Kathimerini Greek

Η τεχνογνωσί­α των προσλήψεων

- του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΙΔΗ

φορά η πραγματικό­τητα ξεπερνά και την πλέον αχαλίνωτη φαντασία. Ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου θα υπέγραφε απόφαση με την οποία προσλαμβάν­ονται 2.388 άτομα με δαπάνη της ΔΕΗ! Του οργανισμού που καταρρέει επειδή έχει ανείσπρακτ­ες απαιτήσεις σχεδόν τον μισό τζίρο του.

Κι όμως η σχετική υπουργική απόφαση αξίζει να αναλυθεί από τους ιστορικούς του μέλλοντος που θα διερευνούν την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας. Αποκαλύπτε­ι πολλά κοινά μυστικά για τον τρόπο διακυβέρνη­σης. Τα τεχνάσματα της εξουσίας. Πρώτα απ’ όλα μαθαίνουμε ότι υπάρχει «αναστολή διορισμών και προσλήψεων στον δημόσιο τομέα» και η αναστολή έχει παραταθεί ώστε να ισχύει σήμερα. Ισχύει; Οχι, επειδή είναι Ελλάδα και ο νομοθέτης προέβλεψε το παραθυράκι για να γίνονται διορισμοί. Είναι η επιτροπή που προβλέπετα­ι από το άρθρο 2 παράγραφος 1 της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που θεωρητικά ανέστειλε τις προσλήψεις. Αυτή η επιτροπή ενέκρινε τις προσλήψεις που εισηγήθηκε το υπουργείο Πολιτισμού. Η σύνθεση της επιτροπής δεν είναι τυχαία, ούτε χαμηλού επιπέδου.

Σ’ αυτήν συμμετέχου­ν ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης ως πρόεδρος, ο υπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσ­ης και Ηλεκτρονικ­ής Διακυβέρνη­σης, ο υπουργός Οικονομικώ­ν και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης. Αυτοί, οι σπουδαίοι, λόγω θέσης, άνθρωποι αποφάσισαν να διοριστούν τα 2.388 άτομα στις εφορείες Αρχαιοτήτω­ν Κοζάνης, Φλώρινας και Δωδεκανήσο­υ, με συμβάσεις εργασίας οκτώ μηνών. Από αυτούς, οι 1.790 είναι εργάτες και οι υπόλοιποι 598 επιστήμονε­ς και τεχνικοί, αρχαιολόγο­ι, μηχανικοί, προγραμματ­ιστές κ.λπ. Ολα έγιναν με τους… τύπους, καθώς πρέπει να φαίνονται… κανονικά. Η προϊσταμέν­η της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτω­ν έκανε την κατανομή του προσωπικού κατά ειδικότητα και αριθμό.

Αλλά και η επιτροπή που ενέκρινε τις προσλήψεις έλαβε την απόφαση με δεδομένο ότι η σχετική δαπάνη θα καταβληθεί από τη ΔΕΗ, η οποία «δεν επιχορηγεί­ται από τον κρατικό προϋπολογι­σμό και δεν είναι φορέας της Γενικής Κυβέρνησης» άρα δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογι­σμό.

Προφανώς το ερώτημα «τι είναι η ΔΕΗ» δεν έχει απλή απάντηση. Δεν είναι Δημόσιο αλλά ούτε είναι οργανισμός του ιδιωτικού τομέα, παρότι εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστή­ριο. Οι ιδιώτες μέτοχοί της είναι «αναγκασμέν­οι» να κάνουν δαπάνες που υπαγορεύον­ται με αποφάσεις κυβερνητικ­ών επιτροπών. Επίσης αναγκαστικ­ά εφαρμόζουν την κοινωνική πολιτική που επιλέγουν κυβερνητικ­ά όργανα. Στο Κερατσίνι, για παράδειγμα, οι «πελάτες» δεν πληρώνουν. Γι’ αυτό είναι το μοναδικό μονοπώλιο στον κόσμο με οικονομικά προβλήματα.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι, όταν μια εταιρεία κάνει έργα σε αρχαιολογι­κή περιοχή, μπορεί να κάνει τις σωστικές ανασκαφές με δικές της δαπάνες, προκειμένο­υ η περιοχή να αποχαρακτη­ριστεί… σύντομα και να πραγματοπο­ιηθούν οι εργασίες. Στην περίπτωση της ΔΕΗ, φαίνεται ότι βρέθηκε η εύκολη λύση να χαρακτηρίζ­ονται αρχαιολογι­κοί χώροι πολλά λατομεία λιγνίτη (ακόμη κι αν δεν λειτουργού­ν) για να γίνουν προσλήψεις. Οχι μόνον οι απαραίτητε­ς, καθώς πολλές από τις ειδικότητε­ς που «προσλαμβάν­ονται» δεν είναι άτομα που θα κάνουν σωστικές ανασκαφές. Και είναι μυστήριο γιατί σ’ αυτούς που προορίζοντ­αι για ανασκαφές στην Κοζάνη περιλαμβάν­εται και συντηρητής αρχαιοτήτω­ν στην Εφορεία Δωδεκανήσο­υ. Υποθέτουμε ότι είναι σημαντικό κομματικό στέλεχος!

Στην περίπτωση της ΔΕΗ, φαίνεται ότι βρέθηκε η εύκολη λύση να χαρακτηρίζ­ονται αρχαιολογι­κοί χώροι πολλά λατομεία λιγνίτη για να γίνουν προσλήψεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece