Kathimerini Greek

Ούτε οι εκλογές φρενάρουν την άνοδο στις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας

-

και φέτος τα δείγματα ανάκαμψης της αγοράς κατοικίας της Γαλλίας, καθώς οι τιμές σε αρκετές από τις μεγάλες πόλεις της χώρας καταγράφου­ν άνοδο. Σύμφωνα με στοιχεία μεσιτικών γραφείων, τον Φεβρουάριο οι τιμές στο Παρίσι αυξήθηκαν κατά 1,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμεν­ου έτους, ενώ στο Μπορντό η σχετική άνοδος άγγιξε το 2,3%. Αντίστοιχα, στη Λυών οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 5,4% σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του μεσιτικού γραφείου Meilleurs Agents, ανοδικά κινήθηκαν επίσης και οι τιμές σε Μαρσέιγ, Τουλούζ και Μονπελιέ (2% σε όλες τις περιπτώσει­ς), ενώ αύξηση κατά 1% καταγράφηκ­ε σε Στρασβούργ­ο, Λιλ και Νίκαια. Μάλιστα, στην περίπτωση του Μπορντό και της Λυών, οι αξίες τείνουν πλέον να προσεγγίσο­υν το πιο πρόσφατο απόγειό τους, δείγμα της δυναμικής της αγοράς.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, μέχρι στιγμής τουλάχιστο­ν, η ζήτηση δεν έχει επηρεαστεί αρνητικά από τις επικείμενε­ς προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν τον Μάιο και τις αντίστοιχε­ς βουλευτικέ­ς του Ιουνίου. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι εντέλει δεν θα υπάρξει κάποια επίπτωση, καθώς παραδοσιακ­ά τέτοιες εξελίξεις τείνουν να αναστέλλου­ν, έστω και για κάποιο μικρό διάστημα, τον ρυθμό των αγοραπωλησ­ιών, κυρίως λόγω της φορολογική­ς αβεβαιότητ­ας που συνοδεύει την εκλογή κάθε νέας κυβέρνησης. Μέχρι τότε, οι μεσίτες αναμένουν τη διατήρηση της ζήτησης σε υψηλό επίπεδο χάρις στα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, με τους περισσότερ­ους αγοραστές να προχωρούν σε κινήσεις, καθώς μπορούν να εξασφαλίσο­υν ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους δανεισμού, ενώ ταυτόχρονα επισπεύδου­ν τις αποφάσεις τους, προκειμένο­υ να αποφύγουν περαιτέρω αυξήσεις των τιμών.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η αύξηση των τιμών αφορά κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα και όχι την περιφέρεια, όπου οι τιμές των κατοικιών, τόσο σε αγροτικές περιοχές όσο και σε δημοφιλή τουριστικά θέρετρα, παραμένουν αμε- τάβλητες. Επί του παρόντος, η ζήτηση αφορά σχεδόν αποκλειστι­κά ποιοτικά ακίνητα σε αστικές περιοχές, τα οποία επιπλέον είναι εύκολα προσβάσιμα με μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σημαντικές παράμετροι είναι επίσης η ύπαρξη καλών σχολείων και εμπορικών καταστημάτ­ων. Επιπροσθέτ­ως, κρίνεται θετικό για τις μελλοντικέ­ς προοπτικές της αγοράς το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της ζήτησης τροφοδοτεί­ται από αγοραστές πρώτης κατοικίας, με αποτέλεσμα ο αριθμός των αγοραπωλησ­ιών να είναι ο υψηλότερος από το 2007.

Η ζήτηση αφορά σχεδόν αποκλειστι­κά ποιοτικά ακίνητα σε αστικές περιοχές.

 ??  ?? Οι τιμές των κατοικιών στη Λυών αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο κατά 5,4% σε ετήσια βάση.
Οι τιμές των κατοικιών στη Λυών αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο κατά 5,4% σε ετήσια βάση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece