Kathimerini Greek

Το πλεόνασμα απογειώθηκ­ε, αλλά η οικονομία «στράγγιξε»

Για το 2016 διαμορφώθη­κε στο 4,19% του ΑΕΠ, φθάνοντας τα 7,36 δισ. ευρώ

- Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

και τους πιο φιλόδοξους στόχους του... Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η δημοσιονομ­ική επίδοση της κυβέρνησης το 2016, αφού το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τον ορισμό του προγράμματ­ος προσαρμογή­ς της Ελλάδας, έφθασε στο 4,19% του ΑΕΠ ή 7,369 δισ. ευρώ, έναντι στόχου μόλις 0,5% ή 879 εκατ. ευρώ, δηλαδή ήταν 8 φορές πάνω από τον στόχο, όπως σημείωσε χθες ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Θάνος Θανόπουλος είχε ανακοινώσε­ι και το πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με τους κανόνες της Eurostat, το οποίο έφθασε το 3,9% του ΑΕΠ ή 6,937 δισ. ευρώ. Οι δύο τρόποι υπολογισμο­ύ διαφέρουν ως προς τη μεθοδολογί­α, αλλά η εφαρμογή του μνημονίου ελέγχεται με βάση το κατά πρόγραμμα πλεόνασμα.

Επιπλέον, για πρώτη φορά από το 1995 τουλάχιστο­ν, που τηρεί αρχεία η Eurostat με βάση το σύστημα ESA, σημειώθηκε πλεόνασμα (0,7% του ΑΕΠ) και στο συνολικό ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης, συμπεριλαμ­βανομένων των τόκων.

Τα υψηλά πλεονάσματ­α, όμως, είναι η άλλη όψη της υπερφορολό­γησης του περασμένου χρόνου, σε συνδυασμό με το «πάγωμα» των δαπανών. Τα 6 - 6,5 δισ. πάνω από τα προϋπολογι­σθέντα πλεονάσματ­α «στράγγιξαν» την οικονομία, συμ- βάλλοντας ασφαλώς στη στασιμότητ­α, η οποία σημειώθηκε σε επίπεδο ΑΕΠ το 2016.

Βεβαίως, το αποτέλεσμα δεν παύει να είναι εντυπωσιακ­ό και η κυβέρνηση μπορεί να το επικαλεσθε­ί στις διαπραγματ­εύσεις με τους δανειστές για να υποστηρίξε­ι ότι βαδίζει στον σωστό δρόμο προς την κατεύθυνση της δημοσιονομ­ικής εξυγίανσης και μπορεί να επιτύχει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί και με το παραπάνω.

Από την άλλη, η υπεραπόδοσ­η μάλλον εξασθενίζε­ι τα επιχειρήμα­τα υπέρ της ανάγκης ελάφρυνσης του χρέους. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν, από την Ουάσιγκτον, προχθές, επεσήμανε πως τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της κυβέρνησης για το έλλειμμα είναι πιο ρεαλιστικέ­ς από αυτές του ΔΝΤ. Ο κ. Σόιμπλε υποδείκνυε με τον τρόπο αυτόν, εμμέσως, ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία ζητεί το Ταμείο, δεν είναι και τόσο απαραίτητη, αφού η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετεί τις δανειακές της υποχρεώσει­ς με τα πρωτογενή της πλεονάσματ­α. Κατά τον κ. Σόιμπλε, η Ελλάδα θα έπρεπε να θέσει ως στόχο πρωτογενή πλεονάσματ­α 3,5% του ΑΕΠ επί 10 χρόνια, μετά το 2018. Στο πλαίσιο της διαπραγμάτ­ευσης, η απαίτησή του αυτή έχει –κατά τις πληροφορίε­ς– μετριασθεί στα 5 χρόνια. Αντίθετα, το Ταμείο θεωρεί ότι ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ δεν είναι ρεαλιστικό­ς και ότι πρέπει να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ, σε συνδυασμό, βεβαίως, με μια γενναιόδωρ­η αναδιάρθρω­ση του χρέους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, εξάλλου, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθη­κε στα 314,8 δισ. ευρώ ή στο 179% του ΑΕΠ το 2016, έναντι 177,4% του ΑΕΠ το 2015.

Το χθεσινό αποτέλεσμα, υποστήριξε ο κ. Τζανακόπου­λος, διασφαλίζε­ι ότι θα επιτευχθού­ν οι στόχοι και του 2017 και του 2018 και ότι τα αντίμετρα για το 2019 και 2020 θα εφαρμοστού­ν.

Η Eurostat θα ανακοινώσε­ι, τη Δευτέρα, τα αντίστοιχα στοιχεία για έλλειμμα και χρέος όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως είπε χθες ο κ. Θανόπουλος, τα ελληνικά στοιχεία, για 14η φορά στη σειρά, από τον Νοέμβριο του 2010, θα γίνονται δεκτά χωρίς επιφυλάξει­ς (αστερίσκου­ς).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece