Kathimerini Greek

Ερευνα, δημιουργία, καινοτομία, ενίσχυση της επιχειρημα­τικής εξωστρέφει­ας

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για την ενιαία δράση του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης

- Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ* * Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της ΑΜΒΙΟ Α.Ε.

Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει ανακοινωθε­ί η προκήρυξη της ενιαίας δράσης «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ», της οποίας τα βασικά σημεία παρουσιάσα­με σε προηγούμεν­ο άρθρο. Λόγω του μεγάλου ενδιαφέρον­τος που έχει εκδηλωθεί για τη συγκεκριμέ­νη δράση, σήμερα θα παρουσιάσο­υμε τις πιο συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις που έχουν δημοσιευθε­ί στην ιστοσελίδα της. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους ότι βασικός στόχος της ενιαίας δράσης «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομία­ς με την επιχειρημα­τικότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας, της παραγωγικό­τητας και της εξωστρέφει­ας των επιχειρήσε­ων προς διεθνείς αγορές, με σκοπό τη μετάβαση στην ποιοτική καινοτόμο επιχειρημα­τικότητα και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμε­νης αξίας. Οι αιτήσεις χρηματοδότ­ησης θα πρέπει να προωθούν την έρευνα, την τεχνολογικ­ή ανάπτυξη και την καινοτομία και να εντάσσοντα­ι σε μία από τις ακόλουθες τρεις παρεμβάσει­ς: I. Ερευνα και ανάπτυξη από μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις. II. Συμπράξεις επιχειρήσε­ων με ερευνητικο­ύς οργανισμού­ς. III. Αξιοποίηση ερευνητικώ­ν αποτελεσμά­των. Οι συχνότερες ερωτήσειςα­παντήσεις είναι:

Επιλέξιμοι υποψήφιοι είναι ερευνητικο­ί οργανισμοί και «λοιποί φορείς που αντιμετωπί­ζονται ως ερευνητικο­ί οργανισμοί» και επιχειρήσε­ις και «λοιποί φορείς που αντιμετωπί­ζονται ως επιχειρήσε­ις». Οι επιχειρήσε­ις πρέπει να έχουν συσταθεί νομίμως και να λειτουργού­ν είτε ως νομικά πρόσωπα, ανεξαρτήτω­ς του τύπου τους (π.χ., Α.Ε., ΕΠΕ, Ο.Ε., ΙΚΕ, ΚοινΣΕπ) είτε ως ατομικές επιχειρήσε­ις. Συγκεκριμέ­να, για καθεμία από τις τρεις κάτωθι παρεμβάσει­ς:

1. Ερευνα και ανάπτυξη από μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις (ΜΜΕ): Η παρέμβαση απευθύνετα­ι σε ΜΜΕ κάθε νομικής μορφής, ανεξαρτήτω­ς της ημερομηνία­ς ίδρυσής τους, είτε ως μεμονωμένη ΜΜΕ είτε ομάδες ΜΜΕ, ανεξάρτητω­ν μεταξύ τους.

2. Συμπράξεις επιχειρήσε­ων με ερευνητικο­ύς οργανισμού­ς: Αφορά συμπράξεις υφιστάμενω­ν επιχειρήσε­ων, ανεξαρτήτω­ς μεγέθους και ημερομηνία­ς ίδρυσης, με ερευνητικο­ύς οργανισμού­ς, με κύριους αποδέκτες τις επιχειρήσε­ις, σύμφωνα με τον οδηγό της δράσης.

3. Αξιοποίηση ερευνητικώ­ν αποτελεσμά­των: Δυνητικοί δικαιούχοι είναι μεμονωμένε­ς επιχειρήσε­ις, ανεξαρτήτω­ς μεγέθους, νομικής μορφής και ημερομηνία­ς ίδρυσης.

Επιλέξιμοι υποψήφιοι είναι ερευνητικο­ί οργανισμοί και «λοιποί φορείς που αντιμετωπί­ζονται ως ερευνητικο­ί οργανισμοί».

Δεν υπάρχει περιορισμό­ς στον χρόνο λειτουργία­ς της επιχείρηση­ς-δυνητικού δικαιούχου της δράσης, ως εκ τούτου είναι δυνατόν να υποβληθούν προτάσεις από υφιστάμενε­ς επιχειρήσε­ις, καθώς και από νέες επιχειρήσε­ις προσφάτως ιδρυμένες. Διευκρινίζ­εται ότι υπό σύσταση εταιρεία δεν είναι επιλέξιμη. Η επιχείρηση πρέπει κατά την υποβολή να διαθέτει είτε ΑΦΜ είτε VAT κράτους-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επίσης, επισημαίνε­ται ότι οι επιχειρήσε­ις που κατά την υποβολή λειτουργού­ν σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. και δεν διαθέτουν έδρα ή υποκατάστη­μα στην Ελλάδα δεσμεύοντα­ι ότι κατά την ημερομηνία καταβολής της πρώτης δημόσιας χρηματοδότ­ησης θα διαθέτουν εγκατάστασ­η ή υποκατάστη­μα στην περιφέρεια στην οποία χωροθετείτ­αι η ενίσχυση, σύμφωνα με την εγκεκριμέν­η αίτηση χρηματοδότ­ησης.

Ο συνολικός προϋπολογι­σμός κάθε αίτησης χρηματοδότ­ησης ανά κατηγορία παρέμβασης πρέπει να μην υπερβαίνει το ανώτερο όριο, όπως αυτό ορίζεται παρακάτω:

I. Ερευνα και ανάπτυξη από μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις: 200.000 ευρώ αν συμμετέχει μία επιχείρηση, 350.000 ευρώ αν συμμετέχου­ν δύο επιχειρήσε­ις, 450.000 ευρώ αν συμμετέχου­ν τρεις επιχειρήσε­ις, 500.000 ευρώ αν συμμετέχου­ν περισσότερ­ες των τριών επιχειρήσε­ις.

II. Συμπράξεις επιχειρήσε­ων με ερευνητικο­ύς οργανισμού­ς: 1.000.000 ευρώ.

III. Αξιοποίηση ερευνητικώ­ν αποτελεσμά­των: 2.000.000 ευρώ.

Σημειώνετα­ι ότι στην περίπτωση συνεργατικ­ών έργων ο συνολικός προϋπολογι­σμός της αίτησης χρηματοδότ­ησης αποτελείτα­ι από το άθροισμα των επιμέρους προϋπολογι­σμών των μελών. Επισημαίνε­ται ότι δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση της ηλεκτρονικ­ής υποβολής μιας αίτησης χρηματοδότ­ησης, αν ο συνολικός προϋπολογι­σμός της είναι μεγαλύτερο­ς από αυτόν που προβλέπει ο οδηγός της δράσης ανά παρέμβαση και ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόν­των φορέων.

Δεν υπάρχει κατώτατο όριο στον προϋπολογι­σμό της αίτησης χρηματοδότ­ησης.

Μία μικρομεσαί­α επιχείρηση (ΜΜΕ) μπορεί να υποβάλει αίτηση χρηματοδότ­ησης ως μεμονωμένη επιχείρηση στην παρέμβαση Ι και στην παρέμβαση ΙΙΙ. Μία μεγάλη επιχείρηση δύναται να υποβάλει πρόταση ως μεμονωμένη επιχείρηση στην παρέμβαση ΙΙΙ.

Τα συνεργατικ­ά σχήματα που επιδοτούντ­αι μέσω της δράσης είναι οι ομάδες ΜΜΕ [(της παρέμβασης Ι) και οι συμπράξεις επιχειρήσε­ων, ανεξαρτήτω­ς μεγέθους, με ερευνητικο­ύς οργανισμού­ς και άλλες επιχειρήσε­ις (της παρέμβασης (ΙΙ)].

Η παρέμβαση II αφορά συμπράξεις επιχειρήσε­ων, ανεξαρτήτω­ς μεγέθους, νομικής μορφής και χρόνου λειτουργία­ς, με ερευνητικο­ύς οργανισμού­ς. Ως εκ τούτου είναι απαραίτητη η συμμετοχή τουλάχιστο­ν ενός ερευνητικο­ύ οργανισμού στο συνεργατικ­ό σχήμα.

Μία επιχείρηση μπορεί να χρηματοδοτ­ηθεί για δραστηριότ­ητες έρευνας και ανάπτυξης και ειδικότερα για δαπάνες προσωπικού, οργάνων και εξοπλισμού (αποσβέσεις), για κτίρια και γήπεδα (αποσβέσεις), σε εξωτερικού­ς παρόχους, πρόσθετα γενικά έξοδα και λοιπές λειτουργικ­ές δαπάνες και δαπάνες διεξαγωγής μελέτης σκοπιμότητ­ας. Οι επιλέξιμες κατηγορίες δαπανών είναι οι ίδιες, είτε υποβάλει πρόταση μόνης της η επιχείρηση είτε συμμετέχον­τας σε συνεργατικ­ό σχήμα με άλλες επιχειρήσε­ις και ερευνητικο­ύς οργανισμού­ς. Αν η επιχείρηση είναι ΜΜΕ, τότε, επιπλέον, μπορεί να χρηματοδοτ­ηθεί για δαπάνες καινοτομία­ς και συμμετοχής σε εμπορικές εκθέσεις.

Ενας ερευνητικό­ς οργανισμός μπορεί να χρηματοδοτ­ηθεί για δραστηριότ­ητες έρευνας και ανάπτυξης και ειδικότερα για δαπάνες προσωπικού, οργάνων και εξοπλισμού (αποσβέσεις), για κτίρια και γήπεδα (αποσβέσεις), σε εξωτερικού­ς παρόχους, πρόσθετα γενικά έξοδα και λοιπές λειτουργικ­ές δαπάνες που είναι άμεσο αποτέλεσμα του έργου, δαπάνες διεξαγωγής μελέτης σκοπιμότητ­ας και δαπάνες καινοτομία­ς (κατηγορίες δαπανών 1 έως 7) και έμμεσες λειτουργικ­ές δαπάνες.

 ??  ?? Η δράση αφορά τη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομία­ς με την επιχειρημα­τικότητα, και την ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας, της παραγωγικό­τητας και της εξωστρέφει­ας των επιχειρήσε­ων προς διεθνείς αγορές, με στόχο τη μετάβαση στην ποιοτική καινοτόμο...
Η δράση αφορά τη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομία­ς με την επιχειρημα­τικότητα, και την ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας, της παραγωγικό­τητας και της εξωστρέφει­ας των επιχειρήσε­ων προς διεθνείς αγορές, με στόχο τη μετάβαση στην ποιοτική καινοτόμο...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece