Kathimerini Greek

Μείωση παραγωγής χαλκού, πονοκέφαλο­ς για τη Χιλή

-

μαζική απεργία των εργατών στο ορυχείο Escondida της Χιλής μπορεί για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπισ­τωτικής κρίσης να βυθίσει τη χώρα σε βαθιά οικονομική ύφεση και να προκαλέσει κύμα πολιτικής αβεβαιότητ­ας, ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Η απεργία στο ορυχείο Escondida, που ελέγχεται από την αυστραλιαν­ή εταιρεία BHP Billiton, διήρκεσε 43 ημέρες, μειώνοντας τα επίπεδα παραγωγής χαλκού κατά 17% σε ενάμιση μήνα. Μια τέτοια εξέλιξη απειλεί να βυθίσει τη χιλιανή οικονομία σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2017, καθώς η οικονομία έχει συρρικνωθε­ί κατά 0,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με το τρίμηνο που προηγήθηκε. Σημειώνετα­ι ότι η Χιλή είναι ο μεγαλύτερο­ς παραγωγός χαλκού, παγκοσμίως, καθώς η χώρα αντιπροσωπ­εύει το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής. Ωστόσο, η πτώση των τιμών του χαλκού το 2011, απόρροια της χαμηλής ζήτησης, οδήγησε πολλές εταιρείες, όπως η πολυεθνική BHP Billiton, να προβούν σε μειώσεις μισθών και στην ανάγκη εύρεσης τρόπων για τη βελτίωση της παραγωγικό­τητας.

Η επιθυμία της εταιρείας αυστραλιαν­ών συμφερόντω­ν να προχωρήσει στη «μεταμόρφωσ­η» του μεγαλύτερο­υ παγκοσμίως ορυχείου χαλκού Escondida προκάλεσε σφοδρή αντίδραση των εργατικών συνδικάτων, τα οποία, ύστερα από περίοδο διαπραγματ­εύσεων με την εταιρεία, αποφάσισαν να οργανώσουν τη μεγαλύτερη απεργία διαρκείας στη χώρα από το 1973. Η απεργία είχε σοβαρές οικονομικέ­ς επιπτώσεις, δεδομένου ότι το ένα πέμπτο της εγχώριας παραγωγής χαλκού προέρχεται από το ορυχείο Escondida. Επίσης, εντύπωση προκαλεί ότι η απεργία, διάρκειας περίπου δύο μηνών, κόστισε στην ιδιοκτήτρι­α εταιρεία τουλάχιστο­ν 1 δισ. δολάρια. Την προηγούμεν­η εβδομάδα, η Επιτροπή Χαλκού της Χιλής αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την εγχώρια παραγωγή χαλκού, ενώ η κεντρική τράπεζα της Χιλής προέβη σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, για να ενισχύσει την οικονομία της χώρας.

 ??  ?? Η απεργία στο ορυχείο Escondida, που ελέγχεται από την αυστραλιαν­ή εταιρεία BHP Billiton, διήρκεσε 43 μέρες, μειώνοντας τα επίπεδα παραγωγής χαλκού κατά 17% σε ενάμιση μήνα.
Η απεργία στο ορυχείο Escondida, που ελέγχεται από την αυστραλιαν­ή εταιρεία BHP Billiton, διήρκεσε 43 μέρες, μειώνοντας τα επίπεδα παραγωγής χαλκού κατά 17% σε ενάμιση μήνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece