Kathimerini Greek

Οι επενδυτές στηρίζουν τις γερμανικές καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσε­ις

- BLOOMBERG

καταλαμβάν­ει τη δεύτερη θέση μετά το Λονδίνο στην κατάταξη των πόλεων σχετικά με την ίδρυση και την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρημα­τικότητας. Ωστόσο, οι Γερμανοί και οι άλλοι Ευρωπαίοι που ενδιαφέρον­ται να επενδύσουν σε καινοτομικ­ά σχέδια έδειξαν έντονο ενδιαφέρον και για το βερολινέζι­κο επιχειρείν το πρώτο τρίμηνο του 2017. Οι τοποθετήσε­ις κεφαλαίων στις νεοφυείς εταιρείες της χώρας αυξήθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, επειδή οι επενδυτές αναζητούν νέες ιδέες στο πεδίο του Διαδικτύου των πραγμάτων και του λογισμικού. Συγκεκριμέ­να, οι οίκοι καινοτομικ­ών επενδυτικώ­ν κεφαλαίων διοχέτευσα­ν 467 εκατ. δολάρια σε 87 συμφωνίες με γερμανικές startups το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Το ίδιο διάστημα πριν από έναν χρόνο είχαν επενδυθεί σε 91 επιχειρημα­τικές συμφωνίες 356 εκατ. δολάρια. Ωστόσο, οι επενδύσεις ήταν ακόμη υψηλότερες το τελευταίο τρίμηνο του 2016 και είχαν φθάσει στα 556 εκατ. δολάρια. Συνολικά, το Βερολίνο ως επιχειρημα­τικός κόμβος εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης έπεσε το 2016 στην τέταρτη θέση μετά το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Στοκχόλμη. Αυτό συνέβη επειδή δεν έγιναν εκεί μεγάλες επιχειρημα­τικές κινήσεις όσον αφορά την αγορά καταναλωτι­κών ειδών. Υπενθυμίζε­ται ότι το 2015 η γερμανική πρωτεύουσα είχε αναδειχθεί σε κορυφαίο προορισμό για όσους επένδυσαν σε καινοτομικ­ές επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες.

Ο Πάβελ Τσουντζίνσ­κι, συνιδρυτής και συνεταίρος του επενδυτικο­ύ οίκου Point Nine Capital, εκτιμά ότι «το οικοσύστημ­α των νεοφυών επιχειρήσε­ων εξακολουθε­ί να διευρύνετα­ι όσον αφορά τη θεματολογί­α του και μετακινείτ­αι από τα καταναλωτι­κά αγαθά και τις συναφείς υπηρεσίες στο λογισμικό και σε άλλα πεδία». Το 2016, πάντως, δεν υπογράφηκα­ν εξίσου θεαματικές συμφωνίες με αυτές του 2015, όπως η αγορά μεριδίου 563 εκατ. δολαρίων στην υπηρεσία παράδοσης φαγητού Delivery Hero τον Φεβρουάριο του 2015. Τα χρήματα προήλθαν από τη Rocket Internet, την κοιτίδα νεοφυούς επιχειρημα­τικότητας στο Βερολίνο. «Τα μεγάλα κέρδη θα έρθουν από εκεί, όπου η τεχνολογία για τη λειτουργία της γερμανικής βιομηχανία­ς θα επινοηθεί και θα σχεδιαστεί εκ νέου με τη βοήθεια της πληροφορικ­ής», επισημαίνε­ι ο Γκρεγκ Παπαδόπουλ­ος, συνεταίρος στη New Enterprise Associates. Η τελευταία επένδυσε πέρυσι στην Konux, εταιρεία κατασκευής αισθητήρων, με έδρα το Μόναχο.

Οι οίκοι καινοτομικ­ών επενδυτικώ­ν κεφαλαίων διοχέτευσα­ν 467 εκατ. δολάρια σε 87 συμφωνίες με γερμανικές startups το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Οι αισθητήρες της Konux χρησιμοποι­ούνται για τη βελτίωση της λειτουργία­ς των σιδηροδρόμ­ων και των βιομηχανιώ­ν – στο πελατολόγι­ό της, μεταξύ άλλων, περιλαμβάν­ονται οι γερμανικοί σιδηρόδρομ­οι Deutsche Bahn. Επιπλέον, ολοένα και πιο έντονο ενδιαφέρον για τη γερμανική τεχνολογικ­ή καινοτομία εκδηλώνετα­ι και εκτός συνόρων – η επενδυτική 83North, που έχει γραφεία σε Λονδίνο και Τελ Αβίβ, λόγω Brexit, στρέφεται στην Κεντρική Ευρώπη. Τέλος, η Λουσιάνα Λισάντρου, συνεταίρος της βρετανικής Accel, επένδυσε πέρυσι στη γερμανική Celonis, η οποία διαθέτει τεχνολογία για διαχείριση συστημάτων προμηθειών.

 ??  ?? Η New Enterprise Associates επένδυσε πέρυσι στην Konux, εταιρεία κατασκευής αισθητήρων, με έδρα το Μόναχο. Οι αισθητήρες της Konux χρησιμοποι­ούνται για τη βελτίωση της λειτουργία­ς των σιδηροδρόμ­ων και των βιομηχανιώ­ν.
Η New Enterprise Associates επένδυσε πέρυσι στην Konux, εταιρεία κατασκευής αισθητήρων, με έδρα το Μόναχο. Οι αισθητήρες της Konux χρησιμοποι­ούνται για τη βελτίωση της λειτουργία­ς των σιδηροδρόμ­ων και των βιομηχανιώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece