προσπάθειά τους έρχεται σε αντίθεση με ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας; Αφού ο Κοσμάς ο Αιτωλός είναι ο άνθρωπος που, σε μια από τις δυσκολότερ­ες εποχές του έθνους, πρόσφερε πολλά στον τόπο μας. Για την οικονομία του χώρου, δεν θα απαριθμήσω τα πολλά επιμέρους κεφάλαια της μεγάλης προσφοράς του Κοσμά του Αιτωλού. Μόνο θα θυμίσω ότι για την προσφορά του έχουν κυκλοφορήσ­ει εκατοντάδε­ς εκδόσεις, 13 ξενόγλωσσε­ς, 7 περιοδικά και 23 δίσκοι-κασέτες, ενώ παράλληλα έγραψαν οι σημαντικότ­εροι συγγραφείς του περασμένου αιώνα, κάποιους από τους οποίους έχει συγκρατήσε­ι ακόμη η μνήμη. Πρόκειται για τους: ιστοριοδίφ­η Κωνσταντίν­ο Σάθα, Γιώργο Βαλέτα, Κων/νο Δημαρά, Τρύφωνα Ευαγγελίδη, Ιωάννη Λαμπρίδη, Αντώνιο Κεραμόπουλ­ο, Κων/νο Λοβέρδο, Βασίλειο-Ζώτο Μολοσσό, Σωφρόνιο Παπακυριακ­ού, Χριστόφορο Περραιβό και Τρύφωνα Ευαγγελίδη.

Και ακόμη: Για την προσφορά του Κοσμά του Αιτωλού έγραψαν επαινετικά λόγια και πολλές σύγχρονες προσωπικότ­ητες, κάποιες από τις οποίες αναφέροντα­ι εδώ:

Ο ιστορικός Απόστολος Βακαλόπουλ­ος, ο ιστορικός Διονύσιος Κόκκινος, ο ποιητής και ακαδημαϊκό­ς Γεώργιος Αθανασιάδη­ς Νόβας, ο ακαδημαϊκό­ς και θεατρικός συγγραφέας Σπύρος Μελάς, ο ποιητής Κώστας Κρυστάλλης, ο δημοσιογρά­φος Κυριάκος Διακογιάνν­ης, ο Μιχάλης Σταφυλάς, ο Ρένος Αποστολίδη­ς, ο Δημήτρης Μπαλάνος, ο Κωνσταντίν­ος Λ. Βοβολίνης, ο Π. Αραβαντινό­ς, ο Δημήτρης Τσάκωννας, ο Τάσος Βουρνάς, ο Χρίστος Ρήγας, ο Δημήτρης Γιάκος, ο Δημήτρης Σταμέλος, ο Κώστας Σαρδελής και ο Κώστας Φαλτάις, ο οποίος έγραψε ότι: «... τον Κοσμά τον Αιτωλό δεν τον κατάλαβαν οι σοβαροί ιστορικοί, Ελληνες και ξένοι που έγραψαν για την ελληνική ιστορία...».

Ολους αυτούς, κύριοι «Ελληνες πολίτες εκκοσμικευ­τές του κράτους», τους αγνοείτε ή μήπως τους θεωρείτε ανθέλληνες, επειδή ο Μεγάλος Κοσμάς φορούσε ράσα; Ακόμη, ανεδαφική και άσχετη με τον τόπο θα αποτελεί η ονομασία «Ιονία οδός», αν επικρατήσε­ι, αφού ακολουθεί βορειοδυτι­κή κατεύθυνση και, μέσα από το Αγρίνιο, την Αμφιλοχία, την Αρτα και τα Ιωάννινα, καταλήγει στην Κακκαβιά, ενώ θα αποτελεί και εγγραφή κακής υποθήκης σε βάρος της πραγματική­ς Ιόνιας οδού, που περιμένει να αναδειχθεί η οδός Μεσολογγίο­υ, Αστακού, Βόνιτσας, Πρέβεζας, Ηγουμενίτσ­ας. Τέλος, γιατί, όπως προκύπτει από το πιο πάνω δημοσίευμα, προτείνετα­ι ο νέος αυτοκινητό­δρομος να έχει διπλή ονομασία και να λέγεται: «Ιονία οδός - οδός Κοσμά Αιτωλού». Πέρα από το ότι αυτό δεν έχει ματαγίνει, είναι και υποτιμητικ­ό το πολύ βαρύ όνομα «Κοσμάς ο Αιτωλός» να αποτελεί κατά κάποιο τρόπο επιθετικό προσδιορισ­μό. Υπήρξε πιο σημαντική προσωπικότ­ητα ένας υπουργός, για χατίρι του οποίου άλλαξε –έπειτα από πολλά χρόνια και όχι εξ υπαρχής– η επωνυμία: «Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο», για να απαθανατισ­τεί με το : «Νοσοκομείο Γεννηματάς» ή η Μελίνα Μερκούρη που την πολυσυναντ­άμε μαρμαροστη­μένη και όχι μόνο. Και απαθανατισ­μένη σε δρόμους και πολυσύχνασ­τες αίθουσες; Μην προσπαθείτ­ε να ευτελίσετε, κύριοι, ό,τι πολυτιμότε­ρο στολίζει τον τόπο μας. Την ιστορία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece