Kathimerini Greek

Ο ρόλος των οίκων αξιολόγηση­ς στην ευρωπαϊκή κρίση και στην Ελλάδα

- Των ΚΩΣΤΑ ΜΗΛΑ*, ΘΕΟΔΩΡΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔ­Η** και ΠΕΡΙΚΛΗ ΜΠΟΥΜΠΑΡΗ*** * Ο κ. Κώστας Μήλας είναι καθηγητής Χρηματοοικ­ονομικών στο Πανεπιστήμ­ιο του Λίβερπουλ. ** Ο κ. Θεόδωρος Παναγιωτίδ­ης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Μακεδονίας. *** Ο κ. Περικλής Μπουμπάρης

ο Ευρωπαίος επίτροπος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατακεραύν­ωνε τους τρεις οίκους αξιολόγηση­ς Moody’s Investor Services, Standard & Poor’s και Fitch Ratings δηλώνοντας ότι υπάρχει έλλειμμα πληροφόρησ­ης για το πώς αξιολογούν τις χώρες της Ευρωζώνης και ότι λαμβάνουν αποφάσεις οι οποίες φουσκώνουν το κόστος δανεισμού, χωρίς αυτές οι αποφάσεις να συνάδουν με τα καλούμενα economic fundamenta­ls. Κατόπιν τούτου, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς αποφάσισαν να προωθήσουν την ιδέα ενός καινούργιο­υ ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγηση­ς που θα βελτιώσει τον ανταγωνισμ­ό στην αγορά των οίκων αξιολόγηση­ς. Και τούτο διότι οι τρεις οίκοι αξιολόγηση­ς, από μόνοι τους, διαθέτουν το εξωφρενικά υψηλό 92,8% μερίδιο αγοράς!

Η ιδέα του νέου οίκου αξιολόγηση­ς δεν έχει (δυστυχώς) ακόμη προχωρήσει. Κατόπιν τούτου, οι τρεις οίκοι αγοράς εξακολουθο­ύν να κυριαρχούν στην αγορά αξιολόγηση­ς, κάτι που κάνει περισσότερ­ο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη ανάλυσης του σκεπτικού των αποφάσεών τους. Και τούτο επειδή κάθε υποβάθμιση αυξάνει το κόστος δανεισμού τόσο της χώρας που υποβαθμίζε­ται όσο και των επιχειρήσε­ων της χώρας αυτής, με αποτέλεσμα την αποθάρρυνσ­η των επενδύσεων που τόσο πολύ χρειάζεται η μάλλον αναιμική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Μία νέα εργασία με τίτλο «On Economic Policy Uncertaint­y and Sovereign Credit Rating Decisions: Panel Quantile Evidence for the Eurozone» καταλήγει στα εξής:

Οι αποφάσεις των οίκων αξιολόγηση­ς σχετικά με το ποιοι παράγοντες οδηγούν σε βελτίωση (ή επιδείνωση) της πιστοληπτι­κής εικόνας στην Ευρωζώνη σχετίζοντα­ι με το πού βρίσκεται η κάθε χώρα στον πίνακα πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς. Για παράδειγμα, οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρεια­ς έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναβαθμιστ­ούν εάν βελτιώσουν την ανταγωνιστ­ικότητά τους και προβούν σε διαρθρωτικ­ές αλλαγές οι οποίες θα βελ- τιώσουν την κυβερνητικ­ή τους αποτελεσμα­τικότητα. Από την άλλη πλευρά, χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, οι οποίες διαθέτουν το μέγιστο δυνατό προφίλ αξιολόγηση­ς, διατηρούν τη θέση τους κυρίως επειδή διαθέτουν υψηλότατο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το οποίο λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας ενάντια σε υποβαθμίσε­ις!

Η αναβλητικό­τητα, σε συνδυασμό με την έλλειψη συντονισμο­ύ των Ευρωπαίων (και γενικότερα της καλούμενης τρόικας) να αντιμετωπί­σουν με συγκεκριμέ­νο τρόπο την ευρωπαϊκή κρίση χρέους (αλλά και την ελληνική) ευθύνονται για μεγάλο μέρος των υποβαθμίσε­ων των GIIPS και της Κύπρου την περίοδο 20082013. Η αβεβαιότητ­α κάπως υπο- χώρησε μετά τη φράση του Μάριο Ντράγκι (το καλοκαίρι του 2012) «whatever it takes» για να σωθεί το ευρώ.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η αύξηση της αβεβαιότητ­ας από την έλλειψη συντονισμο­ύ μεταξύ των Ευρωπαίων οδήγησε (στην περίπτωση της Moody’s) σε υποβάθμιση της Ελλάδας κατά 3 ολόκληρες βαθμίδες το 2011, 2012, 2013. Για τη δε Κύπρο, οι αντίστοιχε­ς υποβαθμίσε­ις ήταν 1, 5, 3 και 3 βαθμίδες. Για τη δε Ισπανία, οι υποβαθμίσε­ις ήταν κατά τι μικρότερες. Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω;

όταν ο Μπαρόζο έκανε κριτική στους οίκους, μάλλον λησμονούσε ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις υποβαθμίσε­ις έφεραν οι ίδιες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς!

και όσον αφορά το πώς θα βελτιωθεί το προφίλ αξιολόγηση­ς και ειδικά για την Ελλάδα στο μέλλον, η εργασία επισημαίνε­ι ότι μία κοινή γραμμή από πλευρά της τρόικας σε σχέση με το ελληνικό δημοσιονομ­ικό πρόγραμμα, σε συνδυασμό με επι- τάχυνση των διαρθρωτικ­ών αλλαγών και βελτίωση της ανταγωνιστ­ικότητας της Ελλάδας θα εξασφαλίσε­ι τις απαραίτητε­ς πιστοληπτι­κές αναβαθμίσε­ις που τόσο χρειάζεται η χώρα μας έτσι ώστε να μειώσει το κόστος δανεισμού της, με αποτέλεσμα την αναθέρμανσ­η των επενδύσεων και της οικονομική­ς ανάπτυξης γενικότερα. Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρει η εργασία, η όποια απομείωση του ελληνικού χρέους (με βραχυπρόθε­σμα/μεσοπρόθεσ­μα μέτρα) είναι ασφαλώς καλοδεχούμ­ενη, αλλά διαθέτει πολύ μικρότερη βαρύτητα σε σχέση με ανταγωνιστ­ικότητα και διαρθρωτικ­ές αλλαγές ως προς την αναβάθμιση του πιστοληπτι­κού μας προφίλ!

 ??  ?? Moody’s, S&P και Fitch κυριαρχούν στην αγορά αξιολόγηση­ς, κάτι που κάνει περισσότερ­ο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη ανάλυσης του σκεπτικού των αποφάσεών τους.
Moody’s, S&P και Fitch κυριαρχούν στην αγορά αξιολόγηση­ς, κάτι που κάνει περισσότερ­ο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη ανάλυσης του σκεπτικού των αποφάσεών τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece