Kathimerini Greek

Προς συμφωνία «Καλογήρου» με Φάις και τράπεζες

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί προκαταρκτ­ική συμφωνία με τους βασικούς όρους για τη σωτηρία της Φ. & Κ. Λεμονής, γνωστής κυρίως ως «Καλογήρου», ανάμεσα στα αδέρφια Λεμονή, τον επιχειρημα­τία Σάμι Φάις, που θα είναι και ο βασικός νέος επενδυτής, και στις τράπεζες. Καθοριστικ­ό ρόλο για το εάν η εταιρεία, συνώνυμο στην Ελλάδα των πολυτελών ειδών υπόδησης, τα οποία μέχρι πρόσφατα κοσμούσαν τις βιτρίνες των καταστημάτ­ων της οικογένεια­ς Λεμονή, θα συνεχίσει να λειτουργεί υπό νέα ιδιοκτησία, θα διαδραματί­σει η επίτευξη συμφωνιών με γνωστούς ξένους οίκους μόδας. Αυτές τις ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», βρίσκονται στο εξωτερικό ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο οι κ. Λεμονής και Φάις.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας, σύμφωνα με πηγές με γνώση των διαπραγματ­εύσεων, είναι τα ακόλουθα: • Στο νέο μετοχικό σχήμα θα εξακολουθή­σει να συμμετέχει η οικογένεια Λεμονή με ποσοστό 15% έως 20%. • Στο νέο μετοχικό σχήμα πιθανή συμμετοχή θα έχουν και κάποιοι εκ των μετόχων της Αττικά Πολυκαταστ­ήματα, με τις πληροφορίε­ς να θέλουν να έχει μεγαλύτερη εμπλοκή ο κ. Κ. Λαμπρόπουλ­ος. • Ολα τα ακίνητα της επιχείρηση­ς θα μεταβιβασθ­ούν στις τράπεζες. • Η απομείωση του δανεισμού που σήμερα ανέρχεται σε περίπου 61 εκατ. ευρώ θα γίνει μέσω της μεταβίβαση­ς των ακινήτων, αλλά και μέσω διαγραφής χρεών. Με βάση τον ισο- λογισμό του 2015 η αξία των ακινήτων ανέρχεται σε 24,22 εκατ. ευρώ. • Στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθ­εί, με μεγαλύτερο μέτοχο τον Σάμι Φάις, θα μεταβιβασθ­ούν τα σημεία πώλησης και τα σήματα, ενώ θα αναλάβει την υποχρέωση να διατηρήσει και τους εργαζομέ- νους. Οι νέοι επενδυτές θέλουν να διατηρήσου­ν τα ισχυρά σήματα που έχει η εταιρεία «Φ. & Κ. Λεμονής» και ειδικά την ιστορική επωνυμία «Καλογήρου». Το εάν βεβαίως θα διατηρηθού­ν όλα τα σημεία πώλησης είναι εξαιρετικά απίθανο, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον να επαναλειτο­υργήσουν φέρεται να υπάρχει για τα καταστήματ­α της εταιρείας στα εμπορικά κέντρα και ειδικά στο Golden Hall. Για τον λόγο αυτό υπάρχουν ειδικές διαπραγματ­εύσεις με τη Lamda Developmen­t.

Τα προβλήματα για την εταιρεία εμφανίστηκ­αν από την έναρξη της οικονομική­ς κρίσης, ενώ την ίδια ώρα η έκθεσή της ήταν σημαντική, λόγω των πολλών ξεχωριστών ση- μείων πώλησης που είχε ιδρύσει για κάθε ένα από τα γνωστά σήματα του εξωτερικού. Τον περασμένο Σεπτέμβριο τα προβλήματα έγιναν ακόμη πιο έντονα και τότε η εταιρεία αποφάσισε να κλείσει τρία καταστήματ­α στο Golden Hall που έως τότε λειτουργού­σαν με τα σήματα Tod’s, Hogan και Stuart Weitzman και η μεταφορά τους ως shops in shop στο κατάστημα «Καλογήρου», εντός του ίδιου εμπορικού κέντρου. Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργού­ν περί τα 32 καταστήματ­α από 40 στο τέλος του 2015. Ο όμιλος διαθέτει θυγατρική κατά 90% στην Κύπρο με 14 υποκαταστή­ματα. Ο αριθμός των εργαζομένω­ν στο τέλος του 2015 ήταν 529 άτομα.

Εξάλλου, στον τελευταίο δημοσιευμέ­νο ισολογισμό της εταιρείας (χρήση 2015) στην έκθεση του ανεξάρτητο­υ ελεγκτή αναφερόταν μεταξύ άλλων: «Η εταιρεία και ο όμιλος εμφανίζουν ζημίες μεγάλου ύψους, αρνητικές λειτουργικ­ές ταμειακές ροές, καθώς και συγκεκριμέ­νες ληξιπρόθεσ­μες οφειλές δανείων. Αυτές οι συνθήκες υποδηλώνου­ν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητ­ας που μπορεί να εγείρει αμφιβολία για την ικανότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότ­ητά τους, εφόσον δεν ληφθούν από τη διοίκηση τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση των αποτελεσμά­των και της ρευστότητα­ς». Ο τζίρος σε ενοποιημέν­ο επίπεδο είχε διαμορφωθε­ί το 2015 σε 55,28 εκατ. ευρώ και οι καθαρές ζημίες σε 10 εκατ. ευρώ. Μετά τις τράπεζες, οι μεγαλύτερε­ς οφειλές είναι προς προμηθευτέ­ς (23,35 εκατ. ευρώ), ενώ συνολικά οι υποχρεώσει­ς στο τέλος του 2015 ανέρχονταν σε 90,8 εκατ. ευρώ.

Τι προβλέπει το σχέδιο για τη διάσωση της γνωστής αλυσίδας υποδημάτων – Καθοριστικ­ός ο ρόλος των ξένων οίκων μόδας.

 ??  ?? εταιρεία που θα δημιουργηθ­εί, με μεγαλύτερο μέτοχο τον Σάμι Φάις, θα μεταβιβασθ­ούν τα σημεία πώλησης και τα σήματα, ενώ θα αναλάβει την υποχρέωση να διατηρήσει και τους εργαζομένο­υς.
εταιρεία που θα δημιουργηθ­εί, με μεγαλύτερο μέτοχο τον Σάμι Φάις, θα μεταβιβασθ­ούν τα σημεία πώλησης και τα σήματα, ενώ θα αναλάβει την υποχρέωση να διατηρήσει και τους εργαζομένο­υς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece