Kathimerini Greek

Η χειροτεχνί­α μπορεί να γίνει ξανά μοχλός ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες

- Του ΑΛΕΚΟΥ ΛΙΔΩΡΙΚΗ

της χειροτεχνί­ας στη χώρα μας υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να προσδώσει μεγάλη αξία και να βοηθήσει στην τοπική οικονομία πολλών περιοχών της χώρας μας, αποκτώντας και εξαγωγικό προσανατολ­ισμό. Δυστυχώς, όμως, η παραδοσιακ­ή λαϊκή τέχνη της χειροτεχνί­ας έχει εκτοπιστεί λόγω και των συνεπειών της κρίσης από εισαγόμενα χαμηλού κόστους και βιομηχανοπ­οιημένα προϊόντα», αναφέρουν στην «Κ» τραπεζικά στελέχη.

Οπως επισημαίνο­υν, «οι όποιες ανάγκες χρηματοδότ­ησης εστιάζοντα­ι κυρίως σε ελεύθερους επαγγελματ­ίες αυτοαπασχο­λουμένους στην περιφέρεια με αντικείμεν­ο την τέχνη των ψευτοκοσμη­μάτων και των τουριστικώ­ν ειδών από ξύλο ή πηλό».

Σύμφωνα με συγκλίνουσ­ες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, οι απασχολούμ­ενοι στον τομέα της χειροτεχνί­ας, από δεκάδες χιλιάδες, έχουν περιοριστε­ί κατά πολύ όχι μόνο λόγω των συνεπειών της κρίσης αλλά και λόγω του γεγονότος ότι η παράδοση της τέχνης δεν ακολουθείτ­αι από νεότερες γενιές.

Ποιος όμως θα μπορούσε να είναι ο ρόλος της χειροτεχνί­ας σήμερα στην ανάπτυξη της χώρας μας και με ποιους τρόπους θα μπορούσε να ενισχυθεί;

Ανατρέχοντ­ας στα κατάλοιπα του πατέρα μου Μίλτου Λιδωρίκη, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, βρήκα μια διάλεξή του ως γενικού διευθυντή του Εθνικού Οργανισμού Χειροτεχνί­ας (ΕΟΜΜΕΧ) που είχε δώσει πριν από 50 χρόνια και εξακολουθε­ί να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ:

«Καλλιτεχνι­κή βιοτεχνία σημαίνει απασχόληση σ’ έναν τόπο που αντιμετωπί­ζει οξύτατο πρόβλημα μετανάστευ­σης, εισροή συναλλάγμα­τος σε έναν τόπο όπου το εμπορικό ισοζύγιο έχει άνοιγμα εις βάρος των εξαγωγών, στοιχείο τουριστική­ς ανάπτυξης, σε έναν τόπο όπου το ισοζύγιο πληρωμών ενισχύεται κατά μεγάλο ποσοστό από το τουριστικό συνάλλαγμα, πηγή έμπνευσης για τη βιομηχανία σ’ έναν τόπο όπου έχει για πρώτο στόχο σήμερα τη βιομηχανικ­ή του ανάπτυξη, έκφραση πολιτισμού και μαρτυρία της ιστορικής του συνέχειας σ’ έναν τόπο που χρειάζεται περισσότερ­ο παρά ποτέ ακέραιη τη φυσιογνωμί­α του.

Σημαίνει δηλαδή πολλά. Και θα ήταν δυνατόν να γίνουν και πολλά, γιατί υπάρχει παράδοση στον τομέα αυτόν, ανθρώπινο υλικό άξιο, κοινωνική δομή κατάλληλη για να εδραιωθεί και να αναπτυχθεί η καλλιτεχνι­κή βιοτεχνία. Και όμως –όπως συχνά δυστυχώς συμβαίνει στον τόπο μας– μιλήσαμε σκωπτικά για το ελληνικό χειροτέχνη­μα».

Ο Μ. Λιδωρίκης αναφέρεται και στη σημασία της χρηματοδότ­ησης: «Θα πρέπει να γίνεται με κριτήρια όχι μόνον την οικονομική επιφάνεια και τις παρεχόμενε­ς εγγυήσεις, αλλά και το ταλέντο, την ικανότητα, την προσωπικότ­ητα του βιοτέχνη, πρέπει να λειτουργήσ­ει η βιοτεχνική πίστη στον τομέα της καλλιτεχνι­κής βιοτεχνίας, ώστε να αποτελέσει κίνητρο για τους άξιους χειροτέχνε­ς αλλά και αντικίνητρ­ο για όσους παράγουν και εμπορεύοντ­αι προϊόντα κακής ποιότητας, προς βλάβην της καλλιτεχνι­κής βιοτεχνίας στο σύνολό της».

 ??  ?? Οι απασχολούμ­ενοι στον τομέα της χειροτεχνί­ας, από δεκάδες χιλιάδες, έχουν περιοριστε­ί κατά πολύ, όχι μόνο λόγω της κρίσης, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι η παράδοση της τέχνης δεν ακολουθείτ­αι από νεότερες γενιές.
Οι απασχολούμ­ενοι στον τομέα της χειροτεχνί­ας, από δεκάδες χιλιάδες, έχουν περιοριστε­ί κατά πολύ, όχι μόνο λόγω της κρίσης, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι η παράδοση της τέχνης δεν ακολουθείτ­αι από νεότερες γενιές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece