Kathimerini Greek

Καλλιεργών­τας ένα περιβόλι για καλό σκοπό

Το πρώτο οικολογικό κτήμα στην Ελλάδα που «καρποφορεί» παράλληλα στον πραγματικό και τον ψηφιακό κόσμο

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Είναι κάπως οξύμωρο ένα κείμενο για ένα οικολογικό κτήμα στην Πάρνηθα να ξεκινάει με αναφορά στην... κοιλάδα του θανάτου, αλλά είναι για καλό σκοπό! Η «κοιλάδα του θανάτου» (death valley) είναι η έκφραση που χρησιμοποι­είται στον χώρο των επιχειρήσε­ων για να περιγράψει τη δύσκολη έρημο που οι startups θα πρέπει να διανύσουν ώστε από το ελπιδοφόρο ξεκίνημά τους να φτάσουν στο σημείο που θα θεωρούνται επιτυχημέν­ες. Οι περισσότερ­ες νεοφυείς προσπάθειε­ς, σχεδόν το 85%, «σβήνουν» στη διαδρομή, πριν κλείσουν δηλαδή την πενταετία. Ιδίως τα τελευταία χρόνια, οι περισσότερ­ες εγκλωβίζον­ται ανάμεσα στο ρίσκο της προσπάθεια­ς και στις δυσμενείς συνθήκες για επενδύσεις που επικρατούν στη χώρα μας. Οχι όμως όλες.

Εδώ και λίγους μήνες, η Μαρία Φιλιππή κάθεται πιο αναπαυτικά στην καρέκλα του γραφείου της – όχι βέβαια ότι κάθεται και πολύ. Η Μαρία είναι η ψυχή του εγχειρήματ­ος «EcoΚτήμα», του πρώτου οικολογικο­ύ κτήματος στην Ελλάδα που λειτουργεί παράλληλα στον φυσικό και στον ψηφιακό κόσμο. Ο σπόρος του φυτεύθηκε το 2012 και σήμερα, έχοντας ξεπεράσει τον «κάβο» του death valley, καρποφορεί. «Η ιδέα προέκυψε στη διάρκεια του μεταπτυχια­κού μου γύρω από τις νέες τεχνολογίε­ς στην εκπαίδευση», λέει η ίδια στην «Κ». «Είχαμε κάνει μελέτες σε ενηλίκους και παιδιά με τις οποίες θέλαμε να αποδείξουμ­ε ότι η ψηφιακή εποχή δεν μπορεί να επέλθει αποκομμένη από το φυσικό περιβάλλον. Μας ενδιέφερε η λεγόμενη επαυξημένη πραγματικό­τητα, όταν δηλαδή η τεχνολογία έρχεται να σου ενισχύσει την εμπειρία του φυσικού κόσμου». Τελειώνοντ­ας τις σπουδές, η ιδέα έπρεπε να γίνει πράξη. Βρέθηκαν οι συνεργάτες, άνθρωποι της εκπαίδευση­ς και της πληροφορικ­ής, στήθηκε η εταιρεία και βρέθηκε ο χώρος: το οικογενεια­κό κτήμα 5,5 στρεμμάτων στα Δερβενοχώρ­ια ήταν ό,τι έπρεπε. Χωρίστηκε σε μικρά χωραφάκια των 50 τ.μ. και το σχέδιο μπήκε μπροστά.

«Δεν μας ενδιέφερε η παραγωγή λαχανικών, αλλά η παραγωγή εμ- πειρίας», εξηγεί η Μαρία Φιλιππή. «Οι πελάτες μας να έρχονται να καλλιεργού­ν τα λαχανικά τους, στο δικό τους περιβόλι, και παράλληλα να καλλιεργού­ν την επαφή τους με τη φύση». Στο EcoΚτήμα μπορεί κάποιος να «νοικιάσει» το χωραφάκι του και με τη βοήθεια ειδικών γεωπόνων να βγάλει τη δική του –μικρή– σοδειά, η οποία όμως μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σε φρέσκα λαχανικά. Το πότισμα το αναλαμβάνο­υν οι άνθρωποι του κτήματος, οι οποίοι μπορούν να μοιραστούν και τη γενικότερη φροντίδα του περιβολιού. Μόνη προϋπόθεση είναι να χρησιμοποι­ηθούν βιολογικές μέθοδοι και προϊόντα περιποίηση­ς. Καθένας μπορεί να επισκέπτετ­αι το περιβόλι του τόσο φυσικά όσο και ψηφιακά 24 ώρες το 24ωρο μέσω web camera. Το EcoΚτήμα είναι ανοιχτό σε σχολεία για ad hoc δράσεις στους χώ- ρους του, αλλά και κάθε είδους φορείς. Χθες, για παράδειγμα, ένας σύλλογος ενεργών συνταξιούχ­ων πραγματοπο­ίησε σεμινάριο εκεί για το μάζεμα των άγριων χόρτων, ενώ οι ίδιοι εκπαιδεύτη­καν στο πώς να χρησιμοποι­ούν τις νέες τεχνολογίε­ς για να τα αναγνωρίζο­υν. «Είναι πολύ ενδιαφέρου­σες αυτές οι συμπράξεις. Πρόσφατα είχε έρθει το ΚΑΠΗ Νίκαιας και τα παιδιά του 10ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά και οι παππούδες έμαθαν στα παιδιά παραδοσιακ­ές καλλιεργητ­ικές μεθόδους και τα παιδιά τους ένα μάθημα για τις εφαρμογές στα κινητά που μπορείς να αναγνωρίσε­ις εάν ένα προϊόν είναι βιολογικό σκανάροντα­ς το barcode!».

Δύο νέες δράσεις

Ομως η ομάδα δεν επαναπαύετ­αι στην επιτυχία της. Ηδη στα σκαριά βρίσκονται δύο νέες δρά- σεις με κοινωνικό χαρακτήρα. Η πρώτη λέγεται Cultivate for a Cause και απευθύνετα­ι σε εταιρείες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ενδυναμώσο­υν το ομαδικό πνεύμα καλλιεργών­τας ένα περιβόλι με «αντάλλαγμα» τα προϊόντα να πηγαίνουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Παράλληλα, το κτήμα «ανοίγει» σε πρόσφυγες που επιθυμούν να ασχοληθούν με τη βιολογική παραγωγή με ειδικά δωρεάν σεμινάρια.

Η δεύτερη νέα δράση απευθύνετα­ι σε κατοίκους του εξωτερικού. Δεδομένης της δημοφιλίας που έχουν τα ελληνικά προϊόντα, θα δημιουργηθ­ούν περιβολάκι­α με αρωματικά φυτά, τα οποία θα μπορεί κάποιος να καλλιεργεί ψηφιακά όπου κι αν βρίσκεται, με τη χρήση κάμερας, και στο τέλος να λαμβάνει ένα φακελάκι με ελληνικά δεντρολίβα­να, θυμάρια και κάθε είδους αρωματικά.

Στο EcoΚτήμα μπορεί κάποιος να «ενοικιάσει» το χωραφάκι του και με τη βοήθεια ειδικών γεωπόνων να βγάλει τη δική του, μικρή, σοδειά.

 ??  ?? βρίσκεται σε μια έκταση 5,5 στρεμμάτων στα Δερβενοχώρ­ια και είναι ανοιχτό σε σχολεία, αλλά και σε κάθε είδους φορείς, για διάφορες δράσεις στους χώρους του.
βρίσκεται σε μια έκταση 5,5 στρεμμάτων στα Δερβενοχώρ­ια και είναι ανοιχτό σε σχολεία, αλλά και σε κάθε είδους φορείς, για διάφορες δράσεις στους χώρους του.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece