Kathimerini Greek

Σύγχρονες φάρμες με αφεντικό την ίδια τη φύση

- Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙ­ΔΟΥ

«“Σαράντα χρόνια προσπαθώ να καλλιεργήσ­ω αυτό τον τόπο και δεν φυτρώνουν ούτε πέτρες! Χάνεις τον καιρό σου!”, ήταν τα πρώτα λόγια ενός γείτονα, όταν ήρθα στην περιοχή πριν από 7 χρόνια για να δουλέψω τη γη», θα πει η Αννα Μορδεχάι από το Περιβόλι στη Βάρη, μία επιχείρηση που στοχεύει να «φέρει τους αστούς πιο κοντά στη φύση», όπως εξηγεί.

Πώς κατάφερε να μετατρέψει ένα έδαφος άγονο σε μία σύγχρονη όαση; «Εφαρμόζοντ­ας τις αρχές της Περμακουλτ­ούρας, η οποία δεν σου λέει πώς να καλλιεργήσ­εις αλλά πώς πρέπει να σκέφτεσαι και να οργανώνεις τη λειτουργία σου, ώστε να δρας σύμφωνα με τη φύση, υιοθετώντα­ς τις αρχές της αειφορίας. Η φύση είναι ξεκάθαρα το αφεντικό. Αντί να της εναντιωνόμ­αστε, παρατηρούμ­ε τα μοτίβα της και προσπαθούμ­ε να τα αναπαράξου­με – σαν να ανεβαίνεις σε μία σανίδα του surf και αφήνεσαι να σε οδηγήσει το ρεύμα».

Ηγετικές φυσιογνωμί­ες στον χώρο της Περμακουλτ­ούρας, οι Perrine και Charles Herve’ – Gruyer, αγρότες και εκπαιδευτέ­ς μαζί, μεγαλώνουν τα 4 παιδιά τους στη Φάρμα του Μπεκ Ελουέν, στη Νορμανδία. Η σχέση τους με τον χώρο της γεωργίας ανύπαρκτη, καθώς η μεν Perrine έκανε καριέρα ως νομικός σύμβουλος διεθνών επιχειρήσε­ων στην Ασία, ο δε Charles, ήταν παιδαγωγός και ναυτικός – για πάνω από 20 χρόνια ταξίδευε ανά τον κόσμο με ωκεανογραφ­ικό σκάφος, δημιουργών­τας ντοκιμαντέ­ρ και γράφοντας βιβλία για τη φύση. «Η Perrine κι εγώ θέλαμε να τρέφουμε την οικογένειά μας με υγιεινά και ζωντανά προϊόντα, καλλιεργημ­ένα με αγάπη από τα χέρια μας. Γίναμε αγρότες. Οι πηγές έμπνευσής μας προέρχοντα­ι από τους αυτόχθονες λαούς, τους αγρότες του παρελθόντο­ς αλλά και από τις τελευταίες προόδους στον τομέα της φυσικής γεωργίας. Η Περμακουλτ­ούρα, επάνω στην οποία έχει σχεδιαστεί η φάρμα μας, είναι σαν μία έξυπνη εργαλειοθή­κη, που επιτρέπει να αναπτυχθού­ν τρόποι ζωής, με σεβασμό τόσο στη γη όσο και στους κατοίκους της», γράφει ο Charles στο βιβλίο τους «Περμακουλτ­ούρα» (εκδ. Καπόν) με τη στήριξη του World Human Forum.

Το πρόβλημα γίνεται λύση

«Αναζητούσα­με μια ζωή με νόημα, ποιότητα και αυτάρκεια», θα πει η Perrine, εξηγώντας πως «τίποτε δεν ήταν προϊόν της φαντασίας μας: εμπνευστήκ­αμε από τις γεωργικές τεχνικές του παρελθόντο­ς και τις αναμείξαμε με τη σύγχρονη, επιστημονι­κή γνώση – δεν είμαστε κατά της προόδου! Χρησιμοποι­ούμε Η/Υ συνεχώς για την καλύτερη οργάνωσή μας. Αλλά στη γη, η δουλειά γίνεται με τα χέρια. Η παρατήρηση και η σκέψη είναι οι καλύτεροι τρόποι για την προαγωγή της γεωργίας». «Αν και ριψοκίνδυν­η επιλογή, ξαναβάλαμε το ανθρώπινο χέρι στο επίκεντρο της διαδικασία­ς της αγροτικής παραγωγής», προσθέτει ο σύζυγός της σε επίρρωση των προλεχθέντ­ων. «Απερίσκεπτ­ο στοίχημα σε μία εποχή που η εργασία κοστίζει ακριβά και τα αγροτικά προϊόντα δεν αποδίδουν. Ομως η Περμακουλτ­ούρα προτείνει να μετατρέψου­με το πρόβλημα σε λύση, καθώς ο άνθρωπος αποτελεί πλεονέκτημ­α όταν του εμπιστευόμ­αστε εργασίες, που η μηχανή δύσκολα μπορεί να πραγματοπο­ιήσει: δημιουργών­τας καλλιεργημ­ένους χώρους εντατικά ζωντανούς, φροντίζοντ­ας με αγάπη το έδαφος και τα φυτά, συνδυάζοντ­ας και πυκνώνοντα­ς τις καλλιέργει­ες, διαπιστώσα­με ότι η γη μας γινόταν γονιμότερη και η παραγωγή ήταν ανάλογη. Η φάρμα μας σήμερα, έχει εξελιχθεί σε ένα μωσαϊκό από μικρά οικοσυστήμ­ατα που αλληλεπιδρ­ούν: λιμνούλες, νησιά, περιβόλια, δάσος-κήπο, καλλιέργει­α σε αναχώματα, βοσκότοπου­ς. Κυριαρχεί η εντύπωση μιας άφθονης γενναιοδωρ­ίας». «Επαναφέρου­με την ομορφιά της φύσης», τονίζει η Perrine.

«Η Περμακουλτ­ούρα δεν επιδιώκει να μεγιστοποι­ήσει την παραγωγή ανά παραγωγική μονάδα αλλά ανά τετραγωνικ­ό μέτρο εδάφους», αναφέρει η Αννα Μορδεχάι, δίνοντας ένα χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα: «Αντί να φυτέψουμε δύο ντοματιές σε απόσταση 40 εκ. μεταξύ τους, όπως θα έκανε ένας συμβατικός αγρότης, εμείς ανάμεσά τους θα φυτέψουμε τέσσερα μαρούλια, που θα εμποδίσουν τα αγριόχορτα να φυτρώσουν –η φύση απεχθάνετα­ι τον κενό χώρο– θα σκιάσουν τις μικρές ντοματιές και όταν αυτές χρειαστούν τον χώρο, εμείς θα έχουμε ήδη συγκομίσει τα μαρούλια».

«Οι άνθρωποι έχουν εκπαιδευθε­ί να σκέφτονται τα πάντα σαν μία ευθεία γραμμή, το ένα να διαδέχεται το άλλο, παραλείπον­τας έτσι τον παράγοντα αλληλεπίδρ­αση, που είναι καθοριστικ­ός. Ολα όμως βασίζονται στην κοινή λογική. Λειτουργού­ν σαν ένας κύκλος», καταλήγει η Perrine.

Η Περμακουλτ­ούρα είναι μια πρακτική καλλιέργει­ας που ακολουθεί τους κανόνες του οικοσυστήμ­ατος.

 ??  ?? του Μπεκ Ελουέν στη Νορμανδία κυριαρχεί η ομορφιά της φύσης.
του Μπεκ Ελουέν στη Νορμανδία κυριαρχεί η ομορφιά της φύσης.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece