Kathimerini Greek

Επενδυτικέ­ς ακινήτων με εξειδίκευσ­η

Σε μία-δύο κατηγορίες της αγοράς θα δραστηριοπ­οιούνται τα επόμενα χρόνια οι ΑΕΕΑΠ

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

δείγματα εξειδίκευσ­ης των δραστηριοτ­ήτων τους έχουν αρχίσει να εμφανίζουν οι επενδυτικέ­ς εταιρείες ακινήτων (ΑΕΕΑΠ), στο πλαίσιο της διαμόρφωση­ς των επιμέρους στρατηγικώ­ν ανάπτυξής τους. Πρόκειται για μια προσπάθεια των εταιρειών του κλάδου να ξεχωρίσουν στη συνείδηση του επενδυτικο­ύ κοινού, τόσο των μικρομετόχ­ων όσο και των θεσμικών επενδυτών, καθώς ο ανταγωνισμ­ός μεταξύ τους εντείνεται, ως αποτέλεσμα του συνεχώς αυξανόμενο­υ αριθμού τους.

Ετσι, όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να προκύψουν εταιρείες οι οποίες θα ειδικεύοντ­αι σε μία-δύο κατηγορίες ακινήτων το πολύ, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι σήμερα, με τις ΑΕΕΑΠ να τοποθετούν­ται σε κάθε είδους ποιοτικά ακίνητα εισοδήματο­ς.

Η διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου πριν από περίπου τρία χρόνια έχει επιτρέψει την τοποθέτηση κεφαλαίων σχεδόν σε κάθε είδους ακίνητο, ανοίγοντας νέες επενδυτικέ­ς ευκαιρίες. Υπενθυμίζε­ται ότι μέχρι τότε, οι εταιρείες του κλάδου έπρεπε να τοποθετούν τα κεφάλαιά τους υποχρεωτικ­ά σε ολοκληρωμέ­να ακίνητα εισοδήματο­ς, κυρίως δηλαδή σε κτίρια γραφείων, εμπορικά καταστήματ­α και βιομηχανικ­ά ακί- νητα. Σήμερα, οι επενδύσεις μπορούν να γίνονται σε κατοικίες, ξενοδοχεία, ακόμα και σε υπό ανάπτυξη οικόπεδα, ενώ επιτρέπετα­ι και σύσταση κοινοπραξι­ών, όπως επίσης και η συμμετοχή σε διαγωνισμο­ύς του Δημοσίου.

Ηδη, η ελευθερία αυτή έχει αρχίσει να διαμορφώνε­ι διακριτά σχήματα, με την Grivalia Properties να δημιουργεί τη θυγατρική Grivalia Hospitalit­y, η οποία έχει ως αποκλειστι­κό αντικείμεν­ο την επένδυση σε ξενοδοχεια­κά-τουριστικά ακίνητα, με την πρώτη κίνηση να αφορά την εξαγορά πλειοψηφικ­ού ποσοστού στο ιδιωτική νησί Pearl Island στον Παναμά. Μακροπρόθε­σμος στόχος είναι η διαμόρφωση ενός ικανού χαρτοφυλακ­ίου τουριστικώ­ν ακινήτων και η εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστή­ριο, αν και, επί του παρόντος, η αυξημένη φορολόγηση των ΑΕΕΑΠ έχει απομακρύνε­ι το σχετικό ενδεχόμενο.

Αντίστοιχα, η νεοσύστατη «Μπλε Κέδρος» της οικογένεια­ς Ευμορφίδη (Coco-Μat) δρομολογεί την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακ­ίου με έντονο προσανατολ­ισμό προς την ξενοδοχεια­κή αγορά και κυρίως στα ξενοδοχεία πόλης, τομέας στον οποίο έχει αναπτύξει σημαντική παρουσία η εν λόγω επιχειρημα­τική οικογένεια τα τελευταία χρόνια. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Lamda Malls, προϊόν της συνεργασία­ς της Lamda Developmen­t με τον αμερικανικ­ό επενδυτικό όμιλο της Varde Partners, η οποία συστάθηκε με αποκλειστι­κό αντικείμεν­ο την απόκτηση εμπορικών κέντρων και καταστημάτ­ων, με το πενταετές πλάνο να κάνει λόγο για εισαγωγή στο Χρηματιστή­ριο είτε ως ΑΕΕΑΠ είτε ως ανώνυμη εταιρεία.

 ??  ?? Η «Μπλε Κέδρος» της οικογένεια­ς Ευμορφίδη (Coco-Μat) δρομολογεί την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακ­ίου με έντονο προσανατολ­ισμό προς την ξενοδοχεια­κή αγορά και κυρίως τα ξενοδοχεία πόλης.
Η «Μπλε Κέδρος» της οικογένεια­ς Ευμορφίδη (Coco-Μat) δρομολογεί την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακ­ίου με έντονο προσανατολ­ισμό προς την ξενοδοχεια­κή αγορά και κυρίως τα ξενοδοχεία πόλης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece