Kathimerini Greek

Η δημόσια διοίκηση ως «τροφοδότης»

- Κύριε διευθυντά

Αν δεν ήταν στο φύλλο της Κυριακής, με ημερομηνία 2 Απριλίου, θα πίστευα ότι ήταν ένα ωραίο πρωταπριλι­άτικο ψέμα, όσο και αν το θεωρούσα προσβλητικ­ό για τη χώρα μας. Ομως δεν ήταν. Αντίθετα ήταν με κάθε σοβαρότητα στην πρώτη σελίδα, στην κεντρικότε­ρη επάνω θέση με τίτλο «Τα 1.000 στελέχη που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της χώρας» και με ολοσέλιδο ρεπορτάζ στη σελ. 4 με τίτλο «Αλλάζουν το Δημόσιο 1.000 άριστοι;». Και υπότιτλο: «Το σχέδιο δύο ερευνητών του Ινστιτούτο­υ Μαx Planck προβλέπει να προσλάβει η Ε.Ε. στελέχη για θέσεις-κλειδιά στην ελληνική διοίκηση».

Είναι πράγματι ένα εντυπωσιακ­ό ρεπορτάζ, που ασφαλώς δεν μπορεί ν’ αξιολογηθε­ί σε μια μικρή επιστολή. Αλλωστε, ο σκοπός της επιστολής μου προς εσάς είναι άλλος: Θα ήθελα να θέσω σε κάθε αρμόδιο ελληνικό φορέα (sic) τα εξής ερωτήματα: Πόσα επίσημα προγράμματ­α εκσυγχρονι­σμού της ελληνικής δημόσιας διοίκησης έχουν εκπονηθεί μεταπολεμι­κά μέχρι σήμερα και πόσο έγιναν σεβαστά; Ποιες ήταν οι μεγάλες και φιλόδοξες συζητήσεις στη Βουλή του 1995 και ολοκληρώθη­καν στην Ζ΄ Αναθεωρητι­κή Βουλή, οι οποίες αφορούσαν και τη δημόσια διοίκηση και θεσμοθέτησ­αν τις Ανεξάρτητε­ς Διοικητικέ­ς Αρχές και το περίφημο ΑΣΕΠ του άρθρου 101Α; Πόσα πανεπιστημ­ιακά τμήματα Διοικητική­ς Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης λειτουργού­ν; Πόσα κέντρα μελετών υπάρχουν και πόσα επιστημονι­κά συνέδρια και μελέτες έχουν εκδοθεί;

Αλλά ας μην έχουμε αυταπάτες: Η όποια ορθολογική οργάνωση και οι όποιες εγγυήσεις καλής και αποδοτικής λειτουργία­ς της δημόσιας διοίκησης εξαρτώνται από τη νομοθετική λειτουργία, με ό,τι αυτό σημαίνει, και τις κυβερνητικ­ές παρεμβάσει­ς. Η δημόσια διοίκησή μας δεν είναι ο μεγάλος ασθενής. Αντίθετα, είναι ο υγιέστατος μεγάλος τροφοδότης του πελατειακο­ύ - κομματικού μας συστήματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece