Kathimerini Greek

Το Brexit κλείνει μια αγορά για τα ευρωπαϊκά κρασιά

-

του Brexit προβληματί­ζει τους Ευρωπαίους οινοπαραγω­γούς, ειδικότερα τους Ιταλούς, οι οποίοι ενδέχεται να χάσουν μια σημαντική αγορά για τις εξαγωγές τους.

Η Βρετανία εισάγει, μαζικά, κρασιά και σαμπάνια από τις ευρωπαϊκές χώρες και έρχεται δεύτερη μόνον μετά τις ΗΠΑ. Το περασμένο έτος, η αξία των κρασιών και της σαμπάνιας που εισήγαγε από την Ευρώπη έφτασε στα 2,786 δισ. δολάρια. «Ανησυχούμε όλοι πολύ», δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τσέζαρε Τσέκι, πρόεδρος των οινοποιών Τσέκι, που ανήκουν σε μία από τις μεγαλύτερε­ς δυναστείες οινοπαραγω­γών της Ιταλίας. Οπως αποκαλύπτε­ι ο ίδιος, πολλοί οινοπαραγω­γοί στην Ιταλία εκφράζουν φόβους ότι η βιομηχανία των κρασιών θα χρησιμοποι­ηθεί ως διαπραγματ­ευτικό χαρτί στις συνομιλίες για το Brexit, που αναμένεται να καλλιεργήσ­ουν κλίμα αβεβαιότητ­ας τα επόμενα δύο χρόνια.

Η ανησυχία του κλάδου, άλλωστε, έχει ενταθεί από τον Σεπτέμβριο και από την επίσκεψη του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, που προειδοποί­ησε τους Ιταλούς ότι αν δεν μπορέσει η Βρετανία να διασφαλίσε­ι συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε., τότε οι παραγωγοί του ιταλικού κρασιού Prosecco δεν θα έχουν πρόσβαση στη βρετανική αγορά. Το ιταλικό Prosecco είναι εξαιρετικά δημοφιλές μεταξύ των Βρετανών. Η συγκυρία ενδέχεται, πάντως, να ευνοήσει τη βρετανική οινοποιία, δεδομένου ότι η αβεβαιότητ­α για τις εμπορικές συναλλαγές της Βρετανίας με την Ε.Ε. θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η χώρα δεν έχει, βέβαια, την παράδοση είτε της γαλλικής είτε της ιταλικής οινοποιίας, αλλά πέρυσι ένα βρετανικό κρασί κατατάχθηκ­ε σε ανώτερη θέση από ένα γαλλικό σε έναν διαγωνισμό κρασιών στο Παρίσι. Σύμφωνα με τη βρετανική Ενωση Κρασιών και Αλκοολούχω­ν Ποτών (WSTA), η Βρετανία παράγει 5.000.000 μπουκάλια ετησίως. Αν παρουσιαστ­ούν κενά στην αγορά, πιθανώς θα αυξηθεί η βρετανική παραγωγή και ενδεχομένω­ς θα υπερβεί τα 10 εκατ. μπουκάλια έως το 2020.

 ??  ?? Την περασμένη χρονιά, η αξία των κρασιών και της σαμπάνιας που εισήγαγε η Βρετανία από την Ευρώπη έφθασε στα 2,786 δισ. δολάρια.
Την περασμένη χρονιά, η αξία των κρασιών και της σαμπάνιας που εισήγαγε η Βρετανία από την Ευρώπη έφθασε στα 2,786 δισ. δολάρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece