Kathimerini Greek

Ο Σαντιάγο Γκαμπόα, μέσω των ηρώων του, αναζητεί την ταυτότητα της χώρας του Μια νουάρ... ιστορία αγάπης

- Tης ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

από τη λογοτεχνία, μία χώρα γνωρίζει τον εαυτό της», γράφει ο Σαντιάγο Γκαμπόα σε ένα άρθρο του στo Boston Review. «Εξυψωμένη στο επίπεδο της τέχνης, η ζωή γίνεται συλλογική εμπειρία, κομμάτι της μνήμης, στοιχεία ενός κοινού συναισθημα­τικού φάσματος. Και μακροπρόθε­σμα, είναι ο πυλώνας της δημοκρατία­ς και της ανεκτικότη­τας. Ακόμα και της ειρήνης».

Γεννημένος στην Κολομβία το 1965, ο βραβευμένο­ς δημοσιογρά­φος και συγγραφέας ξέρει πολύ καλά τι συμβαίνει όταν μία χώρα δεν έχει πρό- σβαση στο ίδιο της το παρελθόν ή όταν η ιστορία της γράφεται από μία μικρή λευκή ελίτ αποκομμένη από τα δράματα και τις χαρές της πολύχρωμης μάζας. Ως γνήσιος συνεχιστής της λατινοαμερ­ικάνικης λογοτεχνικ­ής παράδοσης, γράφει κυρίως νουάρ μυθιστορήμ­ατα, γιατί «πουθενά αλλού δεν εκτίθενται με τόση ένταση τα κοινωνικά περιθώρια ή η διαφθορά της δημόσιας ζωής». Ταυτόχρονα, ως παιδί της εποχής του ο πολυταξιδε­μένος Γκαμ- πόα, που έχει ζήσει στη Μαδρίτη, το Παρίσι και τη Ρώμη, αρνείται να περιοριστε­ί στα στενά σύνορα της Μπογκοτά.

Στις «Νυχτερινές Ικεσίες», οι ήρωες ταξιδεύουν από την κολομβιανή πρωτεύουσα στην Μπανγκόκ και από εκεί στο Τόκιο, την Ινδία και την Τεχεράνη, άλλοτε προσπαθώντ­ας να δραπετεύσο­υν και άλλοτε καταδιώκον­τας φαντάσματα.

Βασικός αφηγητής του βιβλίου είναι ένας πολυδιαβασ­μένος συγγραφέας και διπλωμάτης, που εκτελεί χρέη προξένου της Κολομβίας στο Νέο Δελχί. Οταν ένας νέος συμπατριώτ­ης του βρίσκεται προφυλακισ­μένος στην Μπανγκόκ με την κατηγορία της κατοχής ναρκωτικών, η οποία σε ορισμένες περιπτώσει­ς επισύρει την ποινή του θανάτου, ο πρόξενος αναγκάζετα­ι να πάρει το πρώτο αεροπλάνο με προορισμό την Ταϊλάνδη. Σύντομα ανακαλύπτε­ι ότι ο κρατούμενο­ς ελάχιστα θυμίζει έμπορο ή χρήστη ναρκωτικών και η ιστορία που αρχίζει να του αφηγείται δεν είναι αστυνομικό μυθιστόρημ­α, αλλά «μια ιστορία αγάπης».

Ο 27χρονος φοιτητής Φιλοσοφίας Μανουέλ Μανρίκε υποστηρίζε­ι ότι είναι αθώος και ότι μπλέχτηκε σε αυτήν την περιπέτεια καθώς αναζητούσε τα ίχνη της μεγαλύτερη­ς αδελφής του, Χουάνα, εξαφανισμέ­νης εδώ και μερικά χρόνια. Σχεδόν άθελά του, ο πρόξενος παρασύρετα­ι και ο ίδιος στην αναζήτηση, που τον οδηγεί πρώτα στην Ιαπωνία και αργότερα στο Ιράν, δίνοντάς του την ευκαιρία να μάθει περισσότερ­α για την αινιγματικ­ή αδελφή του Μανουέλ: μια δυναμική γυναίκα με ελεύθερο πνεύμα, που υπακούει μόνο στους δικούς της κανόνες ηθικής.

Αντιλαμβαν­όμενη πως το φύλο και η ταπεινή καταγωγή της την αποκλείουν από τον κόσμο των ισχυρών, η Χουάνα ακολουθεί τη συμβουλή του κυνικού ηλικιωμένο­υ κ. Εσνόζ, ο οποίος τη διαβεβαιών­ει ότι «το σεξ είναι το πιο ισχυρό όπλο πάνω στη Γη» και την ενθαρρύνει να μπει «στον κόσμο αυτών των ξεδιάντροπ­ων» για να τους καταστρέψε­ι από μέσα. Φέρεται με τον χειρότερο τρόπο σε όσους θεωρεί υπεύθυνους για τις αδικίες που αντικρίζει γύρω της, αλλά ρισκάρει τα πάντα για να προστατέψε­ι πρώτα τον αδελφό της και αργότερα τον μικρό της γιο. Θύμα και συγχρόνως θύτης, δεν διστάζει να περπατήσει στους πιο βρώμικους, σκοτεινούς δρόμους κυνηγώντας το αγνό όνειρο ενός καλύτερου κόσμου, αν όχι για όλη την ανθρωπότητ­α, τότε τουλάχιστο­ν για την ίδια και τους αγαπημένου­ς της.

Ως μικρές «παύσεις» στην πλοκή χρησιμεύου­ν οι «Μονόλογοι της δια-δικτυακής», μιας ανώνυμης μπλόγκερ με υπαρξιακές ανησυχίες, αλλά και οι αναφορές των ηρώων στο παρελθόν και το παρόν της Κολομβίας. Πίσω τους, ο αναγνώστης δεν δυσκολεύετ­αι να διακρίνει την προσπάθεια του συγγραφέα να συμβάλει με τον τρόπο του στον αγώνα της χώρας του να βρει, επιτέλους, την ταυτότητά της.

Στις «Νυχτερινές Ικεσίες», οι ήρωες ταξιδεύουν από την Μπογκοτά στην Μπανγκόκ και από εκεί στο Τόκιο, στην Ινδία και στην Τεχεράνη.

 ??  ?? Ο Γκαμπόα γράφει κυρίως νουάρ μυθιστορήμ­ατα, γιατί «πουθενά αλλού δεν εκτίθενται με τόση ένταση τα κοινωνικά περιθώρια ή η διαφθορά της δημόσιας ζωής».
Ο Γκαμπόα γράφει κυρίως νουάρ μυθιστορήμ­ατα, γιατί «πουθενά αλλού δεν εκτίθενται με τόση ένταση τα κοινωνικά περιθώρια ή η διαφθορά της δημόσιας ζωής».
 ??  ?? Οι ήρωες δραπετεύου­ν ή καταδιώκου­ν φαντάσματα...
Οι ήρωες δραπετεύου­ν ή καταδιώκου­ν φαντάσματα...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece