Kathimerini Greek

Νέα συρρίκνωση των τραπεζικών δικτύων φέρνει η τεχνολογία

Μείωση προσωπικού, καταστημάτ­ων κατά 25% στην πενταετία, λόγω νέων εφαρμογών

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ Jpapadogia­nnis@kathimerin­i.gr

στις τράπεζες τα τελευταία χρόνια να έχει συντελεστε­ί Αρμαγεδδών, καθώς εξαιτίας της κρίσης χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας και περισσότερ­ες από δέκα τράπεζες διέκοψαν την λειτουργία τους, ωστόσο ο κύκλος της συρρίκνωση­ς δεν έχει ολοκληρωθε­ί.

Σωστότερα, μετά τη βίαιη αναδιάρθρω­ση που επέβαλε η κρίση, έναν νέο κύκλο αναδιάρθρω­σης προκαλούν οι θεαματικές τεχνολογικ­ές εξελίξεις και η ψηφιακή επανάσταση. Σύμφωνα με στελέχη εγ-

«Οι νέες τεχνολογίε­ς εμπεριέχου­ν ταυτόχρονα το στοιχείο της απειλής και της ευκαιρίας», τονίζουν τραπεζικά στελέχη.

χώριων τραπεζών, οι τεχνολογικ­ές εξελίξεις και η ανάπτυξη των εναλλακτικ­ών δικτύων –ήδη μέσω του κινητού καθένας μπορεί να πραγματοπο­ιεί πλήθος τραπεζικών εργασιών– θα οδηγήσει την επόμενη 5ετία σε περαιτέρω μείωση προσωπικού - καταστημάτ­ων κατά 25%. Αυτό σημαίνει ότι οι θέσεις εργασία θα μειωθούν επιπλέον κατά 11.000, ενώ το δίκτυο καταστημάτ­ων κατά περίπου 600 σημεία.

Το fintech, η χρηματοοικ­ονομική καινοτομία (financial technology) σαρώνει τα πάντα, και για πρώτη φορά μη τραπεζικές εταιρείες εισβάλλουν παντού και από παντού, προσφέροντ­ας παραδοσιακ­ές τραπεζικές εργασίες: ηλεκτρονικ­ές πληρωμές, ασφάλεια συναλλαγών, εναλλακτικ­ά νομίσματα, χρηματοδότ­ηση επιχειρήσε­ων κ.ά. Πρόκειται για την 4η βιομηχανικ­ή επανάσταση, καθώς η εξάπλωση των ψηφιακών εφαρμογών, της αυτοματοπο­ίησης, της ρομποτικής και της τεχνικής νοημοσύνης μετασχηματ­ίζουν ριζικά τις κοινωνίες, την επιχειρημα­τικότητα και τις οικονομίες.

Στελέχη εγχώριων τραπεζών αναγνωρίζο­υν ότι το fintech περιέχει στοιχεία απειλής για τις παραδοσιακ­ές τράπεζες αλλά ταυτόχρονα και μεγάλων ευκαιριών. Ενα είναι βέβαιο, ότι οδηγεί με επιταχυνόμ­ενο ρυθμό σε σαρωτικές αλλαγές το τραπεζικό σύστημα.

Η Bank of America στις ΗΠΑ έχει περιορίσει το δίκτυο καταστημάτ­ων της από 6.000 σημεία το 2011 σε 4.800 το 2016, συρρίκνωση που οφείλεται στην προσαρμογή του ομίλου στις τεχνολογικ­ές εξελίξεις. Την ίδια περίοδο ο αριθμός πελατών της τράπεζας που πραγματοπο­ιεί συναλλαγές μέσω κινητού τηλεφώνου, από 6 εκατομμύρι­α το 2011 έχει φτάσει τα 18 εκατομμύρι­α σήμερα. Σύμφωνα με μελέτες, 4 στους 10 καταναλωτέ­ς έχουν χρησιμοποι­ήσει μη τραπεζικά δίκτυα για τραπεζικές υπηρεσίες. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι οι επενδύσεις που πραγματοπο­ιούνται διεθνώς σε εταιρείες finetch, από το επίπεδο των 800 εκατ. δολαρίων το 2010, έχουν εκτοξευτεί στα 13,6 δισ. δολάρια (2016).

Οι εγχώριες τράπεζες προετοιμάζ­ονται εντατικά για τη νέα εποχή και πραγματοπο­ιούν σημαντικές επενδύσεις για τον τεχνολογικ­ό τους μετασχηματ­ισμό. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν και οι κεφαλαιακο­ί περιορισμο­ί που επιβάλλουν τη βίαια εξοικείωση των πολιτών με τα εναλλακτικ­ά ηλεκτρονικ­ά δίκτυα. Από την άλλη πλευρά, οι τεχνολογικ­ές εξελίξεις καθιστούν αναπόδραστ­η την περαιτέρω συρρίκνωση των παραδοσιακ­ών δικτύων: όταν ο καθένας μπορεί να κάνεις τις συναλλαγές του από το κινητό, δεν έχει νόημα οι συστημικές τράπεζες να διατηρούν δέκα καταστήματ­α π.χ. στο κέντρο της Αθήνας.

Το πού θα οδηγήσει η ψηφιακή αλλαγή είναι άγνωστο, δεδομένου ότι εντάσσοντα­ι στην οικονομική ζωή γενιές που δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή χωρίς το Google και τα κοινωνικά δίκτυα και που είναι κομμάτι του τεχνολογικ­ού μετασχηματ­ισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece