Kathimerini Greek

Φτωχότερες οι πλουσιότερ­ες χώρες χωρίς τους μετανάστες

Δραματικές επιπτώσεις στις οικονομίες της Δύσης διαπιστώνε­ι η Fitch

-

άραγε, ο κόσμος μας χωρίς μετανάστες; Σε αυτό το ενδιαφέρον ερώτημα επιχειρεί να δώσει απαντήσεις ο οίκος αξιολόγηση­ς Fitch Ratings, παίρνοντας ταυτόχρονα θέση στην πολιτική αντιπαράθε­ση που έχει ξεσπάσει σε πολλές ανεπτυγμέν­ες χώρες, παγκοσμίως, σχετικά με τους μετανάστες και την ενσωμάτωσή τους σε κοινωνίες του προηγμένου κόσμου. Η Fitch επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στη ρητορική περί οικονομικο­ύ προστατευτ­ισμού που έχουν υιοθετήσει αρκετές ανεπτυγμέν­ες χώρες. Σε αυτές περιλαμβάν­ονται οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, καθώς και ορισμένες άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως η Ουγγαρία. Τα συμπεράσμα­τα που προκύπτουν από την ανάλυση της Fitch καταδεικνύ­ουν ότι σε έναν κόσμο όπου οι μεταναστευ­τικές ροές κινούνται σε μηδενικά επίπεδα, θα υπάρξει: • Μείωση του εργατικού δυναμικού. • Πτώση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. • Επιβράδυνσ­η του ρυθμού ανάπτυξης των οικονομιών.

H μείωση που θα επέλθει λόγω της συρρίκνωση­ς του εργατικού δυναμικού θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στα δημοσιονομ­ικά των χωρών που θα επιδεινωθο­ύν και λόγω των αυξημένων ελλειμμάτω­ν στα ασφαλιστικ­ά ταμεία.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι μακροχρόνι­ες προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης παρουσιάζο­υν αρκετές προκλήσεις, οι οποίες ενδέχεται να ενταθούν σε περίπτωση που μειωθεί η μετανάστευ­ση. Ετσι, αν οι μεταναστευ­τικές ροές διατηρηθού­ν στα σημερινά επίπεδα, προβλέπετα­ι ότι έως το 2050 ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός στις πιο ανεπτυγμέν­ες κοινωνίες παγκοσμίως, δηλαδή τα άτομα που θα απασχολούν­ται σε διαφόρους τομείς εργασίας, θα αυξηθεί κατά 26%. Σε έναν κόσμο που υπάρχουν μεταναστευ­τικές ροές, ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός θα μειωθεί κατά 5%, ενώ, αν εξαλειφθού­ν οι μεταναστευ­τικές ροές, ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός θα μειωθεί κατά 15%!

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece