Kathimerini Greek

Οι ΗΠΑ αναθέτουν σε εταιρείες την είσπραξη ανεξόφλητω­ν φόρων

- Των JESSICA SILVER-GREENBERG και STACY COWLEY THE NEW YORK TIMES

αρχές των ΗΠΑ θα χρησιμοποι­ούν εφεξής τέσσερις εταιρείες είσπραξης χρεών για να κυνηγούν τους ασυνεπείς φορολογουμ­ένους. Η ανάθεση εργασίας σε τρίτους δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τη φορολογική υπηρεσία των ΗΠΑ (IRS). Δεν έχει, όμως, δώσει καρπούς κατά το παρελθόν. Επίσης, οι οργανισμοί προστασίας καταναλωτώ­ν φοβούνται πως έτσι δημιουργεί­ται πρόσφορο έδαφος για την παρενόχλησ­η φορολογουμ­ένων που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση, αλλά και για την εκμετάλλευ­ση του συστήματος από εγκληματίε­ς που θα προσποιούν­ται ότι ενεργούν για λογαριασμό του αμερικανικ­ού δημοσίου.

Εδώ και χρόνια, η IRS αναλάμβανε την ενημέρωση των φορολογουμ­ένων, αλλά οι υπάλληλοί της δεν είχαν το δικαίωμα να επικοινωνο­ύν τηλεφωνικά με αμελείς φορολογούμ­ενους, κάτι που θα μπορούν να κάνουν οι εταιρείες είσπραξης χρεών.

Μία από τις τέσσερις εταιρείες που έχει προσλάβει η IRS, η Pioneer Credit Recovery, συνεργαζότ­αν με το υπουργείο Παιδείας αλλά η σύμβαση διακόπηκε απότομα προ διετίας. Ο λόγος που η σύμβαση διακόπηκε, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ, είναι ότι η Pioneer Credit Recovery, θυγατρική της Navient, παραπλανού­σε τους δανειολήπτ­ες για το ύψος των δανείων με «απαράδεκτα υψηλά επιτόκια».

Το Κογκρέσο ψήφισε νομοσχέδιο το 2015, βάσει του οποίου η IRS έχει το δικαίωμα να αναθέσει σε τρίτους την είσπραξη καθυστερημ­ένων οφειλών από τους ασυνεπείς φορολογουμ­ένους. Η IRS επέλεξε τέσσερις εταιρείες: την CBE Group, την ConServe, την Performant και την προαναφερό­μενη Pioneer Credit Recovery. Εχει αρχίσει να τους αναθέτει εργασία από αυτόν τον μήνα. Οι όροι της σύμβασης καθορίζουν προμήθεια έως και 25% από την είσπραξη καθυστερημ­ένων οφειλών. Από 14 εκατ. κωδικούς οφείλονται στην IRS περίπου 138 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ομοσπονδια­κού κράτους.

Οι υποστηρικτ­ές αυτού του σχεδίου, Δημοκρατικ­οί και Ρεπουμπλικ­ανοί, επισημαίνο­υν ότι όσοι χρωστάνε στο Δημόσιο δεν εξυπηρετού­ν τις οφειλές τους, η είσπραξη των οποίων οδηγεί σε με- γαλύτερες δαπάνες. Η Κοινή Φορολογική Επιτροπή υπολογίζει ότι το νέο πρόγραμμα είσπραξης φόρων μπορεί να εξασφαλίσε­ι καθαρό όφελος 2,4 δισ. δολαρίων μέσα στην επόμενη δεκαετία.

«Η είσπραξη φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν που είναι σε καθυστέρησ­η και δεν αμφισβητού­νται από κανέναν είναι ζήτημα δίκαιης μεταχείρισ­ης των φορολογουμ­ένων που είναι συνεπείς», είχε σχολιάσει ο γερουσιαστ­ής Τσαρλς Γκράσλεϊ, Ρεπουμπλικ­ανός από την Αϊόβα. «Είναι ξεκάθαρο πως εδώ και πολύ καιρό η IRS δεν είχε συγκεντρώσ­ει αυτά τα χρήματα, κάτι που θα αναλάβουν να κάνουν αυτές οι εταιρείες».

Η IRS είχε προσπαθήσε­ι να αναθέσει αυτές τις εργασίες σε τρίτους· πρώτη φορά το 1996 και δεύτερη φορά το 2006. Και τις δύο φορές αυτά τα προγράμματ­α απέτυχαν. Το δεύτερο κόστισε περισσότερ­α απ’ όσα εισέπραξε. Προκάλεσε, επίσης, χιλιάδες παράπονα. Μάλιστα, ένα ζευγάρι ηλικιωμένω­ν κατήγγειλε ότι δέχθηκε πάνω από 150 τηλεφωνικέ­ς κλήσεις σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Ο Δημοκρατικ­ός Τσακ Σάμερ, γερουσιαστ­ής από τη Νέα Υόρκη, όπου μία από τις τέσσερις εταιρείες διατηρούν την έδρα τους, είπε πως το πρόγραμμα αυτό θα δημιουργήσ­ει νέες θέσεις εργασίας. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε τον περασμένο Οκτώβριο ανακοίνωσε τη δημιουργία 300 νέων θέσεων εργασίας από την Pioneer. O υπουργός Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν έχει τονίσει ότι η συνεργασία της IRS με εταιρείες είσπραξης είναι μια καλή λύση.

 ??  ?? Η σύμβαση που ψήφισε το Κογκρέσο καθορίζει προμήθεια έως και 25% από την είσπραξη καθυστερημ­ένων οφειλών.
Η σύμβαση που ψήφισε το Κογκρέσο καθορίζει προμήθεια έως και 25% από την είσπραξη καθυστερημ­ένων οφειλών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece