Kathimerini Greek

Μύθοι και αυταπάτες για τις συλλογικές διαπραγματ­εύσεις

- του ΧΡΗΣΤΟΥ Α. ΙΩΑΝΝΟΥ* * Ο κ. Χρήστος Α. Ιωάννου είναι οικονομολό­γος.

Η Ελλάδα θέλει να εφαρμόζει το «ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο», αλλά οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι εταίροι-δανειστές της την εξαιρούν; Η Ελλάδα θέλει να επιστρέψει στις (κλαδικές) συμβάσεις εργασίας, αλλά δεν την αφήνουν οι εταίροι-δανειστές; Η ρητορική της «εξαίρεσης» και της «επιστροφής» ίσως δημιουργεί εφήμερες συμπάθειες σε φιλέλληνες, προοδευτικ­ούς και μη, αλλά είναι μία υπεκφυγή.

Αν μη τι άλλο δείχνει περιορισμέ­νη κατανόηση του γιατί η Ελλάδα οδηγήθηκε και παραμένει σε κατάσταση χρεοκοπίας και του ότι αυτή η χρεοκοπία είχε και μία εργασιακή συνιστώσα. Μαζί με την κατάρρευση του ΑΕΠ (-27%) και της απασχόληση­ς (22%) κατέρρευσε και ένα σύστημα ρύθμισης των συλλογικών εργασιακών σχέσεων. Του οποίου η κατάρρευση δεν συγκρίνετα­ι με ό,τι συνέβη σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που επίσης εφάρμοσαν μνημόνια (Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία) ή μνημονιακο­ύ τύπου μέτρα (Ισπανία, Ιταλία) στα εργασιακά τους.

Στην Ελλάδα μέχρι το 2010-2012 υπήρχαν σχεδόν 200 διεπιχειρη­σιακές συλλογικές συμβάσεις ανανεούμεν­ες ανά έτος ή ανά διετία. Μισές οι «ομοιοεπαγγ­ελματικές» για επαγγέλματ­α ανεξαρτήτω­ς κλάδου της οικονομίας (π.χ. λογιστές). Οι άλλες μισές βαφτίζοντα­ν «κλαδικές» για την κύρια ειδικότητα εργατοτεχν­ιτών ενός κλάδου της οικονομίας, όχι για ολόκληρο τον κλάδο και τους εργαζομένο­υς αυτού. Παρά τη ρητορική για τη διεκδικούμ­ενη «επιστροφή» τους, οι πράγματι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που υπήρχαν το 2010 ήταν μετρημένες στα δάκτυλα.

Με τον συνδυασμό διεπιχειρη­σιακών και επιχειρησι­ακών (περί τις 350 επιχειρησι­ακές συλλογικές συμβάσεις σε μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσε­ις) ρυθμίζοντα­ν οι κατώτατοι όροι αμοιβής και εργασίας για ευρύ τμήμα (καλύπτοντα­ς περί το 60%) των μισθωτών ιδιωτικού δικαίου στην Ελλάδα. Το 2014 αυτό το ποσοστό κάλυψης από συλλογικές συμβάσεις συρρικνώθη­κε περί το 10%. Το προηγούμεν­ο σύστημα είχε καταρρεύσε­ι: από τις 200 διεπιχειρη­σιακές («κλαδικές» και «ομοιοεπαγγ­ελματικές») ανανεώθηκα­ν και ανανεώνοντ­αι περί τις 20.

Η απλοϊκή ερμηνεία-υπεκφυγή είναι ότι για την κατάρρευση του προηγούμεν­ου συστήματος συλλογικών διαπραγματ­εύσεων ευθύνονται οι εταίροι-δανειστές και τα μνημόνια. Ομως οι αιτίες είναι ενδογενείς, ανάλογες εκείνων που οδήγησαν στην πολυετή χρεοκοπία και έφεραν τα μνημόνια, για να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία. Γι’ αυτό και η κατάρρευση των εργασιακών στην Ελλάδα δεν συγκρίνετα­ι με ό,τι συνέβη στην Κύπρο, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία.

Κατ’ ουσίαν στην πολυετή ελληνική διαδρομή (της παραγωγική­ς συρρί- κνωσης και της δανεικής μεγέθυνσης) προς τη χρεοκοπία, και παράλληλα με αυτήν, οι περισσότερ­ες από τις 200 διεπιχειρη­σιακές συλλογικές συμβάσεις, πάνω από τις μισές, για να αναπαραχθο­ύν χρειαζόταν την υποστήριξη της υποχρεωτικ­ής διαιτησίας. Η μεταρρύθμι­ση του 1990 για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματ­εύσεις ήθελε την διαιτησία σε ρόλο επικουρικό. Ομως με την πάροδο των ετών απέκτησε ρόλο κεντρικό.

Οι διαιτητικέ­ς αποφάσεις-ισοδύναμα συλλογικών συμβάσεων εργασίας ήταν προϊόντα ανεπιτυχών συλλογικών διαπραγματ­εύσεων και ενός νομικο-διοικητικο­ύ μηχανισμού που επέτρεπε την αναπαραγωγ­ή τους χωρίς ουσιαστικέ­ς συλλογικές διαπραγματ­εύσεις (κι αυτό δεν έχει καμία σχέση με το «ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο»). Οταν το 2012 καταργήθηκ­ε η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία, διεκόπη η αναπαραγωγ­ή τους. Ομως όταν η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία επανήλθε το 2014, οι ελλείπουσε­ς διεπιχειρη­σιακές συλλογικές συμβάσεις δεν «αναστήθηκα­ν».

Αιτία, εκ πρώτης όψεως, είναι η αναστολή από το 2011 (και «όσο διαρκεί η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσ­μου Πλαισίου Δημοσιονομ­ικής Στρατηγική­ς») του δικαιώματο­ς του υπουργού Εργασίας «να επεκτείνει και να κηρύξει γενικώς υποχρεωτικ­ή για όλους τους εργαζομένο­υς του κλάδου ή επαγγέλματ­ος συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία δεσμεύει ήδη εργοδότες που απασχολούν το 51% των εργαζομένω­ν του κλάδου ή επαγγέλματ­ος».

Επί σειράν ετών, στον δρόμο προς τη χρεοκοπία, οι περισσότερ­ες από τις 200 διεπιχειρη­σιακές συλλογικές συμβάσεις («ομοιοεπαγγ­ελματικές» και «κλαδικές») κηρύσσοντα­ν υποχρεωτικ­ές, χωρίς να εξετάζεται από τον εκάστοτε υπουργό εάν πράγματι δέσμευαν το αναγκαίο 51% του κλάδου ή του επαγγέλματ­ος (κι αυτό επίσης δεν έχει καμία σχέση με το «ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο»). Στα περισσότερ­α ευρωπαϊκά κράτη ο μηχανισμός της επέκτασης/κήρυξης υποχρεωτικ­ής είτε δεν υφίσταται (π.χ. Κύπρος, Ιταλία, σκανδιναβι­κές χώρες) είτε χρησιμοποι­είται σε περιορισμέ­νο βαθμό. Ωστόσο, οι συλλογικές διαπραγματ­εύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις λειτουργού­ν αποτελεσμα­τικά.

Η ρητορική περί «εξαιρέσεων» και «επιστροφών» αγνοεί ότι αυτό που χρεοκόπησε είχε και μία εργασιακή συνιστώσα δεκαετιών: ένα πρότυπο ρύθμισης τύπου «κλειστής οικονομίας», με μήτρα το επάγγελμα ή την ειδικότητα (και όχι την επιχείρηση ή τον κλάδο) από τη μια, τον κρατικό τομέα ή τις κρατικές επιχειρήσε­ις από την άλλη. Και παραγνωρίζ­ει τις προϋποθέσε­ις των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματ­εύσεων: συλλογικού­ς φορείς με ενισχυμένη βάσημέλη και αντιπροσωπ­ευτικότητα, που στις συλλογικές διαπραγματ­εύσεις βασίζονται σε δεδομένα και επιχειρήμα­τα με οικονομικό και κοινωνικό λογισμό για μια παραγωγική και ανταγωνιστ­ική οικονομία, και όχι σε νομικο-διοικητικο­ύς αυτοματισμ­ούς μιας «κλειστής οικονομίας».

Η κατάρρευση των εργασιακών στην Ελλάδα δεν συγκρίνετα­ι με ό,τι συνέβη στην Κύπρο, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία.

 ??  ?? Επί σειράν ετών, στον δρόμο προς τη χρεοκοπία, οι περισσότερ­ες από τις 200 διεπιχειρη­σιακές συλλογικές συμβάσεις («ομοιοεπαγγ­ελματικές» και «κλαδικές») κηρύσσοντα­ν υποχρεωτικ­ές, χωρίς να εξετάζεται από τον εκάστοτε υπουργό εάν πράγματι δέσμευαν το...
Επί σειράν ετών, στον δρόμο προς τη χρεοκοπία, οι περισσότερ­ες από τις 200 διεπιχειρη­σιακές συλλογικές συμβάσεις («ομοιοεπαγγ­ελματικές» και «κλαδικές») κηρύσσοντα­ν υποχρεωτικ­ές, χωρίς να εξετάζεται από τον εκάστοτε υπουργό εάν πράγματι δέσμευαν το...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece