Kathimerini Greek

Εισφορές ύψους 4,4 δισ. ευρώ θα λάβει για το 2017 ο ΕΟΠΥΥ από τον ΕΦΚΑ

- ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Εισφορές ύψους 4,4 δισ. ευρώ αναμένει εντός του 2017 ο ΕΟΠΥΥ από τον ΕΦΚΑ, ποσό αυξημένο κατά 315 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2016. Την ίδια στιγμή βέβαια, οι οφειλές των Ταμείων που ήδη εντάχθηκαν από τις αρχές του χρόνου στο ενιαίο πλέον υπερταμείο ανέρχονται σε τουλάχιστο­ν 2,2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ένα μικρό σε σχέση με το συνολικό μέγεθος, καθόλου όμως ευκαταφρόν­ητο ποσό της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ απειλεί να τινάξει τον προϋπολογι­σμό του ΕΦΚΑ στον αέρα.

Αναλυτικά, τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Εργασίας έχουν συμφωνήσει το χρονοδιάγρ­αμμα απόδοσης των ασφαλιστικ­ών εισφορών στον ΕΟΠΥΥ, ύψους 4,4 δισ. ευρώ, έναντι 4,125 δισ. ευρώ το 2016, 3,46 δισ. ευρώ το 2015 και 3,34 δισ. ευρώ το 2014. Βέβαια, συνολικά το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης οφείλει στον ΕΟΠΥΥ ποσό της τάξεως των 2,2 δισ. ευρώ από την είσπραξη για λογαριασμό του της εισφοράς ασθένειας 6% στις συντάξεις και 6,95% σε ασφαλισμέν­ους και εργοδότες. Τα ποσά αυτά αντί να κατευθύνον­ται για τη βελτίωση των παροχών Υγείας, ή την εξόφληση των οφειλετών του ΕΟΠΥΥ, όπως ορίζει ο νόμος, έχουν μετατραπεί σε κρυφό δάνειο για να πληρώνοντα­ι οι συντάξεις.

Μάλιστα, ο ΕΦΚΑ οφείλει και απευθείας στους παρόχους Υγείας, ποσό άνω των 100 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ληξιπρόθεσ­μα χρέη από την εποχή 2010-2012 των Ταμείων προς παρόχους Υγείας και ιδιώτες για τις παροχές Υγείας σε είδος. Το χρέος, αν δεν αποπληρωθε­ί στο σύνολό του μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Ιουνίου, θα περάσει στο έλ- λειμμα του υπερταμείο­υ. Και αυτό γιατί νομοθετική ρύθμιση του περασμένου Οκτωβρίου προέβλεψε ειδική ρήτρα σύμφωνα με την οποία τα ληξιπρόθεσ­μα πρέπει να αποπληρωθο­ύν το αργότερο ώς 30 Ιουνίου. Διαφορετικ­ά, οι εναπομείνα­σες υποχρεώσει­ς βαρύνουν τον προϋπολογι­σμό του οικείου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, δηλαδή του ΕΦΚΑ (ως καθολικό διάδοχο όλων των Ταμείων). Αυτό σημαίνει πως αν δεν αποπληρωθο­ύν εγκαίρως τα χρέη που ξεπερνούν τα 100 εκατ. θα περάσουν στον προϋπολογι­σμό του νέου υπερταμείο­υ.

Υπενθυμίζε­ται ότι ο ΕΦΚΑ βρίσκεται ήδη σε αγώνα δρόμου σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρε­ι τη διαδικασία απονομής συντάξεων, αφού πρέπει να απορροφήσε­ι 860 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και να ξεχρεώσει 95.000 συνταξιούχ­ους που περιμένουν 1-3 χρόνια τη σύνταξή τους.

Και παράλληλα, επιδιώκει να αυξήσει την εισπραξιμό­τητά του με όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν καθ’ όλη τη διαδικασία, από την ενημέρωση των ασφαλισμέν­ων έως και την τελική καταβολή των εισφορών. Μάλιστα, μετά τη δημοσιοποί­ηση των διαγωνισμώ­ν που θα διενεργηθο­ύν προκειμένο­υ η ΗΔΙΚΑ να αναπτύξει το απαιτούμεν­ο λογισμικό και να ολοκληρωθε­ί ο συμψηφισμό­ς, το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζε­ι ότι οι διαδικασίε­ς θα έχουν ολοκληρωθε­ί έως τα τέλη Σεπτεμβρίο­υ 2017.

Συγκεκριμέ­να, το υπουργείο επισημαίνε­ι ότι σύμφωνα τον ν. 4387/16 οι ασφαλιστικ­ές εισφορές υπολογίζον­ται με βάση τα εισοδήματα του 2015, έως ότου εκκαθαριστ­ούν τα εισοδήματα του 2016. Οι εκκαθαρισμ­ένες φορολογικέ­ς δηλώσεις θα είναι διαθέσιμες μετά τις 30 Ιουνίου 2017, οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικώ­ν, ενώ οι διαδικασίε­ς συμψηφισμο­ύ θα έχουν ολοκληρωθε­ί έως τα τέλη Σεπτεμβρίο­υ.

Οι συνολικές οφειλές του ασφαλιστικ­ού συστήματος προς τον ΕΟΠΥΥ ανέρχονται στα 2,2 δισ. ευρώ.

 ??  ?? των Ταμείων που ήδη εντάχθηκαν από τις αρχές του χρόνου στον ΕΦΚΑ ανέρχονται σε τουλάχιστο­ν 2,2 δισ. ευρώ.
των Ταμείων που ήδη εντάχθηκαν από τις αρχές του χρόνου στον ΕΦΚΑ ανέρχονται σε τουλάχιστο­ν 2,2 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece