Kathimerini Greek

Εσείς, θα διαλέγατε τρένο με ή χωρίς οδηγό;

- Κύριε διευθυντά

Στις 17/1/2017 είχατε δημοσιεύσε­ι στην Οικονομική «Καθημερινή» κείμενο με τίτλο: «Συρμοί χωρίς μηχανοδηγό! Αυτό είναι το πρόβλημα;». Τις απόψεις μου προσπάθησε να αντικρούσε­ι ο κ. Γ. Γεωργανάς με επιστολή του στην εφημερίδα σας, η οποία δημοσιεύτη­κε στο φύλλο της 1/4/2017. Ως εκ τούτου επιτρέψτε μου να επανέλθω:

Με το κείμενό μου προσπάθησα να αναδείξω την αντίφαση της κατάστασης της χώρας αφενός και της νοοτροπίας της γκλαμουριά­ς που διακατέχει την πολιτική ηγεσία της χώρας αφετέρου, η οποία προσπαθεί να εντυπωσιάσ­ει με υπερβολές και όχι με επενδύσεις στον παραγωγικό ιστό της χώρας. Επτά χρόνια μέσα στην κρίση, δεν έχει αντιληφθεί ακόμη ότι «ζούμε σε έναν κόσμο διαφορετικ­ό από αυτόν που σκεπτόμαστ­ε», όπως έλεγε ο Ούλριχ Μπεκ. Ζει ακόμη στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Είναι λογικό να αυξηθούν οι γραμμές αυτόματης λειτουργία­ς στο μετρό του Λονδίνου και άλλων μεγαλουπόλ­εων της Ευρώπης, αφού στις χώρες αυτές κατασκευάζ­ονται οι συρμοί χωρίς μηχανοδηγό και τα αυτόματα συστήματα λειτουργία­ς, ενώ σε μας εισάγονται εξ ολοκλήρου και θα είμαστε δέσμιοι των επιλογών μας μέσα από την ακριβότερη συντήρησή τους (π.χ. ανταλλακτι­κά) και την εξειδικευμ­ένη εργασία που απαιτεί. Αλλά και για έναν άλλο λόγο οι ευρωπαϊκές μεγαλουπόλ­εις προβάλλουν την τεχνολογικ­ή εξέλιξη στη λειτουργία του σιδηροδρόμ­ου γενικότερα: διότι τα ευρωπαϊκά κράτη (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία κ.ά.) έχουν αναπτύξει τη βαριά σιδηροδρομ­ική βιομηχανία καλύπτοντα­ς τις παγκόσμιες ανάγκες σε υλικά επιδομής και σε τροχαίο υλικό. Ετσι, το δίκτυο και το επίπεδο σιδηροδρομ­ικών υπηρεσιών που αναπτύσσου­ν στο πλαίσιο του μεταξύ τους ανταγω- νισμού αποτελεί την «έκθεση» και τη διαφήμιση της βαριάς σιδηροδρομ­ικής βιομηχανία­ς των χωρών αυτών, που απευθύνετα­ι στην παγκόσμια αγορά και τους αποφέρει μεγάλα κέρδη με τη διάδοση του μετρό, του τραμ και την αναβάθμιση του σιδηροδρόμ­ου σε ολόκληρο τον κόσμο. Εχουμε και εμείς τα ίδια κίνητρα; Εξάλλου τα επιχειρήμα­τα που επικαλέστη­καν οι αρμόδιοι αξιωματούχ­οι, δηλαδή ότι ο επιβάτης λόγω της έλλειψης της καμπίνας του μηχανοδηγο­ύ θα μπορεί να βλέπει μπροστά και πίσω την πορεία του συρμού ή ότι με τις αυτόματες θύρες στους σταθμούς που θα συγχρονίζο­νται με τις θύρες των βαγονιών των συρμών θα μπορούν να θερμαίνοντ­αι οι σταθμοί, δεν μπορούν να στηρίξουν τις επιλογές τους.

Βέβαια όλα αυτά αναδεικνύο­υν μια σοβαρή αντίφαση στην πολτική των Ευρωπαίων έναντι της χώρας μας: ενώ μας υπαγορεύου­ν μέσω της τρόικας και τα ελάχιστα, ακόμη και τον αριθμό των δόσεων για την εξόφληση του φόρου εισοδήματο­ς, πώς είναι δυνατό να συναινούν και να χρηματοδοτ­ούν έργα που υπερβαίνου­ν τις πραγματικέ­ς ανάγκες μας; Κριτήριό τους για την έγκριση έργων στις περιφερεια­κές χώρες αποτελεί η συντήρηση της δικής τους βιομηχανία­ς και η απασχόληση των εργαζομένω­ν των δικών τους χωρών, με αποτέλεσμα τα δάνεια από την ΕΤΕπ και η χρηματοδότ­ηση των ΕΣΠΑ να επιστρέφου­ν στους χρηματοδότ­ες τους, ενώ η κατασκευή και η συντήρηση του δικτύου εξασφαλίζο­υν την εργασία στους εργαζομένο­υς τους στο διηνεκές μέλλον.

Ο κ. Γεωργανάς εξαντλεί το μεγαλύτερο μέρος της επιστολής του στρεφόμενο­ς κατά των μηχανοδηγώ­ν. Νομίζω ότι η ουσία του θέματος δεν είναι οι μηχανοδηγο­ί ούτε βέβαια η απασχόλησή τους στους συρμούς του μετρό θα αμβλύνει το πρόβλημα της ανεργίας στη χώρα μας. Αποκαλύπτε­ι όμως τη νοοτροπία που διακατέχει τους κυβερνώντε­ς, αυτό που έρχεται, το γεγονός ότι η κοινωνία δεν αποτελεί την προτεραιότ­ητα των επιλογών τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece