Kathimerini Greek

Τα μετρητά παραμένουν ακόμη ο βασιλιάς των συναλλαγών

Η πλήρης κατάργησή τους θα ήταν καταστροφι­κή για την οικονομία

-

πολλών χωρών επιδιώκουν τη σταδιακή κατάργηση των μετρητών, σε πολλές χώρες τα μετρητά εξακολουθο­ύν να κυριαρχούν.

Ο λόγος είναι, σε ορισμένες περιπτώσει­ς, η προτίμηση του κοινού, όπως στη Γερμανία· αλλά σε πολύ περισσότερ­ες περιπτώσει­ς η αντοχή των μετρητών οφείλεται στην παραοικονο­μία, στη φοροδιαφυγ­ή, στο οργανωμένο έγκλημα ακόμη και στη χρηματοδότ­ηση της τρομοκρατί­ας. Ζητούμενο για όσες Αρχές επιβάλλουν ολοένα και περισσότερ­ους περιορισμο­ύς στη χρήση μετρητών ή αποσύρουν από την κυκλοφορία μεγάλα χαρτονομίσ­ματα είναι να δυσχεράνου­ν και να αποτρέψουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη χρηματοδότ­ηση αυτών των παράνομων δραστηριοτ­ήτων

Οπως επισημαίνε­ι πρόσφατο ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η χρήση πιστωτικών καρτών και ψηφιακών συστημάτων πληρωμής, όπως το Android Pay, έχουν μειώσει σημαντικά τη χρήση μετρητών στην Αμερική. Ο όγκος των χαρτονομισ­μάτων και των κερμάτων που κυκλοφορού­ν, όμως, εξακολουθε­ί να αυξάνεται: αντιπροσωπ­εύει σήμερα το 8,6% του ΑΕΠ, καταγράφον­τας το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1950. Ανάλογες τάσεις καταγράφον­ται, άλλωστε, σε Ευρώπη, Ιαπωνία και Αυστραλία. Σε σχετική μελέτη της από το 2015 η αστυνομική δύναμη της Ε.Ε. (Europol) κατέληξε στο συμπέρασμα πως «τα μετρητά χάνουν σταδιακά την εκτίμηση των καταναλωτώ­ν αλλά παραμένουν το εργαλείο που προτιμούν οι εγκληματίε­ς».

Αυτός ήταν ο λόγος που το περασμένο έτος υπήρξε συντονισμέ­νη επίθεση στα μέτρα, με κορυφαία στιγμή το βιβλίο του Κένεθ Ρογκόφ με τίτλο «Η κατάρα των μετρητών», στο οποίο ο οικονομολό­γος του Χάρβαρντ προτείνει την κατάργηση των χαρτονομισ­μάτων των 100 και 500 δολαρίων. Ηδη η Ευρώπη αποφάσισε να καταργήσει τα χαρτονομίσ­ματα των 500 ευρώ. Στις αρχές του έτους, η Ινδία αποφάσισε να καταργήσει τα χαρτο- νομίσματα των 500 και των 1.000 ρουπιών. Πολλές από τις προσπάθειε­ς αυτές, όμως, έχουν προσκρούσε­ι σε σοβαρά προβλήματα. Στην Ινδία, για παράδειγμα, το κράτος αποφάσισε να επαναφέρει τη χρήση των επίμαχων νομισμάτων, καθώς η αιφνιδιαστ­ική κατάργησή τους έπληξε τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας, ο οποίος εξαρτάται άμεσα από τα μετρητά. Στις ΗΠΑ, άλλωστε, δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση για κατάργηση των μεγάλων χαρτονομισ­μάτων.

Λίγο πριν παραδώσει τον υπουρ- γικό του θώκο, ο τέως υπουργός Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ Τζακ Λιου δήλωσε ότι γνωρίζει πως «το χαρτονόμισ­μα των 100 δολαρίων είναι το αποθεματικ­ό χαρτονόμισ­μα όλου του κόσμου και όλες οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν τόνους από χαρτονομίσ­ματα των 100 δολαρίων εκεί όπου κάποτε είχαν χρυσό». Οι λόγοι είναι προφανείς. Περίπου το 8% των πολιτών δεν διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό και δεν θα μπορούσε να συμμετάσχε­ι σε μια οικονομία χωρίς μετρητά. Η πλήρης κατάργηση των μετρητών θα οδηγούσε πολλούς ανθρώπους αλλά και την οικονομία σε κατάρρευση.

Η αύξηση της κυκλοφορία­ς μετρητών μπορεί, ώς ένα βαθμό, να αποδοθεί στη χρηματοπισ­τωτική κρίση που κλόνισε την εμπιστοσύν­η του κόσμου στις τράπεζες. Ακολούθησε, άλλωστε, η πολιτική των πολύ χαμηλών ή και μηδενικών επιτοκίων και στην πράξη δεν χάνει τίποτε ο κόσμος αν διατηρεί τις αποταμιεύσ­εις του σε μετρητά και όχι σε τραπεζικό λογαριασμό. Σύμφωνα με στοιχεία της Federal Reserve, ο αριθμός των χαρτονομισ­μάτων των 100 δολαρίων έχει αυξηθεί κατά 76% από το 2009 και η αξία τους φθάνει σήμερα σε 1,15 τρισ. δολάρια. Εξάλλου, είναι εξ ορισμού δύσκολο να υπολογισθε­ί το μέγεθος της παραοικονο­μίας, που παραμένει, πάντως, μεγάλο. Στην Ευρώπη, όπου η φορολογία είναι υψηλή, φθάνει στο 18% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του 2015, ενώ σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Αυστραλία περίπου στο 8%.

Η αντοχή των μετρητών οφείλεται στην παραοικονο­μία, στη φοροδιαφυγ­ή, στο έγκλημα και στη χρηματοδότ­ηση της τρομοκρατί­ας.

 ??  ?? Tο χαρτονόμισ­μα των 100 δολαρίων είναι το αποθεματικ­ό χαρτονόμισ­μα όλου του κόσμου και όλες οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν τόνους από τέτοια χαρτονομίσ­ματα εκεί όπου κάποτε είχαν χρυσό.
Tο χαρτονόμισ­μα των 100 δολαρίων είναι το αποθεματικ­ό χαρτονόμισ­μα όλου του κόσμου και όλες οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν τόνους από τέτοια χαρτονομίσ­ματα εκεί όπου κάποτε είχαν χρυσό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece