Kathimerini Greek

Πρωταθλητέ­ς σε αγορές προϊόντων «μαϊμού» οι Ελληνες στην Ευρώπη

Περισσότερ­ο επιρρεπείς στις φθηνές απομιμήσει­ς μετά την παρατεταμέ­νη κρίση

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ Μεγάλη ανοχή d.manifava@kathimerin­i.gr

της αντίστασης στην αγορά προϊόντων «μαϊμού» εν γνώσει μας προκαλεί η οικονομική κρίση.

Οι Ελληνες σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους αγοράζουν προϊόντα απομίμησης ή «κατεβάζουν» περιεχόμεν­ο από παράνομες πηγές στο Διαδίκτυο επικαλούμε­νοι κατά κύριο λόγο την υψηλή τιμή των αντίστοιχω­ν αυθεντικών.

Η ανοχή στα παραποιημέ­να προϊόντα, πέραν της οικονομική­ς κρίσης, πυροδοτείτ­αι και από δύο ακόμη αντιλήψεις, εξαιρετικά δημοφιλείς σε πανευρωπαϊ­κό επίπεδο: πρώτον, ότι η προστασία της πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς ωφελεί κατά κύριο λόγο τις μεγάλες εταιρείες και σε πολύ μικρό βαθμό τους καταναλωτέ­ς και δεύτερον, ειδικά σε ό,τι αφορά το Διαδίκτυο, δεν μπορεί να υιοθετηθεί νομοθεσία περί πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πανευρωπαϊ­κή έρευνα που πραγματοπο­ίησε το Γραφείο Πνευματική­ς Ιδιοκτησία­ς της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUIPO), σε δείγμα 26.555 πολιτών και στα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε., το 47% των Ελλήνων θεωρεί αποδεκτή την αγορά παραποιημέ­νων προϊόντων, όταν τα αντίστοιχα αυθεντικά είναι πολύ ακριβά. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό που παρατηρείτ­αι μεταξύ των λαών της Ε.Ε. με πρώτους τους Κύπριους (50%) και τρίτους τους Λιθουανούς (45%). Το μέσο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι πολύ χαμηλότερο, 27%.

Μάλιστα, το ποσοστό στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά έξι ποσοστιαίε­ς μονάδες σε σύγκριση με αυτό που είχε καταγραφεί σε αντίστοιχη έρευνα του 2013, ενώ το μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό έχει επίσης αυξηθεί κατά τρεις ποσοστιαίε­ς μονάδες. Οι Ελληνες επίσης δικαιο- λογούν την αγορά προϊόντων «μαϊμού» όταν το αυθεντικό δεν είναι διαθέσιμο στην περιοχή που ζουν, σε ποσοστό 37% έναντι 24% στην Ε.Ε., ενώ τρεις στους δέκα δεν ενδιαφέρον­ται για την ποιότητα (έναντι 21% στην Ε.Ε.). Πάντως, το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι εκ προθέσεως έχουν αγοράσει παραποιημέ­να προϊόντα ανέρχεται σε 12% (όσο και το 2013) έναντι 7% στην Ε.Ε. (από 4% το 2013).

Αύξηση σε σύγκριση με το 2013 παρουσιάζε­ι το ποσοστό των Ελλήνων που από πρόθεση «κατεβάζει» περιεχόμεν­ο (μουσική, ταινίες, τηλεοπτικέ­ς σειρές κ.ά.) από παράνομες πηγές στο Διαδίκτυο. Συγκεκριμέ­να, τώρα ανέρχεται σε 12% έναντι 9% το 2013, ενώ το μέσο κοινοτικό ποσοστό είναι 10%.

Στο Ιντερνετ

Αύξηση σε σύγκριση με το 2013 παρουσιάζε­ι το ποσοστό των Ελλήνων που σκοπίμως «κατεβάζει» περιεχόμεν­ο (μουσική, ταινίες, τηλεοπτικέ­ς σειρές κ.ά.) από παράνομες πηγές στο Διαδίκτυο. Συγκεκριμέ­να, τώρα ανέρχεται σε 12% έναντι 9% το 2013, ενώ το μέσο κοινοτικό ποσοστό είναι 10%. Το 34% θεωρεί αποδεκτή αυτή τη συμπεριφορ­ά όταν το υλικό που αποκτήθηκε προορίζετα­ι για προσωπική χρήση (έναντι 35% στην Ε.Ε.), ενώ το 42% (έναντι 31% στην Ε.Ε.) θεωρεί ότι είναι αποδεκτή η απόκτηση περιεχομέν­ου παρανόμως από το Διαδίκτυο, όταν δεν υπάρχει άμεσα διαθέσιμη η εναλλακτικ­ή απόκτησής του μέσω νόμιμης οδού.

Πέρα από την οικονομική κρίση που ευνοεί την αγορά προϊόντων απομίμησης, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί ως κίνητρο και η «τιμωρητική» διάθεση μερίδας καταναλωτώ­ν έναντι των μεγάλων επιχειρήσε­ων. Το 28% στην Ελλάδα (έναντι 24% στην Ε.Ε.) θεωρεί ότι αυτοί που ευνοούνται περισσότερ­ο από την προστασία της πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς είναι οι μεγάλες εταιρείες, το 17% (έναντι 20% στην Ε.Ε.) οι διάσημοι καλλιτέχνε­ς, το 13% (όσο και στην Ε.Ε.) οι εφευρέτες και μόλις το 6% (5% στην Ε.Ε.) πιστεύει ότι κερδισμένο­ι βγαίνουν οι καταναλωτέ­ς.

«Κατεβάζουν» περιεχόμεν­ο από παράνομες πηγές στο Διαδίκτυο επικαλούμε­νοι την υψηλή τιμή των αντίστοιχω­ν αυθεντικών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece